Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2010 - Anul XV, nr. 6 (4297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul românilor înscrişi în sistemul irlandez de servicii sociale s-a înjumătăţit în 2009

Duminică, 10 Ianuarie 2010 (15:00:30)

Numărul cetăţenilor români înregistraţi în sistemul irlandez de servicii sociale, care permite ocuparea unui loc de muncă, a scăzut în 2009 cu mai mult de jumătate, din cauza situaţiei economice dificile din această ţară, relatează cotidianul The Irish Times, în ediţia electronică.

În pofida acestui fapt, românii reprezintă un subiect de speculaţii atunci când este vorba despre locuri de muncă. Ei sunt liberi să călătorească în întreaga Uniune Europeană, dar nu au dreptul să lucreze unde doresc.

"Românii, care au sosit cel mai recent, se află acolo unde erau polonezii în urmă cu şase ani", afirmă Mariusz, un rezident polonez care trăieşte în comitatul irlandez Kildare. El susţine că românii nu au nici o putere de negociere şi fac competiţie neloială altor muncitori imigranţi, acceptând sume cu mult sub salariul minim. "Nu am nici o problemă cu ei, chiar nu am. Aşa eram noi (polonezii, n.red.), doar în urmă cu câţiva ani. (...) Polonia este Manhattan pentru români. Ce credeţi că este Irlanda pentru ei?", se întreabă polonezul.

Piaras MacEnri, profesor de imigraţie la Universitatea College Cork, descrie fenomenul de "subculturi multiple", care, extrapolând statisticile internaţionale, ar putea viza o zecime din populaţia imigrantă. El este de părere că mulţi români "sunt atraşi într-o întreagă lume a pieţei negre". Dar sistemul de reglementare este atât de inadecvat, încât astfel de situaţii se pot dezvolta şi pot persista, exacerbate de noua religie potrivit căreia un post de muncă trebuie păstrat cu orice preţ. Într-o astfel de atmosferă, preocupările privind legislaţia muncii şi drepturile muncitorilor "au fost excluse din agendă", potrivit lui MacEnri.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul românilor înscrişi în sistemul irlandez de servicii sociale s-a înjumătăţit în 2009 .
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul românilor înscrişi în sistemul irlandez de servicii sociale s-a înjumătăţit în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei