Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 dec 2009 - Anul XIV, nr. 288 (4274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

EIU: Victoria lui Traian Băsescu nu rezolvă impasul politic şi ar putea duce la scindarea PNL

Marţi, 8 Decembrie 2009 (17:15:17)

Victoria la limită a lui Traian Băsescu în scrutinul prezidenţial complică soluţionarea impasului politic actual şi ar putea conduce la scindarea Partidului Naţional Liberal (PNL), se arată într-o analiză a Economist Intelligence Unit (EIU).

"Traian Băsescu a obţinut o victorie la limită în scrutinul prezidenţial. Acest lucru îngreunează demersurile de soluţionare a blocajului parlamentar care a condus la suspendarea tranşelor ajutorului FMI. Dacă ar fi câştigat adversarul domnului Băsescu, exista perspectiva unui guvern majoritar. Însă domnul Băsescu va prefera să alcătuiască propriul guvern, deşi acest lucru probabil va însemna scindarea Partidului Naţional Liberal sau schimbarea liderului acestei formaţiuni. Cealaltă opţiune ar fi alegerile parlamentare anticipate, deşi probabil nu s-ar schimba fundamental echilibrul parlamentar. Finanţele publice din România probabil se vor descurca fără ajutorul FMI până la sfârşitul lui martie, dar se pune întrebarea dacă domnul Băsescu va avea un guvern în funcţie până atunci", explică EIU.

Potrivit Economist Intelligence Unit, al doilea obstacol pentru Traian Băsescu după eventuala validare a scrutinului este alcătuirea unei majorităţi pentru învestirea noului guvern. "Teoretic, preşedintele Băsescu are patru opţiuni: un acord cu liberalii pentru un guvern PDL, convocarea alegerilor parlamentare anticipate, acceptarea premierului propus de PSD, PNL şi UDMR sau ajungerea la un compromis cu aceste partide. În practică, şansele ca Băsescu să opteze pentru variantele trei şi patru sunt atât de mici încât probabil ar trebui excluse. În calitatea de câştigător al alegerilor, Traian Băsescu probabil nu este dispus să ajungă la acorduri cu adversarul politic pe care l-a învins", subliniază EIU.

Analiştii EIU notează că Traian Băsescu speră la un guvern PDL susţinut de liberali, explicând însă că liderul PNL, Crin Antonescu, a insistat în campanie că nu va colabora cu PDL nici măcar dacă Băsescu va obţine sută la sută din voturi în al doilea tur de scrutin. "Fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu a fost mai deschis posibilităţii unei colaborări PNL-PDL în pofida disensiunilor care au marcat fosta coaliţie. În această situaţie, speranţele pentru un guvern majoritar format în jurul PNL şi PDL se leagă de subminarea controlului lui Crin Antonescu asupra partidului său. Unii primari PNL au fost total nemulţumiţi de decizia liderului formaţiunii de a-l sprijini pe Mircea Geoană, la fel ca şi o importantă proporţie a simpatizanţilor liberali. Este posibil ca unii parlamentari liberali să ia în considerare plecarea din PNL sau chiar înlăturarea lui Crin Antonescu pentru a susţine un guvern PDL, mai ales dacă se va oferi concesia unui premier liberal", apreciază EIU.

"Varianta alegerilor parlamentare anticipate probabil nu va schimba semnificativ configuraţia noului Parlament, ţinând cont de rezultatele primului tur al scrutinului prezidenţial, deşi există posibilitatea revenirii PRM în Legislativ. În această situaţie, este puţin probabil ca aceasta să fie opţiunea preferată de Traian Băsescu, cu toate că preşedintele ar putea fi forţat în această direcţie dacă nu se va ajunge la acorduri cu PNL sau cu o parte a liberalilor", observă analiştii EIU.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EIU: Victoria lui Traian Băsescu nu rezolvă impasul politic şi ar putea duce la scindarea PNL.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EIU: Victoria lui Traian Băsescu nu rezolvă impasul politic şi ar putea duce la scindarea PNL0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei