Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 dec 2009 - Anul XIV, nr. 288 (4274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Premier liberal - singurul context în care s-ar putea deschide discuţia cu PDL

Marţi, 8 Decembrie 2009 (13:45:46)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la Radio Guerrilla, răspunzând unei întrebări, că singurul context în care se poate deschide discuţia cu PDL pentru formarea Guvernului este ca premierul să fie liberal.

Întrebat dacă ar fi de acord ca PNL să intre la guvernare alături de PDL dacă eventual, ca şi garanţie, democrat-liberalii dau liberalilor funcţia de prim-ministru, Crin Antonescu a răspuns: "Singura împrejurare sau singura formulă în care cu cineva ca Traian Băsescu sau cu cineva ca Partidul Democrat se poate discuta o guvernare este cea în care partidul deţine funcţia de premier. Asta, ca să putem discuta. Nu spun neapărat că e suficient, sigur că ar însemna şi alte discuţii. După părerea mea însă, cu PD, aşa cum s-a dovedit şi în cazul nostru şi ulterior în cazul PSD, este practic imposibil de guvernat, dar ar fi singurul context în care s-ar putea deschide discuţia".

Liderul PNL a menţionat însă că, în opinia sa, nu trebuie acceptată această discuţie în ideea că scena politică va fi judecată în funcţie de Traian Băsescu.

"Altfel, e limpede ce face şi Traian Băsescu şi PDL cu toate colaborările la guvernare. Eu cred că discuţia nu trebuie acceptată şi eu, unul, nu o accept, în ideea că, dacă domnul Băsescu e declarat oficial, după analizarea şi respingerea contestaţiei PSD, ca preşedinte al României, asta înseamnă că din acel moment judecăm scena politică în funcţie de domnia sa", a declarat Antonescu.

El a mai spus că, dacă va fi proclamat preşedinte al României, Traian Băsescu "trebuie să înţeleagă că e preşedinte la câteva zeci de mii de voturi, că o jumătate din România nu acceptă dictatul lui Traian Băsescu şi ideea că preşedintele face ce vrea în ţara asta".

Antonescu a apreciat că, deşi Băsescu ar putea redeveni preşedintele României, în Parlament funcţionează încă o majoriate care va decide Guvernul.

"Avem următoarea situaţie: avem alegerile prezidenţiale care se dispută la câteva zeci de mii de voturi, constetate şi alea, şi o Românie aproape perfect în două în privinţa preşedintelui şi avem un Parlament în care a existat şi există încă o majoritate. Chiar dacă domnul Traian Băsescu va deveni preşedinte, rămân la ideea că în Parlament nu preşedintele, ci majorităţile impun şi susţin un Guvern", a precizat liderul PNL, la care moderatorul i-a spus să nu o ia de la capăt cu chestiunea guvernului.

"De ce nu-l rugaţi pe domnul Traian Băsescu să nu o ia de la capăt?", a replicat Crin Antonescu, adăugând că el crede că politicienii trebuie să găsească "nişte forme de conlucrare, coabitare, respectând conndiţia politică a celuilalt şi reprezentarea politică a celorlaţi".

El a menţionat că "a nu o lua de la capăt" înseamnă a-i spune preşedintelui: "Haideţi, domnule Băsescu, ce vreţi să facem noi, care, cum, în ce fel?".

"Şi atunci, suntem într-un regim politic pe care eu nu-l admit ca atare, nu-l recunosc conform cu Constituţia României şi din care ori ne retragem cu toţii şi face domnul Băsescu chiar tot ce vrea, ori căutăm formule de conlucrare. Eu, personal, cred că am încercat să construiesc nişte variante în care să avem un guvern solid cu care să ieşim din această criză. Eu cred că şi dacă domnul Băsescu se alege preşedinte, dar trage nişte concluzii pentru al doilea mandat din acest echilibru politic dintr-o ţară scindată, putem să avem maturitatea cu toţii să căutăm o formulă prin care să mergem mai departe şi rămâne să vedem în ce măsură fiercare îşi asumă această responsabilitate. Nu admit că ieşind Băsescu, la câteva zeci de mii de voturi, nu avem ce face, şi pentru încă cinci ani, încă o dată societatea românească trebuie să se conformeze fatalităţii că Băsescu e aşa cum e", a adăugat liderul PNL.

Antonescu a mai spus că "rostul unui preşedinte nu este acela de a ciurui compatrioţi sau adversari politici".

"Şi între noi fie vorba, numai de ciuruit nu poate fi vorba, pentru că aţi văzut prin câte şi în ce împrejurări a ieşit domnul Băsescu preşedinte, dacă a ieşit. Eu cred că a fi om politic în România zileleor următoare, lunilor şi anilor următori, înseamnă să găseşti posibilitatea să treci peste această scindare din acest moment şi cred că preşedintele e primul chemat să facă asta. Vom vedea", a conchis Crin Antonescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, înainte de şedinţa BPC, că exclude o alianţă cu PDL în vederea intrării la guvernare.

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, referitor la declaraţia lui Crin Antonescu privind excluderea oricărei colaborări cu PDL, că este bine să existe păreri personale, adăugând că ar trebui să asculte şi părerea de la baza partidului, PNL neavând conducere unipersonală.

PNL trebuie să-şi fructifice poziţia pe care o are în acest moment şi să-şi asume responsabilităţile, a mai declarat Tăriceanu, înaintea şedinţei BPC, menţionând că toate opţiunile sunt demne de a fi analizate şi că a merge în opoziţie la fel de onorabil ca a fi la putere.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, după şedinţa BPN al partidului, că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu le-a comunicat colegilor că a fost sunat de Traian Băsescu şi că au avut o discuţie, Orban refuzând să dea mai multe detalii.

"Mă bucur că pe mine nu m-a sunat preşedintele României, pentru că, în mod evident, în politică trebuie să fii consecvent", a continuat Orban. El a mai spus că faptul că de patru ani "PNL e victima unei opresiuni sistematice şi în afara legii care a fost generată de Traian Băsescu, instituţiile statului şi camarila controlată de Băsescu, faptul că Băsescu nu are nimic comun cu valorile dreptei europene", în ceea ce îl priveşte îl îndreptăţeşte să susţină în continuare că Băsescu nu poate fi un partener pentru PNL.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, după şedinţa BPC, că, dacă Traian Băsescu va obţine un al doilea mandat de preşedinte şi PDL va avea "sentimentul unei stăpâniri" asupra României, "cineva trebuie să apere, încă o dată, valorile democratice" în România, subliniind că el şi PNL o vor face.

Surse din PNL au declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că liderul PNL Crin Antonescu i-ar fi spus lui Călin Popescu Tăriceanu, când acesta i-a anunţat pe liberali că a fost sunat de Traian Băsescu şi a propus o guvernare comună cu PDL, că el este preşedintele şi ia decizii împreună cu BPC, adăugând că, dacă vrea guvernare cu PDL, e liber să plece la PDL.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Premier liberal - singurul context în care s-ar putea deschide discuţia cu PDL.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: Premier liberal - singurul context în care s-ar putea deschide discuţia cu PDL0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei