Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 dec 2009 - Anul XIV, nr. 288 (4274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

Procesul pentru pădurile revendicate de Fondul Bisericesc se apropie de final

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul privind retrocedarea celor 192.000 de hectare de pădure începe să se apropie de sfârşit. După mai mulţi ani de tergiversări, Curtea de Apel Timişoara este pe cale să se pronunţe în acest dosar. Soluţia nu va fi una definitivă, ci poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

La termenul de ieri al procesului, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au avut de soluţionat mai multe cereri, printre care şi recuzarea completului de judecată. Din acest motiv, şedinţa s-a întrerupt, iar un alt complet s-a pronunţat asupra acestei cereri, respingând-o în final.
O altă solicitare formulată de Fundaţia Pro Fondbis – 1946 Semper Suceava a vizat suspendarea judecării procesului, după ce în luna iulie 2009 a fost depusă o acţiune în constatarea nulităţii absolute a actului constitutiv şi al Statutului Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. Magistraţii au constatat însă că această cerere a fost analizată şi respinsă şi anterior printr-o soluţie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov. Din acest motiv, cererea de suspendare a procesului de la Timişoara a fost respinsă de completul de judecată.
Tot ieri, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au cerut efectuarea unei noi expertize în dosar, dar nici această solicitare nu a avut sorţi de izbândă. În aceste condiţii, procesul şi-a urmat cursul firesc, iar magistraţii au anunţat că se vor pronunţa peste o săptămână în dosar. Tot atunci, judecătorii vor trebui să se pronunţe şi cu privire la cererea reprezentanţilor Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, care în afara pădurilor au solicitat şi retrocedarea unor clădiri.

 

Ce solicită Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina

Procesul aflat acum pe rolul Curţii de Apel Timişoara priveşte retrocedarea a 192.000 de hectare de vegetaţie forestieră. Cererea a fost depusă încă din 2001 de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, iar în acest interval dosarul a fost mutat pe la mai multe instanţe din ţară. În final, în martie 2007, Tribunalul Suceava a admis în parte acţiunea. Conform acestei hotărâri, statul român a fost obligat să lase Fondului Bisericesc „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”.
Soluţia i-a nemulţumit pe reprezentanţii statului român, care au atacat-o cu apel. Între timp, avocatul Vasile Tudor, reprezentantul Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, a depus o cerere de strămutare a dosarului.
„Presiunea mediatică locală este relevantă în stabilirea faptului că într-adevăr obiectivitatea instanţei ar putea fi afectată”, se arată în cererea de strămutare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea şi a trimis dosarul la Curtea de Apel Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul pentru pădurile revendicate de Fondul Bisericesc se apropie de final.
 Vizualizări articol: 2064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesul pentru pădurile revendicate de Fondul Bisericesc se apropie de final0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei