Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu şi noul manager de ţară al Băncii Mondiale au discutat despre accelerarea reformei justiţiei

Vineri, 19 Februarie 2010 (15:52:34)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoi, s-a întâlnit, vineri, cu noul manager de ţară al Băncii Mondiale (BM) în România, Francois Rantrua, pentru a discuta despre accelerarea reformei sistemului judiciar, proiectul fiind finanţat cu 110 de milioane de euro de BM.

Cei doi au discutat despre utilizarea împrumutului extern pentru implementarea Proiectului "Reforma Sistemului Judiciar", în valoare de 110 milioane de euro, la care se adaugă contribuţia Guvernului României de 32 milioane de euro.

"Cea mai mare parte a împrumutului este alocată pentru reabilitarea infrastructurii instanţelor - lucrări de construcţii", se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Justiţiei.

Până în prezent, de la bugetul de stat şi din împrumut s-a angajat suma de peste 18 milioane de euro şi s-au efectuat plăţi în valoare de peste 7, 2 de milioane euro, potrivit Ministerului Justiţiei.

"Banca Mondială sprijină Proiectul Reforma Sistemului Judiciar, atât ca proiect comun cu Ministerul Justiţiei şi cu Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi ca proces general orientat spre reformarea sistemului judiciar, în ansamblul său, în România. Un sistem legal şi judiciar care funcţionează bine este o componentă esenţială în ansamblul cadrului instituţional necesar obţinerii unei creşteri economice susţinute şi dezvoltării sociale. Pentru a sprijini angajamentul Guvernului în procesul de reformă a sistemului judiciar, Banca a asigurat şi va continua să ofere asistenţă în câteva domenii, incluzând analiză, asistenţă tehnică şi finanţare pentru investiţii publice şi politici de reformă", a declarat Francois Rantrua, citat în comunicatul MJ.

Oficilaul BM a asigurat că încurajează dialogul Ministerului cu partenerii săi, printre care Consiliul Superior al Magistraturii, instituţiile UE şi toate categoriile profesionale implicate în sistemul judiciar, pentru a facilita implementarea cu succes a proiectului.

Rantrua a mai spus că deşi este conştient de întârzierile legate de implementarea proiectului, înţelege că unele dintre aceste întârzieri sunt cauzate de procedurile greoaie şi procesele interne de aprobare impuse de legislaţia în vigoare.

"Prin urmare, ne-am întâlnit din nou cu ministrul Predoiu şi cu echipa sa pentru a discuta modalităţile de accelerare a proiectului în cel mai scurt timp. O redefinire a obiectivelor proiectului ar putea fi necesară în lumina statutului României de membru al UE. Consider că ministerul are capacitatea managerială de a lucra în strânsă colaborare cu noi şi de a încheia cu succes proiectul", a arătat Francois Rantrua.

La rândul său, ministrul Justiţiei a spus că menţine programul privind reformarea justiţiei pe lista de priorităţi a ministerului.

"În ultimii doi ani am mărit ritmul de lucru în cadrul ministerului pentru a compensa legislaţia stufoasă şi procedurile legale greoaie. Ne aşteptăm ca, în perioada următoare, să finalizăm procedurile de licitaţie pentru semnarea unor noi contracte în valoare de aproximativ 40 milioane Euro. Formalităţile depind însă şi de alte instituţii. Derularea acestui împrumut a fost o prioritate încă din 2008 şi am făcut demersuri pentru extinderea termenului de acordare a împrumutului şi flexibilizarea programului. Sistemul judiciar are nevoie de aceste investiţii, dar termenul s-a dovedit a fi nerealist, având în vedere procedurile administrative de durată necesare pentru derularea proiectelor. Am discutat, în principiu, şi despre posibilitatea acordării unui nou împrumut pentru accelerarea reformei în sistemul judiciar", a spus Predoiu.

Pentru reabilitarea sediilor a 20 de instanţe, lucrări finanţate din acest împrumut, a fost necesară fie reactualizarea documentaţiei tehnice, fie elaborarea acesteia pentru a corespunde cerinţelor actuale ale beneficiarilor şi standardelor de proiectare internaţionale. Ca urmare, perioada necesară pentru întocmirea proiectelor tehnice şi obţinerea tuturor avizelor şi a autorizaţiilor de construire a fost mult mai mare decât s-a estimat iniţial, ceea ce a determinat ca primele contracte de execuţie să fie semnate la începutul anului 2009.

Proiectul Reforma sistemului judiciar este parte din portofoliul de 13 proiecte active finanţat de Banca Mondială în România.

Împrumutul a fost acordat în 2006 pentru o perioadă de cinci ani.

Sprijinul prin acest proiect este oferit pentru modernizarea infrastructurii unor clădiri de instanţe judecătoreşti şi automatizarea lor, reforma administraţiei instanţelor, sprijin informatic pentru instanţe şi dezvoltarea instituţională pentru cele mai importante instituţii din sistemul judiciar - Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Justiţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu şi noul manager de ţară al Băncii Mondiale au discutat despre accelerarea reformei justiţiei.
 Vizualizări articol: 419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu şi noul manager de ţară al Băncii Mondiale au discutat despre accelerarea reformei justiţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei