Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2010 - Anul XV, nr. 2 (4293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Costin: Categorii întregi de salariaţi au fost omise din Legea de salarizare unitară

Marţi, 5 Ianuarie 2010 (17:02:20)

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, marţi, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că din Legea unică de salarizare în sistemul bugetar au fost omise categorii întregi de salariaţi, acest lucru urmând să fie corectat de comisia bipartită.

"Am identificat o listă întreagă de categorii de salariaţi care au fost omise din Legea unică. Spre exemplu, la Camera Deputaţilor există o serie largă de angajaţi care nu au fost cuprinşi în grilă", a spus Costin.

Liderul sindical a adăugat că va semnala această problemă miercuri, la discuţiile din Comisia bipartită care trebuie să facă modificări la Legea unică de salarizare.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, s-a întâlnit, marţi, cu liderii confederaţiilor sindicale, pentru a discuta despre problemele din sectorul social, respectiv salariul minim, legea unică de salarizare şi alte acte normative din domeniu care trebuie elaborate.

Membrii Comisiei bipartite, create pentru a simplifica sistemul public de salarizare şi ierarhizare, se vor întâlni prima oară miercuri, pentru a avea discuţii privind procedura de lucru, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Secretarul de stat a precizat că la întâlnire vor participa doar membrii comisiei, desemnaţi prin ordinul ministrului Muncii, dar şi noul ministru Mihai Şeitan. Comisia se va întruni la ora 10.00, la sediul ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Comisia bipartită trebuie să simplifice sistemul public de salarizare şi ierarhizare prin evaluarea unui eşantion reprezentativ al posturilor din sistemul bugetar care să aibă la bază ocupaţia şi responsabilităţile postului, să analizeze grila unică de salarizare şi să o coreleze cu rezultatele evaluării, să redefinească sistemul de posturi corespunzător atribuţiilor şi responsabilităţilor, precum şi să stabilească un sistem reformat şi simplificat de ierarhizare în sectorul bugetar care să cuprindă grupuri ocupaţionale şi grade.

De asemenea, Comisia va trebui să reducă numărul de funcţii pe domenii de activitate bugetară, cu precădere a funcţiilor comune, să reevalueze sporurile şi bonusurile acordate şi să elaboreze un raport care să descrie în detaliu structura grupurilor ocupaţionale şi a gradelor, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru sporuri şi alte stimulente financiare.

Membrii Comisiei mai au ca atribuţii elaborarea cerinţelor unui sistem centralizat şi automatizat de administrare a salariilor, pe termen lung, pe autorităţi, posturi, funcţii şi structura salariului, elaborarea propunerilor în vederea simplificării şi îmbunătăţirii sistemului de salarizare în sectorul public şi evaluarea financiară a impactului aplicării legii în anul 2011.

Comisia va trebui să realizeze o analiză comparativă a evoluţiei drepturilor salariale din sectorul public şi sectorul privat, pe categorii ocupaţionale sau asimilate.

Comisia interministerială va publica un raport până în 30 iunie 2010, care va descrie în detaliu structura claselor şi a categoriilor de funcţii, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru bonusuri, cerinţele noului sistem centralizat şi automatizat de administrare a salariilor, precum şi orice alte aspecte conexe.

De asemenea, până la 30 septembrie 2010, după luarea în considerare a raportului Comisiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice trebuie să prezinte Parlamentului spre aprobare un proiect de lege simplificat al salarizarii în sectorul public pentru anul 2011.

Legea de salarizare unitară în sectorul bugetar se aplică începând cu 1 ianuarie 2010.

Salariul minim garantat în plată rămâne în 2010 la nivelul de 600 de lei, iar valoarea coeficientului I din Legea salarizării unitare în sistemul bugetar este de 705 lei, declara, la sfârşitul anului trecut, secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

Potrivit legii salarizării, niciun bugetar nu va înregistra o diminuare a salariului brut de care beneficiază. Trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se va realiza etapizat, în perioada 2010-2015.

Raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar este de 1 la 12. În anul 2010, majorarea salariilor, soldelor şi indemnizaţiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar şi fără a depăşi această valoare. Valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei.

Salariul minim prevăzut în legea de salarizare unitară va creşte după 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anul viitor, doar dacă numărul de angajaţi va fi redus astfel încât să permită respectarea ţintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal în Produsul Intern Brut.

Suma sporurilor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% pentru fiecare angajat din sectorul bugetar, dar Guvernul poate aproba depăşiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal şi condiţii temporare de muncă ce fac necesare acordarea unei plăţi suplimentare.

Începând cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului şi indemnizaţiile de conducere care făceau parte din salariul de bază, din solde, respectiv din indemnizaţiile lunare de încadrare se introduc în salariul de bază, în solde, respectiv în indemnizaţiile lunare de încadrare "corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009", atât pentru personalul de execuţie, cât şi pentru funcţiile de conducere.

Ponderea în PIB a cheltuielilor salariale va fi redusă progresiv de la 9,40% în 2009 la 8,70% în 2010 şi la 8,16% în 2011.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costin: Categorii întregi de salariaţi au fost omise din Legea de salarizare unitară.
 Vizualizări articol: 474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Costin: Categorii întregi de salariaţi au fost omise din Legea de salarizare unitară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei