Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 nov 2009 - Anul XIV, nr. 258 (4244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză

Datoriile Primăriei Suceava nu afectează funcţionarea instituţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţia financiară a Primăriei Suceava nu este de natură să afecteze buna funcţionare a instituţiei, afirmă primarul de Suceava, Ion Lungu. Cu excepţia datoriei istorice către societatea de termoficare Termica SA Suceava, de 800 de miliarde de lei vechi, acumulată în perioada 2001-2009, pe care municipalitatea vrea să o stingă prin compensare cu circa 150 ha de teren, Primăria Suceava nu are datorii nici foarte mari, nici foarte vechi.
Potrivit primarului Ion Lungu, datoriile municipalităţii se ridică la 250- 300 de miliarde de lei vechi, iar cele mai vechi nu au mai mult de un an. Sume mai mari sunt datorate la asfaltări şi la salubritate.
„Avem o datorie la SCCF Colas Iaşi pentru lucrări de asfaltare care s-au făcut în municipiu, de peste 50 de miliarde de lei, mai presantă, dar în măsura în care anul trecut am făcut lucrări de peste 150 de miliarde. La salubritate avem vreo 13 miliarde, pe mai puţin de două luni”, a afirmat primarul.
Totodată, municipalitatea a achitat către Termica circa 100 de miliarde de lei vechi, subvenţii din partea primăriei, şi este la zi cu plata la facturile curente la încălzirea şcolilor şi instituţiilor publice care ţin de primărie.
„Marea problemă, pe care sperăm să o stingem până la sfârşitul anului, este datoria istorică la Termica. Celelalte sunt rezonabile. Când am venit primar, datoriile erau la 370 de miliarde, suntem cam tot acolo, dar trebuie să punem la socoteală că s-au făcut foarte multe lucrări în această perioadă”, a spus Lungu, care a mai precizat că primăria este în grafic cu plăţile către majoritatea furnizorilor.

 

În sumă absolută, încasările sunt mai mari ca anul trecut

Lunar, primăria încasează circa 70 de miliarde de lei vechi, din care se achită salariile şi celelalte cheltuieli ale instituţiilor publice din subordinea primăriei. Situaţia nu este una foarte bună, dar, afirmă Ion Lungu, „ nu am avut mari probleme, care să pună în pericol funcţionarea normală a primăriei”. Gradul de colectare a veniturilor este de circa 50 la sută, mai ridicat la impozitul pe teren şi clădiri la persoane juridice, unde este de 65-68 la sută, în creştere faţă de anul trecut datorită supermarketurilor deschise la finalul anului 2008. Faţă de anul trecut, procentul este similar, dar în sumă absolută încasările sunt mai mari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datoriile Primăriei Suceava nu afectează funcţionarea instituţiei.
 Vizualizări articol: 1213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Datoriile Primăriei Suceava nu afectează funcţionarea instituţiei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei