Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2010 - Anul XV, nr. 13 (4304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noile paşapoarte biometrice se eliberează de luni în toate judeţele

Luni, 18 Ianuarie 2010 (17:22:17)

Noile paşapoarte biometrice se eliberează de luni în toată ţara, implementarea noului document securizat, care trebuia finalizată în 31 ianuarie, fiind încheiată luni, în judeţul Vrancea.

Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, chestorul de poliţie Aurel Sime, şi secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Mihai Capră au participat, luni, la Focşani, la inaugurarea noului sediu al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din Vrancea, ultimul judeţ unde a fost implementat paşaportul biometric.

Astfel, odată cu implementarea paşaportului biometric în judeţul Vrancea se încheie procedura la nivelul întregii ţări.

Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Mihai Capră a declarat că România şi-a îndeplinit astfel unul din obiectivele stabilite pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

"Încheierea implementării paşaportului biometric la nivelul întregii ţări reprezintă îndeplinirea, înainte de termen, a unui angajament luat, în condiţiile în care data stabilită pentru finalizarea acestei activităţi era 31 ianuarie 2010", a spus Mihai Capră.

Chestorul de poliţie Aurel Sime a declarat că astfel generaţia a doua a paşaportului electronic, care va avea un număr aproape dublu de elemente de siguranţă faţă de vechiul document, a fost introdusă în România în acest an.

"Există o diferenţă majoră între generaţia a doua a paşaportului românesc şi generaţia a doua a paşapoartelor emise de statele membre ale Uniunii Europene. Ei înţeleg prin generaţia a doua paşaportul care conţine obligatoriu şi impresiunea digitală. Noi, românii, nu am avut timpul necesar de a intra în generaţia întâi, numai cu imaginea facială, pentru că la data de 22 iunie 2009 eram obligaţi, după regulamentul Comunităţii Europene, să introducem alte elemente biometrice, adică impresiuni digitale", a precizat chestorul de poliţie Aurel Sime.

Paşaportul electronic - care are peste 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 la vechiul document - permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale şi imaginea facială, alături de datele de identificare, cetăţenia şi valabilitatea. România este prima ţară în care cele două elemente suplimentare de identificare, amprenta digitală şi imaginea facială, sunt cuprinse în noul paşaport.

Implementarea sistemului pentru emiterea noului paşaport s-a realizat treptat, începând din 15 septembrie 2009, după ce a fost testat în cadrul unui proiect-pilot în judeţul Ilfov, din 31 decembrie 2008.

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor. din 31 decembrie 2008 şi până în 15 ianuarie 2010 au fost eliberate la nivel naţional aproximativ 8.000 de paşapoarte biometrice.

În octombrie 2009, termenul de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice a fost prelungit de Guvern cu încă trei luni, până la 31 ianuarie 2010. Termenul a fost prelungit de şapte ori, începând din 1 ianuarie 2007, ca urmare a unor întârzieri în procesul de selectare a firmei care urma să realizeze paşapoartele, licitaţia fiind contestată de mai multe ori.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile paşapoarte biometrice se eliberează de luni în toate judeţele.
 Vizualizări articol: 1029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noile paşapoarte biometrice se eliberează de luni în toate judeţele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei