Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2009 - Anul XIV, nr. 256 (4242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Ce facem cu câinii de pe străzi?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Îmi pare rău că nu pot să ajung la Cernăuţi să cumpăr nişte otravă pentru câini. La asta s-a ajuns. Am câine, iubesc câinii, dar nu se mai poate”. Cuvintele aparţin unui amic de-al meu al cărui copil a fost muşcat zilele trecute de un câine. Se întâmpla în parcul de la intersecţia de pe Mărăşeşti, zonă în care locuieşte amicul de care vorbeam. Acolo îşi fac veacul vreo 6 – 7 câini. În cea mai mare parte a zilei sunt paşnici, dar cum se lasă seara parcă turbează. Sar şi la oamenii care îi hrănesc ziua. Iar în unele momente ale zilei se reped la oamenii care nu sunt obişnuiţi de-ai locului.
Îmi povestea amicul meu că există câteva femei mai în vârstă în zonă care iau mereu apărarea acestor câini. Dacă apare vreun hingher, vreun nene rău care îi repede, hop şi femeile bune la suflet care se răţoiesc la respectivii. „Dar dacă muşcă pe cineva, imediat doamnele (n.r.- cuvântul îmi aparţine că nu puteam să reproduc aici chiar cum a vorbit omul) dispar după perdea”, îmi spunea amicul meu. Şi tot el şi-a expus şi teoria: „Nu am nimic împotrivă ca aceşti câini să stea pe lângă bloc. Dar, dacă tu îi hrăneşti, ai grijă de ei, atunci ţi-i asumi. Câinele X aparţine lui Y. Îl ţii în casă, îl ţii afară, e treaba ta. Dar răspunzi pentru el şi atunci când atacă pe cineva, când muşcă un copil”.
Ironia face că, în aceste zile, nişte prieteni din Germania de-ai amicului meu au venit în vizită în Suceava. Oamenii erau cazaţi la Hotelul Zamca şi, într-o seară, au vrut să tragă o fugă până acasă la amicul meu. Au vrut să meargă pe jos, să ia nişte aer curat, de Suceava. Proastă alegere! S-au întors repede la hotel, deoarece nu au putut să treacă de un baraj făcut de nişte câini comunitari. Oamenii, veniţi de pe altă planetă, din Germania, l-au luat apoi la rost pe amicul meu. Cum se poate să umble câinii aceştia liberi? Cum pot fi lăsaţi de izbelişte, să atace pe oricine le iese în cale? Am uitat să vă spun că oamenii respectivi, germanii, ăia veniţi de pe altă planetă, sunt activişti extrem de activi în domeniul protecţiei animalelor.
Vedeţi, asta e diferenţa. Diferenţa între cei care activează în domeniul protecţiei animalelor la germani şi autoproclamaţii de la noi. La noi e vorbă, la ei sunt fapte. Ei, cei civilizaţi, nu acceptă să vadă câini pe stradă. Şi pentru asta pun serios osul la treabă. La noi, e plin de tot felul de asociaţii care îşi spun de protecţie a animalelor. Multe dintre ele există doar pentru a încasa bani. Şi atât.
Am prezentat nenumărate cazuri de acest gen. Începând cu povestea de pomină a căţelei sterilizate, care, lăsată apoi de capul ei prin oraş, a născut câţiva pui. Culmea, vii. A mai fost cazul unei alte asociaţii care încasa bani grei de la stat şi lăsa câinii să moară de foame în adăposturi. Şi au mai fost multe. De curând s-a deschis în Suceava un nou adăpost pentru câini comunitari. Până acum se invoca faptul că nu există loc pentru adăpostirea patrupedelor şi de aceea nu mai sunt adunaţi câinii din oraş. Acum este loc dar, probabil, nu este chef. Sau, poate, protectorii animalelor de la noi nu şi-au primit banii, Ori, cel mai sigur, au primit prea puţini faţă de pretenţiile lor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce facem cu câinii de pe străzi?.
 Vizualizări articol: 2281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 11 voturi
Ce facem cu câinii de pe străzi?3.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciini comunitari trimis de
(31 oct 2009, 13:26:14
asa este, jale printre blocuri si nimeni nu face nimic..... exact cum spune domnul de mai sus, din articol, sunt persoane in virsta prin blocuri care oclosesc tot felul de animale (ciini, pisici), le dau mincare, in jurul blocurilor numai farfurii de plastic cu oase, mate, capuri, ghiare de pasaari, ce sa mai spun, un abator intreg, in jurul acestor resturi alimentare, de la care se incing niste batalii intre animale si niste miorlaituri si schelaieli de nu poti sta in casa, mai sunt si muste mari , negre, de ti se face greata sa intri in bloc......unde sunt cei de la protectia Mediului? ce fac? sa mai iasa din birouri, sa mearga in control printre blocuri, sa vada ce mizerie si infectie se face de la resturile alimentare aruncate aiurea in jurul blocurilor ?
2.   Mersi de informatie trimis de
(31 oct 2009, 21:16:50
Multumesc de informatie,saptamana viitoare merg la Cernauti........!!
3.   Un articol jalnic trimis de
( 2 nov 2009, 20:18:19
Dle, dvs. credeti ca ne-am nascut azi. Adica autoritatile responsabile dau o caruta de bani si culmea nesimtirii, asociatiile astea nerusinate fura ca in codru. Mai sa fie! V-ati gasit tapii ispasitori! Unde mai pui ca tot editorialul asta sau ce vrea sa fie el, e scris la un mod vag de te ingrozesti, nu e jurmnalism asta. Pe mine nu m-ar deranja sa veniti cu cifre, documente, imagini care sa dovedeasca ceva, ca de batut campii e usor. Eu de exemplu vreau sa vad o imagine de la noul adapost. Sunt curios. Ma intreb cine va comanda articolele si cum acceptati sa va prostituati in halul asta. Si vreau sa stiu cine are banii si de ce nu face nimic, sau mai bine zis ce dracu face cu ei. Mai cautati, dle. Avram, avem "incredere" in dvs...
3.1  RE: Un articol jalnic trimis de
( 2 nov 2009, 20:32:27
Asociatiile fura si pacalesc garzi financiare, primarii si alte institutii vajnice si inocente ale statului....ne crezi prosti? Si primaria atotputernica a orasului suceava, in frunte cu "dumnezeul" nostru de primar accepta asta....fugi domnle ca...schiauna!..Or fi niste masoni asociatiile astea, cu puteri nemarginite. Dumneata daca vrei sa rezolvi ceva ia si cauta sarguincios mersul fondurilor nu te lamenta pe aici ca sa impresionezi matusile paranoice si tinerii sadici ai orasului cu ganduri de otravit caini. Fa un lucru util, nu te fa de ras! Si vezi sa nu te bata Dumnezeu ptr. ura pe care o ai in tine si o dai si altora...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei