Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2010 - Anul XV, nr. 6 (4297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trist, dar adevărat!

Se folosesc de bebeluşi, indiferent de vreme, pentru a stârni mila

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bebeluşi de câteva luni de zile sau copii de câţiva ani, îmbrăcaţi sumar sau pe jumătate dezgoliţi, pot fi văzuţi zilnic, pe la colţuri, prin Suceava. Indiferent dacă afară este cald ori frigul întră la oase, sunt scoşi în stradă, de cele mai multe ori chiar de către părinţi.

 

Un exemplu despre cât de cruntă poată fi soarta unor copii am putut vedea, ieri dimineaţă, în centrul Sucevei. O femeie din Pătrăuţi, cunoştinţă veche a poliţiştilor şi jandarmilor, care au tot amendat-o de-a lungul timpului, cerşea ţinând în braţe un bebeluş. Era ora 9.00, afară erau în jur de 0 grade Celsius şi o ceaţă puternică accentua senzaţia de frig.
Deranjată şi speriată că o fotografiem, femeia are imediat o explicaţie pentru faptul că şi-a scos copilul, de mai puţin de un an, în stradă.
„Soţul e bolnav la pat, nu avem lemne pe foc, nu am ieşit de bine, ne trebuie câţiva bănuţi să nu îngheţe toţi copiii în casă”, spune pe un ton agresiv femeia. Nu înţelege că sănătatea bebeluşului ar putea fi grav afectată şi pare că nimic nu ar putea-o face să renunţe la obiceiul de a veni cu copilul în braţe ca să aibă mai mult succes în a stârni mila trecătorilor.
Ca ea, numai în municipiul Suceava, sunt cel puţin cinci-şase femei, cerşetoare cu copii în braţe.
Alţii copii, ceva mai mari, deja experimentaţi în domeniul cerşetoriei, pot fi văzuţi şi ei pe străzi. Îşi expun handicapul ori încearcă să inspire mila cu diferite pancarte prin care anunţă că nu pot vorbi, sunt orfani ori suferă de o boală foarte bravă.
De obicei, în apropierea lor pot fi văzuţi părinţii ori străinii care îşi duc traiul de pe urma lor.

 

Probleme multe, soluţii puţine

Conform legilor în vigoare, persoanele care folosesc minori pentru a atrage mila publicului se aleg cu dosare penale. Majoritatea celor care obişnuiesc să facă bani pe spinarea copiilor sunt cercetaţi penal, însă tot în stradă pot fi găsiţi, deoarece dosarele de acest gen nu au nici o finalitate.
În aceste condiţii, nici oamenii legii nu mai întocmesc foarte multe dosare penale, evitând astfel o muncă în zadar. De exemplu, la slujba de Bobotează din această săptămână, care a adunat, ca în fiecare an, un număr record de cerşetori, jandarmii s-au mulţumit doar să-i îndepărteze pe aceştia din mulţime, pe cât posibil.
În general, ei le aplică amenzi doar celor care cerşesc într-un mod agresiv, deranjând oamenii, şi celor care îşi creează false handicapuri pentru a fi cât mai convingători.
Problema cerşetorilor pare a fi fără rezolvare, mai ales atâta timp cât se găsesc încă mulţi oameni care să le dea un bănuţ celor ce întind mâna la colţ de stradă.
Reamintim că, recent, structurile de combatere a crimei organizate din judeţ au destructurat o reţea (clanul Rostaş din Iţcani) care adunase o avere de pe urma cerşetorilor pe care îi exploata, scoţându-i pe străzile din Suceava, dar ducându-i şi peste hotare.

 
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se folosesc de bebeluşi, indiferent de vreme, pentru a stârni mila .
 Vizualizări articol: 5261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 7 voturi
Se folosesc de bebeluşi, indiferent de vreme, pentru a stârni mila3.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 9 ian 2010, 12:03:37
Nici nu mai stiu ce sa cred. E trist ceea ce se intampla si acum pe strazile din Romania. Nu cred ca vom scapa de cersetori vreodata. Mi-e mila de femeia din imagine, dar cel mai bun lucru in privinta asta ar fi sa isi gaseasca un loc de munca, pentru a renunta la prostul obicei de a cersi. Poate cu un loc de munca, in care sa primeasca un salariu modic, s-ar rezolva o parte din problemele ei. Dar cum nu prea se gasesc firme care sa angajeze rromi, ei prefera sa isi duca traiul asa cum stiu ei mai bine. Poate ca sunt si lenesi si considera ca cersitul nu necesita efort fizic si ore suplimentare de munca si de aia prefera sa fie asa.

Hmm...sa existe totusi o cale de iesire, o problema in privinta cersitului? Poate da...dar nu cred ca va avea un rezultat satisfacator. Majoritatea rromilor considera cersitul o afacere destul de profitabila, pentru ca se gasesc multi oameni care prefera sa le intinda un banut cand ii vad atat de necajiti.
2.   Legea trimis de
( 9 ian 2010, 12:10:46
O problema importanta ce am uitat sa o precizez in comentariul precedent este ca aplicarea amenzilor de catre jandarmi celor care cersesc este o greseala. Faptul ca au amenzi ii stimuleaza si mai mult sa cerseasca pentru a avea bani cu ce sa le plateasca. Nu stiu daca mai toti rromi care cersesc isi platesc amenzile, asta cu siguranta nu, dar din cate reusesc sa deduc, nici amenzile nu ii mai sperie si nu ii impedica sa isi faca "munca" simpla de zi cu zi. Dar asta e, legea se respecta si se aplica acolo unde este cazul fie ca e respectata sau nu.
2.1  RE: Legea trimis de
( 9 ian 2010, 15:43:27
ba se poate ajunge la munca in folosul comunitatii. amenzile pot fi transformate in ore de munca de catre instante. sunt multi cersetori care au facut ore in baza acestor decizii. insa tine si de interesul pe care si-l dau cei din primarii
3.   Tiganu tot tigan... trimis de
( 9 ian 2010, 15:22:25
Asta-i problema.. am mai spus dar amintesc si acum: uitati-va la documentarul "This World: Gypsy Child Thieves" de la BBC. Dupa ce terminati, sunteti bineveniti sa injurati cat vreti "indienii".
4.   Profit trimis de
( 9 ian 2010, 22:49:43
Sunt multi sarmani care nu au curaj sa cerseasca , dar tiganii sunt mai �ndrazneti . Un pericol sunt cei care ranesc sau mutileaza rau de tot copiii ca sa st�rneasca mila trecatorilor .
5.   :| trimis de
(10 ian 2010, 18:00:55
ai vazut cuc sa cloceasca si tigan sa munceasca ???

5.1  RE: :| trimis de
(10 ian 2010, 23:43:46
adevar graiesti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei