Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Cum se ţine postul Paştelui?

Regulile de mai jos nu trebuie să fie prilej de poticnire, ci de orientare. Am vrut să aflaţi doar cum se ţine postul “după litera legii”, ca să spun aşa, dar adaug că e suficient şi dacă îl ţineţi cu ulei în fiecare zi sau dacă mâncaţi de trei ori pe zi. Măcar să mâncaţi de post. Nu trebuie uitat esenţialul, anume că postul nu este un scop în sine, ci un mijloc. Adică nu postim ca şi cum acesta ar fi un ţel anume, să reuşim să postim, ci doar este un mijloc de a mai potoli trupul şi patimile sufletului. De aceea se preferă a se evita mâncarea cu ulei, că aceasta aduce o oarecare îndulcire a simţurilor, o desfătare, care poate fi apoi prilej de cădere în desfrâu sau alte păcate. Dar când un bărbat s-a dus la Cuviosul Paisie Aghioritul şi a spus că el nu poate mânca fără ulei, acesta l-a întrebat cât ulei pune soţia în oala cu mâncare. Bărbatul a răspuns că vreo 2 linguri şi Părintele Paisie a spus: “Păi cât îţi revine ţie, bre, binecuvântatule?” Deci l-a liniştit, spunându-i că dintr-o mâncare din care mâncau şi copiii şi soţia, nu lua prea mult ulei.

 

Fiecare după putere

Aşadar, cine are râvnă şi putere să îl ţină întocmai cum se ţine, pentru a-şi îngenunchea şi mai mult trupul, însă cine nu poate, să nu cumva să pice în deznădejde şi să spună că nu mai ţine deloc post pentru că e prea greu de ţinut. Fiecare după putere, dar să ţină tot postul. Adică nu doar prima şi ultima săptămână şi miercurea şi vinerea. Sfinţii Părinţi au stabilit altfel.

Regulile bisericeşti au stabilit ca zilele rânduite pentruajunare, adică abţinerea totală de la mâncare şi băutură, suntlunea şi marţea din prima săptămână a Postului, iar înultima săptămână a postului, numită şi a patimilor, se ajunează luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă. În aceste zile se poate  consuma seara pâine şi apă.

În zilele de miercuri şi vineri din post se ajunează până seara, când se consumă pâine şi legume fierte, fără untdelemn.

În celelalte zile din săptămâna, din tot timpul Postului Mare, se mănâncă o singură dată pe zi, seara, hrană uscată, iar sâmbăta şi duminica  untdelemn şi puţin vin.

În toată această perioadă sunt două dezlegări la peşte pe25 martie, de Buna Vestire, şi apoi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii).

Postul alimentar trebuie însoţit de abstinenţă sexuala, dar mai ales de conduită morală.

 

Alte recomandări

Credincioşii trebuie să se spovedească în prima săptămână din post şi apoi în ultima şi apoi, dacă primesc dezlegare din partea părintelui duhovnic, să primească Sfânta Împărtăşanie după ce şi-a făcut rugăciunile dinaintea Împărtăşaniei.

În Postul Paştelui nu se fac cununii religioase. În ceea ce priveşte botezurile, nu se fac doar pentru că după aceea se mănâncă de dulce. În fond, un copil poate să fie botezat în orice zi de post dacă după aceea nu se face masă în care să se bea alcool şi să se mănânce de dulce. Întrucât nimeni nu face doar botezul fără masa de după, nu este bine să se facă în post. (Preot Gabriel ŢUŢUIANU)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se ţine postul Paştelui?.
 Vizualizări articol: 2252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cum se ţine postul Paştelui?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei