Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2010 - Anul XV, nr. 5 (4296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avocaţii spun că ideea integrării lor în sistemul unitar de pensii va produce dezechilibre sociale

Vineri, 8 Ianuarie 2010 (15:48:09)

Avocaţii susţin că ideea proiectul privind plata CAS pentru drepturi de autor şi integrarea în sistemul unitar de pensii publice a avocaţilor va creea "dezechilibre sociale şi profesionale", apreciind că mărirea bugetului de stat nu se poate face cu orice preţ.

Ana Diculescu-Şova a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS este propunerea Guvernului de a amenda legile deja existente.

"Oricât ar fi de mare disperarea de a strânge fonduri pentru bugetul de stat, o astfel de măsură, nu numai cea privind plata CAS din drepturi de autor şi cea care priveşte categoria noastră, a avocaţilor, este menită a distruge, a dezechilibra situaţii sociale şi profesioanale care până în momentul de faţă au creat siguranţă şi certitudine subiecţilor vizaţi. Prin urmare, nu cred că, cu orice preţ, ceea ce este stabilit şi verificat social că funcţionează corect, sub cuvântului unui moment de criză, să poată fi destructurat", a spus Diculescu-Şova.

Avocatul a arătat că această propunere a Guvernului nu ar putea fi primită de legiuitor, precizând că dacă proiectul de act normativ ar trece prin asumarea Guvernului, nu ar trece de un control de legalitate.

"Legea nu ar trece de un control de constituţionalitate, nu ar fi posibil să se valideze o asemenea lege în care veniturile statului sunt adunate cu încălcarea altor drepturi fundamentale ale subiecţilor contribuţiilor respective. Un sistem unitar de pensii publice nu înseamnă tratament legislativ unic pentru toate profesiile sau şi pentru toate activităţile desfăşurate în România", a mai spus Ana Diculescu-Şova.

La rândul său, avocatul Viorel Spânu consideră că propunerea guvernanţilor ar fi inoportună pentru avocaţi, în condiţiile în care oricum onorariile au fost micşorate din cauza crizei.

"E o împovărare a activităţii avocaţilor, în condiţiile în care onorariile scad odată cu problemele care au apărut în societate din cauza crizei. Se simte şi în rândul avocaţilor o scădere a veniturile, dacă se impozitează, o să fie şi mai greu", a spus avocatul Spânu.

El a adăugat că nu opiniile individuale ale avocaţilor ar putea primi o reacţie corespunzătoare din partea Guvernului, ci ar fi nevoie de o reacţie oficială a Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Un alt avocat, Gheorghiţă Mateuţ, din Baroul Cluj, a apreciată că o astfel de măsură "nu are nicio raţiune, niciun fundament".

"Noi avem contracte de asistenţă juridică, oricum plătim şi tot felul de taxe la barou, pe profit şi TVA, plătim sume fabuloase în fiecare lună şi pentru asigurări de sănătate", a spus Mateuţ.

El a mai explicat că avocaţii au un fond special de pensii, iar pe de altă parte, avocatura, fiind o profesie liberală, este doar controlată de stat, nu face parte din serviciul public.

"Avocatul nu este funcţionar public, el beneficiază de un fond special de pensii prin cotizaţii de la avocaţi. Eventual ar putea exista legal o donaţie din partea avocaţilor, dar nicicum obligativitate", a mai spus Gheorghiţă Mateuţ, care a adăugat că orice proiect trebuie dezbătut de părţile interesate şi implicate.

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

Alte măsuri analizate de Guvern sunt integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii profesionale, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi "reintegrarea profesională a celor apţi de muncă", modificarea procedurii de stabilire şi calcul a valorii punctului de pensie, plata pensiilor de invaliditate şi urmaş din Fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în cazul drepturilor rezultate din astfel de accidente.

Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Documentul, semnat de ministrul Muncii, relevă că, în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, ai Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, organizaţiilor de pensionari şi Consiliului Legislativ, precum şi în urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate şi înregistrate modificări la proiectul de lege.

"Astfel, din dorinţa îmbunătăţirii conţinutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma înaintată Parlamentului în vederea asumării de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contribuţiei de asigurări sociale; descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi reintegrarea profesională a celor apţi de muncă; integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat ce funcţionează în cadrul cultelor recunoscute prin lege, în baza principiului obligativităţii", se arată în documentul guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Documentul prevede şi "plafonarea bazei lunare de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale la 5 salarii medii brute", revenindu-se astfel la sistemul din urmă cu trei ani.

Legislaţia în vigoare stabileşte că baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale este constituită din venitul brut realizat lunar sau salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.

Prevederea a fost stabilită de Guvern în 2007, odată cu abrogarea articolului care stabilea la acea dată că baza de calcul nu poate depăşi plafonul a de cinci ori salariul mediu brut.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei.

Sursele citate au arătat că toate aceste prevederi au fost deja analizate la nivelul Guvernului, dar urmează să mai fie discutate între Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că discuţiile asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii vor începe imediat după adoptarea de către Parlament a bugetului pe 2010.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocaţii spun că ideea integrării lor în sistemul unitar de pensii va produce dezechilibre sociale.
 Vizualizări articol: 963 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avocaţii spun că ideea integrării lor în sistemul unitar de pensii va produce dezechilibre sociale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei