Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2010 - Anul XV, nr. 13 (4304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Membrii grupării Corduneanu au trimis liderilor peste două milioane de euro din infracţiuni

Luni, 18 Ianuarie 2010 (16:11:51)

Membrii grupării Corduneanu au trimis liderilor peste două milioane de euro proveniţi din furt, prostituţie, cerşetorie, tâlhării şi fraude, infracţiuni comise în Replica Moldova, Italia, Spania, Irlanda, Austria şi Germania, potrivit procurorilor DIICOT.

Procurorii DIICOT au stabili că "Gruparea Corduneanu", specializată în racolarea de persoane care erau apoi exploatate în străinătate, era structurată în jurul lui Bogdan Constantin, fost Corduneanu, liderul clanului, şi a familiei acestuia.

"Membrii de bază ai grupării racolau persoane care erau ulterior trimise în străinătate pentru a săvârşi infracţiuni ca furturi, prostituţie, cerşetorie, tâlhării, fraude prin folosirea mijloacelor de plată electronice, activitatea lor infracţională fiind atent coordonată şi supravegheată de apropiaţi ai familiei Corduneanu, special desemnaţi în acest scop", se arată într-un comunicat de luni a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Grupul infracţional organizat acţiona atât în România, cât şi în Replica Moldova, Italia, Spania, Irlanda, Austria şi Germania.

Procurorii au stabilit că gruparea s-a ocupat iniţial cu infracţiuni de violenţă, iar treptat grupul a dobândit notorietate, astfel încât simpla invocare a numelui Corduneanu era suficientă pentru a determina victimele să se conformeze cerinţelor membrilor clanului.

Banii rezultaţi din infracţiuni, peste două milioane de euro, erau trimişi în România lui Bogdan Constantin sau unor persoane de încredere, potrivit procurorilor DIICOT.

Membrii grupării sunt cercetaţi de procurorii DIICOT pentru iniţiere, constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciuni în materie imobiliară, înşelăciuni prin obţinerea de credite bancare, trafic de persoane şi de minori, spălare de bani şi criminalitate informatică.

Liderul clanului Cordunenilor, Bogdan Constantin, şi alte 29 de persoane au fost puse oficial sub acuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi, care au făcut, duminică, 47 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea grupului infracţional organizat cunoscut drept clanul Cordunenilor.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus, luni, reţinerea pentru 24 de ore a 21 de membri ai grupării şi au propus instanţei de judecată arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.

Conform unor surse judiciare, printre cele 21 de persoane se află şi Bogdan Constantin, dar şi alte cinci persoane, rude ale acestuia, din familia Corduneanu.

Unul din liderii clanului Cordunenilor, Adrian Corduneanu, dat în urmărire de poliţişti în urma operaţiunii de duminică, a fost prins, alţi cinci membri ai grupării fiind daţi în urmărire naţională.

În timpul acţiunii de duminică, autorităţile au emis peste 180 de mandate de aducere pe numele membrilor grupării, peste 110 persoane fiind identificate şi duse pentru audieri la sediul DIICOT sau la sediul BCCO Iaşi, precum şi la sediul Poliţiei Iaşi, se arată într-un comunicat de presă de luni al Poliţiei Române.

Anchetatorii au confiscat, în urma percheziţiilor, două arme de foc, două autoturisme de lux, 37 de sisteme informatice, două seifuri, acte de identitate presupuse a fi false, numeroase arme albe, bijuterii, aparatură electronică, telefoane mobile, CD-uri şi DVD-uri.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea a acţionat în perioada 2006- 2009, atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate. Victimele traficului de persoane în care erau implicaţi membrii clanului erau exploatate sexual, obligate să cerşească sau să comită furturi. Infracţiunile economice aveau drept scop obţinerea de credite prin folosirea de acte false şi persoane interpuse, racolate în acest scop.

Printre persoanele audiate de anchetatori s-a numărat şi Felomela Neculau, expert contabil, soţia directorului societăţii Citadin, unitate care se ocupă de asfaltarea drumurilor şi se află în subordinea Primăriei Iaşi. De asemenea, a fost audiat în acest dosar şi Mircea Manolache, administratorul unei firme de taximetrie din Iaşi.

Surse din echipa de anchetatori susţin că Felomela Neculau ar fi lucrat pe post de contabil la două firme private apropiate clanului Corduneanu din Iaşi şi că ar fi eliberat mai multe adeverinţe contabile pentru obţinerea unor credite bancare în valoare totală de 200.000 de lei.

Cordunenii au fost reţinuţi în 10 octombrie 2004, după o acţiune coordonată de Parchetul instanţei supreme. Aceştia au fost monitorizaţi timp de un an, iar în clan au fost infiltraţi ofiţeri sub acoperire. Ei au fost eliberaţi în 23 iunie 2005, când Tribunalul Iaşi a înlocuit măsura arestării cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Motivaţia judecătorilor care i-au eliberat a fost că principalii martori ai acuzării şi-au schimbat declaraţiile, în timp ce interceptările telefonice pe baza cărora se susţinea trimiterea în judecată erau ilegale. Procesul a fost strămutat în 2005 la Tribunalul Cluj, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tribunalul Cluj a condamnat, în mai 2007, opt persoane din clanul Cordunenilor cu pedepse cu închisoarea între trei şi opt ani pentru trafic de droguri şi constituirea unui grup infracţional, alte două persoane fiind achitate. Patru dintre persoanele condamnate au făcut apel la sentinţa Tribunalului Cluj, cerând achitarea. În 20 octombrie 2009, Curtea de Apel Cluj a decis menţinerea pedepselor date în acest caz de către tribunal.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Membrii grupării Corduneanu au trimis liderilor peste două milioane de euro din infracţiuni.
 Vizualizări articol: 871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Membrii grupării Corduneanu au trimis liderilor peste două milioane de euro din infracţiuni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei