Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2010 - Anul XV, nr. 33 (4324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Recalcularea va scădea doar 15% din cele 180.000 pensii speciale, care depăşesc 3.000 lei

Miercuri, 10 Februarie 2010 (14:06:01)

Recalcularea pensiilor speciale va afecta doar 15% din totalul celor aproximativ 180.000 beneficiari, prin scăderea în principal a pensiilor mai mari de 3.000 lei, iar pentru ceilalţi pensionari nu vor operate diminuări, deoarece pensia nu depăşeşte valoarea contribuţiei, a afirmat premierul Boc.

El a arătat că în prezent sunt 5,8 milioane de pensionari, dintre care circa 180.000 beneficiază de pensii speciale.

"Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale – poliţie, armată, prin excelenţă – nu se afectează cuantumul pensiei pe care îl au. Mă refer aici la pensiile militarilor, de exemplu, până în 30 milioane lei vechi. Pentru 15% care sunt cu pensii speciale şi care nu au la bază principiul contributivităţii, acolo vor scădea pensiile. Pentru cei cu pensii militare care au azi pensii în mână până la cifra de 30 milioane lei vechi nu sunt afectate, iar, gradual, peste 30 milioane lei vechi are loc o diminuare a pensiei, în funcţie de pensia pe care o are în momentul de faţă şi de recunoaşterea de către stat a contribuţiei pe care a făcut-o, în sensul că statul a plătit pentru ei, în decursul timpului, o contribuţie la bugetul asigurărilor sociale", a spus Boc.

Potrivit premierului, scăderi de pensii speciale vor fi operate acolo unde pensia a fost stabilită la 80% din veniturile aferente ultimei luni de activitate în muncă.

"Prin recalculare nu se afectează principiul neretroactivităţii. S-ar afecta acest principiu dacă am impune oameniilor care au pensii speciale să returneze sumele de bani pe care le-au primit în trecut. Nu vor fi obligaţi să returneze ce au primit în trecut, doar că pentru viitor nu vor mai primi aceleaşi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact în măsura contribuţiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurărilor sociale", a adăugat Boc.

El a arătat totodată că pot fi acceptate şi situaţii dincolo de legea sistemului unitar de pensii, pentru recunoaşterea unor merite excepţionale în forma unor rente viagere, de exemplu, altele în afara sistemului de pensii.

"Dacă în sistemul de apărare avem un militar sau militari care în afara graniţelor ţării au performanţe extraordinare, se poate găsi o formulă, punctuală, de recompensare, se poate utiliza un mecanism al pilonului III de pensii, care nu are legătură cu sistemul public", a arătat Boc.

Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Recalcularea va scădea doar 15% din cele 180.000 pensii speciale, care depăşesc 3.000 lei.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Recalcularea va scădea doar 15% din cele 180.000 pensii speciale, care depăşesc 3.000 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei