Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă legislativă

Onofrei propune finanţarea de la bugetul de stat a învăţământului preuniversitar particular

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei a anunţat că luni va depune la Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a unui articol din Legea învăţământului aflată în vigoare în prezent, pentru a putea permite finanţarea de la bugetul de stat a învăţământului preuniversitar particular. Onofrei a declarat că legea finanţează doar învăţământul preuniversitar de stat, lucru care în opinia lui este inechitabil, atâta vreme cât părinţii copiilor care urmează şcoli private plătesc ca şi ceilalţi părinţi taxe şi impozite la stat.

Senatorul democrat-liberal a arătat că noua lege a învăţământului, blocată acum la Curtea Constituţională, permite finanţarea învăţământului preuniversitar obligatoriu indiferent dacă este de stat sau particular şi introduce criteriul „cost standard per elev”.

„Noua lege aducea o echitate în sistemul de învăţământ preuniversitar obligatoriu. Fiind obligatoriu, principiul care s-a introdus era corect, şi anume că întotdeauna costurile urmează elevul, indiferent de forma de învăţământ obligatoriu, de stat sau particular. Hotărârea de Guvern dată în decembrie 2009 a creat o inechitate în sistem pentru că, ţinând cont doar de faptul că noua lege a învăţământului nu putea fi modificată prin HG, atunci s-a preluat din legea învăţământului în funcţie la ora actuală costul standard per elev numai la învăţământul de stat, iar învăţământul privat, unde copiii urmează un învăţământ obligatoriu, ai căror părinţi sunt şi ei plătitori de taxe şi impozite ca toată lumea, a fost exclus de la finanţare”, a declarat Onofrei.

 

Onofrei speră ca iniţiativa sa să fie asumată de toate partidele politice

Orest Onofrei speră ca iniţiativa sa să fie însuşită şi de preşedinţii comisiilor de învăţământ din Senat şi Camera Deputaţilor şi să fie asumată de toate partidele politice.

„Din 90 încoace, în ultimii 20 de ani, din păcate toate guvernele au o problemă de practică şi nu declarativă, pentru că de declarat reprezentanţii lor declară altceva în legătură cu sectorul privat, începând de la întreprinderi până la învăţământ şi, odată ce ajung la putere, devin foarte etatişti. Le place statul, dar când sunt în opoziţie le place un stat mic, cu puteri limitate. Or lucrul acesta nu e în regulă, pentru că tocmai sectorul privat aduce şi susţine statul prin banii daţi la bugetul de stat”, a mai spus Onofrei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Onofrei propune finanţarea de la bugetul de stat a învăţământului preuniversitar particular.
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Onofrei propune finanţarea de la bugetul de stat a învăţământului preuniversitar particular1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vezi-ti de vacile tale trimis de
(19 feb 2010, 13:00:17
Nene, ia matale o initiativa ca statul sa plateasca si caldura si energia electrica la societatile particulare, asa cumplateste la scoli, spitale, etc. Am incercat s-o zic pe intelesul matale. Ideea insa e f simpla. De aceea e INVATAMANT PARTICULAR> Se finanteaza din sumele cu care cotizeaza (99% cu dizabilitati grave) elevii ca sa promoveze fiindca nu fac fata la scolile de stat. INTELES?
2.   ... trimis de
(19 feb 2010, 23:07:29
EL PROPUNE, EL AUDE, EL EXECUTA...NU MERITA EFORTUL SA-L MAI BAGAM IN SEAMA PE PSIHOPATUL ASTA
3.   Sa traiti bine trimis de
(20 feb 2010, 08:48:40
nemernicul vrea sa sponsorizeze scoala philadelphia cu bani de la stat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei