Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2010 - Anul XV, nr. 13 (4304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noile modificări legislative impun studii superioare în învăţământul primar şi preşcolar

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România salută noilor dispoziţii legale prin care s-a modificat legea învăţământului şi statutul personalalui didactic, astfel că în învăţământul primar şi preşcolar vor funcţiona cadre cu studii superioare.
"Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România salută noile dispoziţii ale Legilor 387 şi 330 din 2009 care modifică legea învăţământului şi statutul personalului didactic şi fac posibilă alinierea la modelul european în ce priveşte funcţioarea în învăţământul primar şi preşcolar a unor cadre didactice cu studii superioare. De câţiva ani a apărut o nouă specializare în învăţământul superior care, potrivit noii legislaţii, pregăteşte «profesori pentru învăţământul primar/preşcolar». Abia acum legiuitorul reglementează salarizarea acestei funcţii", se arată într-un comunicat remis, duminică, de către Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.
Potrivit sursei citate, legiuitorul vine cu încă o nouă funcţie şi anume "profesori în învăţământul primar/preşcolar", unde îi încadrează pe toţi învăţătorii şi educatoarele care au absolvit după liceul pedagogic şi studii superioare (indiferent de specializare). "Până acum, chiar dacă aveau studii superioare, învăţătorii şi educatoarele erau salarizaţi doar ca institutori. Această reparaţie pentru învăţătorii şi educatoarele care în timp - până la apariţia noii specializări - şi-au completat studiile este prevăzută şi de Legea Educaţiei Naţionale", arată Dolha.
Institutori vor rămâne doar cadrele didactice care nu au studii superioare, ci doar postliceale sau sunt absolvente doar ale colegiului pedagogic fără anul de completare prevăzut de art. 16 (2) al Legii 288/2004.
"Dând importanţa cuvenită temeincei pregătiri din cadrul liceelor pedagogice, Legea 387 mai reglementează că liceul/colegiul pedagogic avut la bază face să nu mai fie obligatoriu modulul psihopedagogic pentru a accede la funcţia de "profesor" în primar, preşcolar şi chiar gimnaziu - încurajând astfel pe cei care vor să îmbrăţişeze cariera didactică să urmeze astfel de licee înaintea învăţământului superior. Aceste cadre didactice vor avea patru ani de liceu pedagogic plus anii de facultate. Cei care nu vor avea liceul pedagogic la bază vor trebui să urmeze la facultate şi un modul psihopedagogic special.
Salarizarea "profesorilor pentru învăţământ primar/preşcolar" şi a celor care sunt "profesori" în învăţământul primar/preşcolar (cei numiţi "profesor-învăţător" de Legea Educaţiei Naţionale) se va face potrivit art 38 al legii 330 la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată, spune sursa citată.
Mai mult, arată Dolha, Strategia "Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii" şi pachetul de legi al Comisiei Prezidenţiale pentru educaţie prevăd recunoaşterea ca profesori pentru învăţământ primar şi preşcolar a tuturor educatoarelor şi învăţătorilor, deci şi a celor fără studii superioare prin recunoaşterea învăţării informale şi nonformale (experienţă, grade didactice, cursuri de perfecţionare etc) cerută de UE cu insistenţă.
"S-a rezolvat deocamdată prin noua legislaţie încadrarea corectă ca profesori în ciclul primar şi preşcolar, respectiv a celor care au deja dovada formală a studiilor superioare şi liceul pedagogic la bază sau după caz a modulului psihopedagogic", conchide Dolha.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile modificări legislative impun studii superioare în învăţământul primar şi preşcolar.
 Vizualizări articol: 4060 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Noile modificări legislative impun studii superioare în învăţământul primar şi preşcolar3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei