Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 oct 2009 - Anul XIV, nr. 254 (4240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taxe notariale pentru o tranzacţie imobiliară, de 14 ori mai mari în România faţă de Germania

Joi, 29 Octombrie 2009 (14:37:35)

Consiliul Concurenţei va propune Guvernului şi Parlamentului modificarea legislaţiei pentru serviciile notariale, prin eliminarea restricţiilor privind numărul de notari, tarifele şi publicitatea, în prezent românii plătind pentru aceeaşi tranzacţie de 14 ori mai mult decât un neamţ.

Concurenţa a finalizat investigaţia pentru analizarea pieţei imobiliare şi a serviciilor conexe tranzacţiilor imobiliare. Investigaţia a fost declanşată în luna aprilie 2008 şi a urmărit identificarea eventualelor probleme de concurenţă pe aceste pieţe.

"Piaţa notarială este una dintre cele mai închise din România. Situaţia în România este mult mai gravă decât în Uniunea Europeană, unde există de asemenea preocupare pentru acest sector", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu şi exprimate ca procent din valoarea tranzacţiei, este cel mai ridicat din România din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste patru ori peste medie, se arată în raportul Consiliului.

Astfel, în comparaţie cu alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale de şapte ori mai mare decât în Portugalia, de 14 ori decât în Germania, de cinci ori decât Franţa, de şase ori faţă de Spania sau Austria şi de patru ori decât Belgia. Chiar şi în comparaţie cu state central şi est europene, precum Polonia, Ungaria şi Slovenia, în România, onorariile notariale sunt mai mari.

"Această situaţie se datorează lipsei concurenţei şi a cadrului legislativ. Serviciile notariale din România sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat în raport cu media europeană, în timp ce gradul de protecţie a consumatorului este mai scăzut. Cu cât domeniul este mai reglementat, cu atât tariful plătit de consumatori este mai mare", au precizat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Potrivit datelor Autorităţii, în România, costurile aferente unei tranzacţii imobiliare în valoare de 100.000 de euro fără ipotecă ajunge la aproape 9.000 de euro, din care cea mai mare parte, respectiv 61%, reprezintă comisionul pentru agenţia imobiliară.

Astfel, pentru o astfel de tranzacţie, comisionul de intermediere ajunge la 5.000 de euro, pentru servicii tehnice se plăteşte 150 de euro, în timp ce pentru serviciile juridice se percepe minim 1.070 de euro. O altă sumă importantă o reprezintă taxa de transfer (impozit) care se situează între 1.500 şi 2.500 de euro.

"Costurile sunt şi mai mari pentru achiziţia de locuinţă prin ipotecă, cu aproximativ 500 de euro", au adăugat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Investigaţia a vizat piaţa consultanţei imobiliare, serviciilor de evaluare, cadastru şi notariale, în urma căruia Autoritatea urmează să facă o serie de recomandări în vederea modificării legislaţiei în vigoare.

O recomandare va viza şi relaţia dintre bănci, notari, evaluatori şi clienţi, prin care instituţiile de credit să nu mai recomande clienţilor un număr limitat de notari şi evaluatori, care limitează concurenţa.

"Consiliul Concurenţiei va sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor referitor la informarea precară a consumatorilor în legătură cu notarii selectaţi pentru efectuarea tranzacţiilor prin credit ipotecar, mai ales în privinţa informării consumatorilor încă din fază iniţială asupra tarifelor practicate de notarii respectivi", a menţionat preşedintele instituţiei.

În opinia sa, selectarea notarilor de către bancă ar fi justificată dacă aceasta ar obţine tarife mai reduse pentru clienţi.

Consiliul Concurenţei precizează că, dacă ar fi eliminată taxa pentru redactarea contractelor, care reprezintă 15% din tariful standard, s-ar economisi 15-30 milioane euro anual.

În ceea ce priveşte celelalte servicii de pe piaţa imobiliară, rezultatele studiului arată că segmentul de intermediere imobiliară nu este reglementat, iar competiţia dintre agenţiile imobiliare este liberă, fără să existe bariere de intrare pe piaţă. O concluzie similară a fost desprinsă şi din investigarea pieţei serviciilor de cadastru şi cea a serviciilor de evaluare.

"Piaţa serviciilor de cadastru are un grad ridicat de concurenţă, în absenţa tarifelor reglementate şi barierelor cantitative la intrarea pe piaţă. Mai mult tarifele serviciilor cadastrale din România pentru locuinţe reprezintă circa o treime din media europeană", se mai precizează în raport.

Un element de distorsionare a concurenţiei a fost însă identificat pe această piaţă la nivelul legislaţiei din domeniu care stabileşte limite minime şi maxime pentru servicii cadastrale pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere.

"Astfel, vom solicita Guvernului eliminarea limitelor minime şi maxime pentru aceste servicii, precum şi pentru onorariile percepute de experţii geodezi pentru serviciile pe care le prestează", au afirmat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Referindu-se la piaţa dezvoltărilor imobiliare şi, implicit a vânzării de locuinţe, aceştia au precizat că piaţa imobiliară este una cu o "concurenţă perfectă".

"Nu sunt preţuri impuse, acestea sunt stabilite de evoluţia cererii, ceea ce s-a văzut şi acum pe piaţă, dezvoltatorii reducând preţurile când a scăzut cererea. Dacă era o piaţă închisă, dezvoltatorii opreau producţia şi creşteau preţurile", susţin specialiştii în concurenţă.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai spus că nu se aşteaptă ca propunerile instituţiei să se aplice peste noapte şi să aibă efecte imediate, dar consideră că era necesară începerea unui astfel de demers.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxe notariale pentru o tranzacţie imobiliară, de 14 ori mai mari în România faţă de Germania.
 Vizualizări articol: 406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taxe notariale pentru o tranzacţie imobiliară, de 14 ori mai mari în România faţă de Germania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei