Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 nov 2009 - Anul XIV, nr. 258 (4244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bica: Când Registrul Comerţului va trece la Camerele de Comerţ se va percepe o taxă suplimentară

Marţi, 3 Noiembrie 2009 (20:14:59)

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Alina Bica a declarat, marţi, că în momentul în care Registrul Comerţului va trece la Camera de Comerţ se va percepe o taxă suplimentară, precizând că MJLC a redus, din ianuarie şi până în prezent, numărul taxelor de 33 la 11.

"Nu ştiu în ce măsură domniilor lor li s-a adus la cunoştinţă că li se va mări tariful şi vor şi plăti TVA. Noi am redus numărul de taxe, din ianuarie şi până acum, de la 33 la 11. (...). Din aceste considerente, MJLC susţine că această trecere nu este legală şi oportună, şi în niciun caz nu este menită să stimuleze sau să relaxeze mediul de afaceri din România", a spus Alina Bica.

Secretarul de stat a arătat că au fost două motive din punctul de vedere al iniţiatorilor acestui transfer, respectiv tradiţia istorică şi faptul că nu există o reglementare care să privească modul de gestionare a fondurilor Registrului Comerţ.

"Ni s-a spus că de când s-a înfiinţat Registrul Comerţului a fost în subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie. Trebuie să ţinem cont că tradiţia istorică s-a schimabat, la acest moment România nu mai este cea din 1940. Reglementările şi cerinţele UE şi ale vieţii sociale, economice din România sunt fundamental modificate. Tot tradiţia istorică ne arată deficienţele de organizare şi administrare pe care Registrul le-a avut sub conducerea CCI şi nimeni nu poate tăgădui acest lucru", a mai Bica.

Potrivit secretarului de stat, al doilea argument pentru menţinerea Registrului Comerţului la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) este faptul că, la sfârşitul anului 2008, Registrul a înregistrat un venit de aproximativ 40 de milioane de euro, făcând o comparaţie cu bilanţurile Camerei de Comerţ care arată că până în anul 2002 nu a înregistrat vreun profit şi că venitul a fost egal cu cheltuielile sau cheltuielile mai mari decât profitul.

"O astfel de prevedere nu oferă siguranţă bugetului de stat, pentru că dacă venitul va fi egal cu cheltuiala, nu mai am ce resurse financiare să transfer la bugetul de stat, pe când MJLC vine şi trasferă 40 de milioane de euro. Este cel mai bun argument că suntem un administrator bun, că ne preocupă banul public şi că maniera de cheltuire a acestuia este una responsabilă şi riguroasă", a mai spus Bica.

Ea a arătat că, în opinia MJLC, maniera de discutare şi de adoptarea a acestei legi în Parlament s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor articolului 99 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Secretarul de stat a mai spus că MJLC este autoritatea desemnată să reglementeze şi să emită dispoziţiile legale privind înmatricularea, modificarea şi ulterior radierea societăţilor comerciale.

"Transferul ONRC către Camerele de Comerţ şi Industria va crea o problemă din perspectiva modului de organizare a registrului insolvenţei din viitor. (...) Prin această propunere adoptată de Camera Deputaţilor se scindează în două această activitate. Pe de o parte, Camera de Comerţ şi Industrie urmează să gestioneze activitatea de înmatriculare şi de modificare pe timpul vieţii a societăţilor comerciale, în timp ce Registrul insolvenţei ar trebui să rămână în continuare în administrarea MJLC. Există aspecte financiare diferite cu privire la cele două activităţi. De pildă, cu privire la maniera de înmatriculare şi de înregistrare a societăţilor, sunt percepute în acest moment de la agenţii economici anumite taxe şi tarife, acelaşi lucru nu se constată la Registrul insolvenţei. De ce există această unitate între cele două registre?", a mai arătat Alina Bica.

Ea a apreciat că este "bizar şi ciudat" că jumătate de serviciu de ordine publică este preluat de la MJLC şi trecut în administrarea unei entităţi care este de drept privat.

Deputaţii au adoptat, marţi, propunerea legislativă privind trecerea oficiilor de Registru al Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camerele de Comerţ.

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această propunere legislativă.

Camera Deputaţilor nu a reuşit, în precedenta sesiune parlamentară, să ia o decizie în privinţa iniţiativei legislative de trecere a ONRC de la Ministerul Justiţiei la Camerele de Comerţ, deoarece nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

Acest proiect prevedea trecerea Oficiului Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în sistemul Camerelor de Comerţ şi a fost iniţiată, în 2008, de parlamentari din PSD, PNL, UDMR şi din partea minorităţilor naţionale.

Secretarul de stat Alina Bica a spus că Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti va sesiza şeful statului şi îi va cere să nu promulge legea privind transferarea Registrului Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Alina Bica a declarat că propunerea legislativă adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor prezintă aspecte de nelegalitate din punctul de vedere al Constituţiei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bica: Când Registrul Comerţului va trece la Camerele de Comerţ se va percepe o taxă suplimentară.
 Vizualizări articol: 626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bica: Când Registrul Comerţului va trece la Camerele de Comerţ se va percepe o taxă suplimentară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei