Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2010 - Anul XV, nr. 6 (4297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Probleme tehnice

Tunurile de zăpadă, cauza întârzierii inaugurării pârtiei de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dezamăgire pentru turiştii care au umplut staţiunea de interes naţional Gura Humorului cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Revelion. Schiurile aduse de la sute de kilometri au rămas pe maşini sau în camerele de hotel, şi asta pentru că pârtia nu a mai fost dată în folosinţă aşa cum se preconiza.

 

Iniţial, conducerea Primăriei Gura Humorului a anunţat că pârtia se va deschide pe 25 decembrie. Apoi, din cauza unor probleme tehnice, inaugurarea a fost amânată cu câteva zile, pentru ca acum noul termen să fie stabilit pentru a doua jumătate a lunii ianuarie.
Marius Ursaciuc, primarul din Gura Humorului, a precizat că această întârziere se datorează exclusiv firmei austriece PORR AG.
„Dacă austriecii reuşesc să-şi facă treaba, atunci vom avea o pârtie pe care se poate schia. Nu ştiu din ce motive a apărut o fisură la reţeaua de alimentare cu apă, astfel încât tunurile de zăpadă nu pot fi utilizate”, a explicat Ursaciuc.
Mai exact, din cauza acestei fisuri, presiunea nu atinge parametrii optimi, iar tunurile de zăpadă amplasate în partea superioară a pârtiei nu pot face faţă. Din acest motiv, nici firma care a livrat tunurile de zăpadă nu poate face recepţia şi nici nu poate oferi certificatul de garanţie, iar totul rămâne blocat.

 

Datorii către constructori

Pârtia de la Gura Humorului are o lungime de 1.487 de metri şi o diferenţă de nivel de 283 de metri, este catalogată în categoria neagră şi are gradul de dificultate 7. Valoarea proiectului se ridică la 7,6 milioane de euro, la care se mai adaugă încă aproximativ trei milioane de euro pentru amenajarea parcului din zona Ariniş, unde vor fi construite trei terenuri de sport, o piscină în aer liber şi una acoperită şi un bazin de înot pentru copii.
Extrem de ambiţios, proiectul este aproape de final, deşi o parte din bani nu au fost încă decontaţi. Primarul din Gura Humorului recunoaşte acest lucru.
„Avem datorii, ca alte 99% dintre primăriile din România, dar în final le vom achita”, a declarat Ursaciuc, fără a preciza valoarea restanţelor faţă de constructori.
Din suma totală de 10,5 milioane de euro, aproape cinci milioane de euro reprezintă fonduri europene, 1,66 milioane de euro sunt fonduri de la bugetul de stat, iar 3,88 milioane de euro trebuie plătit din fondurile proprii ale Primăriei Gura Humorului.

 

Telescaunul a funcţionat, deşi pârtia era închisă

Chiar dacă pârtia nu a fost inaugurată, telescaunul a funcţionat în mai multe zile. „Oamenii au venit în număr mare la Gura Humorului şi au fost dezamăgiţi că nu au putut schia. Pentru telescaun a existat un program cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă şi dacă nu au fost condiţii pentru practicarea sporturilor de sezon, măcar le-am oferit turiştilor posibilitatea de a admira oraşul de la înălţime”, a explicat Marius Ursaciuc.
Cât priveşte omologarea pârtiei, Gheorghe Andronic, consilier în cadrul Biroului de dezvoltare locală şi managementul proiectelor din Gura Humorului, declara înainte de Crăciun, pentru presa locală, că mai trebuie făcute mici retuşuri.
„Mai trebuie doar să o omologăm şi să utilăm anexa care va găzdui salvamontiştii şi punctul sanitar”, a explicat Gheorghe Andronic, consilier în cadrul biroului de dezvoltare locală şi managementul proiectelor din Gura Humorului.
Telescaunul poate transporta 1.200 de persoane pe oră, pe o distanţă de 1.330 de metri şi ajunge până la o altitudine de 780 de metri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tunurile de zăpadă, cauza întârzierii inaugurării pârtiei de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Tunurile de zăpadă, cauza întârzierii inaugurării pârtiei de la Gura Humorului4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat! trimis de
( 9 ian 2010, 23:08:36
Am fost si eu de Craciun si din pacate nu functiona nimic, insa partia era cu muuulta zapada, desi in Suceava ploua cu galeata... m-a dat cu saniutahappy

De abia astept deschiderea!
2.   ... trimis de
(10 ian 2010, 23:27:21
Din "surse independente" pot afirma ca... tunurile de zapada nu au functionat deoarece nu sunt bani pentru plata energiei electrice. Respectivele tunuri consuma foarte mult, iar bani pentru energia consumata nu au fost prevazuti in proiect. Consiliul Local din Gura Humorului (respectiv primaria) nu are bani, si... situatia o vedem cu totii.

S-ar putea sa fie doar barfe, dar "sursa" se pare ca stie destul de mult.
3.   E mai rau decat pare trimis de
(11 ian 2010, 14:07:52
Se pare ca adevarurile se spun pe jumatate si sunt dezamagit cum unii (de prin administratia locala a orasului Gura Humorului) se lauda in continuare cu lucruri neterminate.

Daca ar fi numai tunurile de zapada!

Problemele partiei sunt mai multe si mai ingrijoratoare, cum ar fi santurile de pe ea si lipsa plaselor de protectie, lipsa punctului sanitar, faptul ca terenul o ia la vale si telescaunul nu functioneaza bine. De aici si interdictia de a nu se folosi partia (data de minister) pt ca nu e sigura.

Toate astea nu se spun, se prefera festivismul si lauda cu marile realizari.

De schiat se va schia la anu`, pana nu va fi omologata partia si nu va fi stabil terenul nici vorba de sporturi de iarna la Gura Humorului.

Pacat ca pt 7 milioane de Euro si peste un an de santier, in spirit pur romanesc, nu se reuseste finalizarea unui obiectiv care ar fi adus mai multi turisti intr-un oras cu multe pensiuni dar cu putine atractii turistice.

Poate in se
4.   Re: e mai rau decat pare trimis de
(11 ian 2010, 14:09:43
Poate in sezonul viitor!
5.   E vrajala trimis de
(11 ian 2010, 17:13:36
De schiat la Gura Humorului se va schia la sf asteapta. Cat timp a fost iarna asta zapada la Gura Humorului. Ideea este foarte buna dar nu cred ca va fi realizata in totalitate. Credeti ca daca sunt trei pensiuni si un hotel o sa fie mare afacere, eu nu cred acest lucru. Un turist vrea munte, sa se recreeze, sa uiite de lume nu sa stea in manastiri si la spectacolele facute de Flutur

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei