Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2010 - Anul XV, nr. 13 (4304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salariile bugetarilor vor fi stabilite doar prin legi sau hotărâri de Guvern - proiect

Luni, 18 Ianuarie 2010 (14:03:56)

Stabilirea salariilor personalului bugetar se va face doar prin legi sau hotărâri ale Guvernului şi nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective/individuale de muncă sau alte acte, potrivit proiectului de Hotărâre privind aplicarea legii salarizării unice.

Articolul 9 din proiectul de hotărâre privind aplicarea legii unice prevede că în sistemul de salarizare al personalului din sectorul bugetar, drepturile salariale sunt stabilite doar prin lege sau, în cazurile în care legea prevede în mod expres, prin hotărâri ale Guvernului, iar la stabilirea salariilor personalului bugetar nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective/individuale de muncă sau alte acte, decât legi sau hotărâri ale Guvernului.

De asemenea, prin contractele colective şi individuale de muncă, nu vor putea fi stabilite salarii sau alte drepturi de natură salarială care exced prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.

În ce priveşte personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, documentul prevede că aceşti angajaţi îşi păstrează în anul 2010 salariul de bază şi alte drepturi de natură salarială avute în luna decembrie 2009.

Aliniatul 2 din primul articol al proiectului de hotărâre prevede că la funcţiile de execuţie, unde s-a redus numărul de grade sau trepte profesionale, reîncadrarea personalului ale cărui grade sau trepte profesionale au fost eliminate se face la gradul sau treapta profesională imediat următoare celei eliminate, iar salarizarea se face cu menţinerea salariilor avute la 31 decembrie 2009.

Proiectul mai prevede că personalul care ocupă funcţii de conducere va fi reîncadrat pe unul din cele două grade, respectiv, în cazul funcţionarilor publici, pe una din cele două trepte.

"Începând cu luna ianuarie 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi păstrează salariul, solda sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare brut/brută avute la această dată, fără a fi afectate măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009 prevăzute de Legea 329/2009", se arată în document.

Potrivit proiectului, în salariile de bază ale funcţiilor de execuţie şi ale funcţiilor de conducere este cuprins, în toate cazurile, sporul de vechime în muncă, în cuantumul avut în luna decembrie.

"În situaţia în care în cursul anului personalul de conducere şi execuţie îndeplineşte condiţiile pentru trecerea într-o altă tranşă de vechime se acordă gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime prin aplicarea procentului la salariul de bază avut în luna decembrie 2009", se arată în document.

O altă prevedere din proiectul de act normativ se referă la salariul de merit, care se include în salariul de bază al persoanelor care au beneficiat de acest drept în luna decembrie a anului trecut pe o perioadă de cel mult un an de la data stabilirii acestuia în anul 2009, dar, din 2010 acest drept nu se mai stabileşte.

În ce priveşte reîncadrarea personalului didactic din învăţământ, aceasta se face luând în calcul salariile de bază la data de 31 decembrie 2009.

"În toate cazurile în care drepturile salariale determinate în conformitate cu prevederile art. 30 din Legea Cadru nr. 330/2009 şi ale art.2 şi alin.(1) şi (2) al art.9 din prezenta hotărâre sunt mai mici decât cele stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului pentru funcţia respectivă pentru luna decembrie 2009, se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu care să compenseze diferenţa, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Această sumă se include în salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază sau indemnizaţia lunară de încadrare, după caz, dar nu este luată în calcul la determinarea altor drepturi de natură salarială care se stabilesc în funcţie de acestea", prevede documentul.

Hotărârea de Guvern prin care sunt stabilite modalitatea de plată a salariilor în 2010 şi acordarea unor indemnizaţii care să compenseze sporurile ar putea fi adoptată în şedinţa Executivului de miercuri, a declarat luni, după discuţiile cu partenerii sociali, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Secretarul de stat a explicat că hotărârea de Guvern aduce o serie de precizări privind aplicarea Legii unice de salarizare în sistemul bugetar, deoarece "au existat interpretări diferite".

Acesta a arătat că actul normativ prevede şi faptul că autorităţile locale (agenţiile de prestaţii sociale şi direcţiile finanţelor publice teritoriale) sunt împuternicite să acorde sprijin şi să verifice cum se fac încadrările, în condiţiile în care destul de mulţi ordonatori de credite au avut probleme în aplicarea legii.

Secretarul de stat a mai spus că a discutat cu partenerii sociali şi referitor la propunerea de acordare a unor sume compensatorii care să ducă la aceleaşi drepturi salariale ca în decembrie 2009.

Mocanu a subliniat că proiectul de act normativ, pe care l-ar putea prezenta în şedinţa de miercuri, cuprinde prevederi pentru întreg sistemul bugetar, nu doar pentru anumite domenii, şi că nu cuprinde măsuri de disponibilizare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariile bugetarilor vor fi stabilite doar prin legi sau hotărâri de Guvern - proiect.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariile bugetarilor vor fi stabilite doar prin legi sau hotărâri de Guvern - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei