Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 ian 2010 - Anul XV, nr. 17 (4308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila: Nu este normal să dăm 46% din FNAS la spitale şi doar 5,8% pentru medicina de familie

Vineri, 22 Ianuarie 2010 (14:06:53)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, vrea să schimbe sistemul de alocare a banilor din Fondul de Asigurări de Sănătate, considerând că nu este normal ca peste 46% din aceste sume să fie acordate pentru serviciile medicale din unităţile spitaliceşti, iar medicina de familie să primească doar 5,8%.

"Nu mi se pare în regulă ca în România să cheltuim peste 46 la sută din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate (FNAS) pentru servicii medicale acordate în unităţile spitaliceşti, în timp ce pentru medicina de familie să alocăm doar 5,8%. Aici trebuie reaşezat sistemul. De asemenea, în acest an vreau să avem finanţare egală pentru acelaşi tip de intervenţie în două spitale diferite", a spus Cseke Attila, care a participat, joi seară, la prima ediţie a Conferinţei Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Cseke le-a mai spus medicilor de familie că anul 2010 nu va fi unul uşor şi poate nu toate măsurile pe care le va lua Ministerul Sănătăţii vor fi populare.

"Dar îmi doresc o relaţie de parteneriat corectă atât cu medicii de familie, cât şi cu ceilalţi reprezentanţi ai sistemului de Sănătate", a adăugat ministrul.

El a precizat că în acest an va căuta în primul rând să regândească modul de finanţare a sistemului şi să stopeze pierderile de fonduri.

Potrivit lui Cseke, în acest an este esenţial să fie instituite măsuri prin care "cetăţeanul să simtă că acest sistem se apropie mai mult de el, iar pacientul să ştie că este în centrul acestui sistem".

Ministrul a subliniat că medicul de familie trebuie să devină un real furnizor de servicii medicale, care să depindă mai puţin de contractele cu casele de asigurări de sănătate şi să poată veni în relaţie cu mai multe entităţi.

"Medicina de familie este poarta de intrare în sistemul medical românesc şi practic primul sector reformat real în sistemul sanitar. Dar este timpul ca medicina de familie să evolueze", a mai spus Cseke.

Primul pas pe care Ministerul Sănătăţii îl va face în acest sens va fi plata unor servicii pe care medicul de familie le va realiza în cadrul a două noi programe de sănătate, respectiv cele de screening de col uterin şi de boli cardiovasculare, a precizat Cseke.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila: Nu este normal să dăm 46% din FNAS la spitale şi doar 5,8% pentru medicina de familie.
 Vizualizări articol: 636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke Attila: Nu este normal să dăm 46% din FNAS la spitale şi doar 5,8% pentru medicina de familie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei