Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 ian 2010 - Anul XV, nr. 17 (4308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicate: Legea unică de salarizare scade veniturile angajaţilor din sănătate cu până la 50 la sută

Vineri, 22 Ianuarie 2010 (15:43:09)

Adoptarea Hotărârii de Guvern privind aplicarea Legii unice de salarizare ar avea ca efect reducerea veniturilor salariaţilor din sănătate cu 20 - 50 la sută, potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", care solicită Guvernului eliminarea articolului 12 din hotărâre.

Comitetul Director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" susţine că menţinerea articolului 12 din proiectul de Hotărâre de Guvern privind aplicarea Legii unice de salarizare ar avea ca efect eliminarea sporului pentru munca prestată suplimentar în zilele de repaos săptămânal şi de sărbători legale, a sporului pentru munca peste durata normală a timpului de lucru - care conduce şi la neplata orelor de gardă şi la eliminarea premiilor lunare de doi la sută.

"La acestea se adaugă faptul că art. 1 al OUG 114/2009 prevede neacordarea tichetelor de masă, suplimentând pierderile pe care le vor înregistra salariaţii din sănătate la veniturile lor. Trebuie observat faptul că eliminarea tichetelor de masă afectează într-o măsură mai mare pe cei cu salariile foarte mici, care sunt deja în situaţia de sărăcie salarială, conducând la scăderea veniturilor cu 25 la sută", arată federaţia sindicală într-un comunicatul remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Federaţia cere Guvernului eliminarea articolului 12 din Hotărârea aflată în stadiul de proiect, acceptarea modificărilor propuse de sindicalişti şi eliminarea prevederilor articolului 1 din OUG 114/2009 prin care salariaţilor din sistemul sanitar li se iau tichetele de masă.

Stabilirea salariilor personalului bugetar se va face doar prin legi sau hotărâri ale Guvernului şi nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective sau individuale de muncă ori alte acte, potrivit proiectului de Hotărâre privind aplicarea legii salarizării unice.

Articolul 9 din proiectul de hotărâre privind aplicarea legii unice prevede că în sistemul de salarizare al personalului din sectorul bugetar, drepturile salariale sunt stabilite doar prin lege sau, în cazurile în care legea prevede în mod expres, prin hotărâri ale Guvernului, iar la stabilirea salariilor personalului bugetar nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective/individuale de muncă sau alte acte, decât legi sau hotărâri ale Guvernului.

De asemenea, prin contractele colective şi individuale de muncă, nu vor putea fi stabilite salarii sau alte drepturi de natură salarială care exced prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.

În ce priveşte personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, documentul prevede că aceşti angajaţi îşi păstrează în anul 2010 salariul de bază şi alte drepturi de natură salarială avute în luna decembrie 2009.

"În toate cazurile în care drepturile salariale determinate în conformitate cu prevederile art. 30 din Legea Cadru nr. 330/2009 şi ale art.2 şi alin.(1) şi (2) al art.9 din prezenta hotărâre sunt mai mici decât cele stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului pentru funcţia respectivă pentru luna decembrie 2009, se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu care să compenseze diferenţa, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Această sumă se include în salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază sau indemnizaţia lunară de încadrare, după caz, dar nu este luată în calcul la determinarea altor drepturi de natură salarială care se stabilesc în funcţie de acestea", mai prevede documentul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate: Legea unică de salarizare scade veniturile angajaţilor din sănătate cu până la 50 la sută.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicate: Legea unică de salarizare scade veniturile angajaţilor din sănătate cu până la 50 la sută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei