Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 nov 2009 - Anul XIV, nr. 258 (4244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE şi BM nu vor elibera noi tranşe de împrumut fără aprobarea legilor salarizării şi pensiilor

Marţi, 3 Noiembrie 2009 (15:00:10)

Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) vor aprova noi tranşe de împrumut din cadrul acordului de finanţare cu România doar după aprobarea legilor privind reformele structurale, care privesc salarizarea, pensiile şi responsabilitatea fiscală, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"La Fondul Monetar Internaţional există mai mare flexibilitate, au fost negociate nişte condiţii, iar principala problemă o reprezintă bugetul pentru 2010. Comisia Europeană şi Banca Mondială au ca obiective chiar aceste reforme structurale şi nu vor elibera noi tranşe fără aprobarea legilor salarizării, pensiilor sau responsabilităţii fiscale", au afirmat sursele citate.

În aceste condiţii, autorităţile române au solicitat juriştilor o variantă prin care legea bugetului pentru 2010 să poată fi promovată în Parlament, în condiţiile în care guvernul interimar nu are dreptul să trimită spre aprobare proiecte de legi.

Executivul şi-a angajat, în 15 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unitară a personalului bugetar şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.

Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 9 decembrie, discuţiile pe sesizările depuse de PNL privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari, fiind pentru a doua oară când decide să nu judece cazul.

De asemenea, legea pensiilor a fost promovată în Parlament la începutul lunii octombrie, tot prin asumarea răspunderii Guvernului.

Aprobarea legii salarizării unitare până la 30 octombrie şi a legii pensiilor până la 31 decembrie sunt, totuşi, condiţionalităţi ale acordului cu FMI, care mai stipulează promovarea legii responsabilităţii fiscale până la 30 noiembrie şi aprobarea bugetului pentru 2010 înainte de finalul acestui an.

Comisia Europeană urma să acorde României în luna decembrie a doua tranşă, în valoare de un miliarde de euro, din împrumutul de 5 miliarde de euro stabilit în cadrul aranjamentului financiar convenit cu FMI şi instituţile financiare internaţionale, în valoare totală de 19,5 miliarde euro. Mai mulţi oficiali au declarat că tranşa de la CE nu va fi disponibilă în acest an, invocând procedurile tehnice mai complicate de la nivelul forului european.

La mijlocul lunii lunii decembrie, boardul FMI se va întruni pentru a analiza raportul privind cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, în funcţie de care se va aproba cea de-a treia tranşă din împrumutul extern, care are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro.

Delegaţia FMI a sosit în România, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmând să se încheie la 9 noiembrie. Iniţial FMI, CE şi BM au anunţat că vor amâna vizita de evaluare până la momentul instalării unui nou guvern, după ce Executivul condus de Emil Boc a pierdut sprijinul Parlamentului.

Săptămâna trecută, Băsescu a declarat că, din cauza amânării celei de-a doua tranşe de la UE, Guvernul trebuie să se împrumute de pe pieţe două miliarde de euro, în loc de un miliard de euro, dacă primea banii de la Comisia Europeană.

Pachetul de asistenţă financiară internaţională include şi trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar. Banca Mondială a eliberat în octombrie 300 de milioane de euro, sumă aferentă primului împrumut pentru politici de dezvoltare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE şi BM nu vor elibera noi tranşe de împrumut fără aprobarea legilor salarizării şi pensiilor.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CE şi BM nu vor elibera noi tranşe de împrumut fără aprobarea legilor salarizării şi pensiilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei