Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2010 - Anul XV, nr. 5 (4296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNPAS: Biletele de tratament, acordate în funcţie de un punctaj, nu de ordinea depunerii cererilor

Vineri, 8 Ianuarie 2010 (19:00:50)

Bilete pentru tratament balnear nu vor mai fi acordate în funcţie de ordinea depunerii cererilor, ci de un punctaj în care intră categoria şi cuantumul pensiei, precum şi biletele obţinute în ultimii doi ani.

Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) a modificat criteriile în baza cărora se acordă bilete pentru tratament balnear, stabilind acordarea acestora în funcţie de punctajul obţinut de fiecare pensionar.

Potrivit noilor criterii stabilite de CNPAS, acordarea biletelor pentru tratament balnear va ţine cont de mai multe aspecte, precum cuantumul pensiei, categoria de pensie a beneficiarului sau dacă solicitantul a obţinut bilet de tratament balnear în ultimii doi ani.

"Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri. Punctajul aferent fiecărei cereri este obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă", se arată în documentul publicat pe site-ul CNPAS.

Directorul de comunicare de la CNPAS, Angelica Mihail, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că elaborarea noilor criterii a vizat eliminarea cozilor de la casele de pensii, în acest sens fiind prevăzut şi faptul că noile formulare de cereri pentru biletele de tratament vor putea fi trimise la casele de pensii prin fax, prin poştă sau în format electronic, prin e-mail.

În cazul cererilor depuse de soţ şi soţie care doresc să meargă împreună la tratament balnear, punctajul luat în calcul în vederea ierarhizării se stabileşte ca medie a punctajelor individuale.

Repartiţia biletelor de tratament balnear pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor se întocmeşte de către fiecare casă teritorială de pensii, cu cel puţin 30 de zile anterior primei zile de începere a fiecărei serii.

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin şase luni în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului. De asemenea, pot primi bilete cei din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.

Biletele pot fi acordate numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea anuală.

Din totalul biletelor repartizate pentru fiecare lună, trei la sută rămân la dispoziţia conducerii Casei teritoriale de pensii, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave sau a unor cazuri sociale deosebite, care necesită tratament balnear în regim de urgenţă.

Persoanele care refuză nejustificat un bilet de tratament repartizat pierde dreptul la un alt bilet în cursul anului calendaristic respectiv. Biletele de tratament balnear se acordă individual, o singură dată pe an.

Biletele de tratament erau acordate până acum în funcţie de ordinea depunerii cererilor, astfel că pensionarii se înghesuiau la cozi pentru a fi siguri că primesc bilete.

La nivel naţional, în anul 2009 au fost alocate 217.231 de bilete de tratament, cele mai multe fiind pentru judeţele Cluj (7.234), Prahova (7.168), Timiş (6.863), Iaşi (6.149), Dolj (6.099), Constanţa (6.072) şi pentru Bucureşti (7.047).

Cele mai solicitate staţiuni sunt Covasna, Olăneşti, Vatra Dornei, Tuşnad, Saturn, Eforie Nord, Mangalia, Herculane şi Băile Felix.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNPAS: Biletele de tratament, acordate în funcţie de un punctaj, nu de ordinea depunerii cererilor.
 Vizualizări articol: 2899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 5 voturi
CNPAS: Biletele de tratament, acordate în funcţie de un punctaj, nu de ordinea depunerii cererilor3.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei