Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 oct 2009 - Anul XIV, nr. 254 (4240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bătaie de joc

Proiecte de milioane de euro, blocate de o firmă cu un singur angajat din Iaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un judeţ întreg stă la cheremul unei firme obscure din Iaşi. Deşi are un singur angajat, SC Bucium Building SRL Iaşi a reuşit să blocheze câteva proiecte de milioane de euro derulate prin primăriile din judeţ, iar în alte situaţii au fost depuse contestaţii care pot avea acelaşi rezultat.

 

Reporterii cotidianului „Monitorul de Suceava” au reuşit să documenteze patru situaţii în care o firmă de garsonieră din Iaşi a dat peste cap proiecte de milioane de euro.
Este vorba de proiecte derulate de Primăriile Mălini, Dorneşti, Vicovu de Jos şi Liteni, şi care însumat valorează aproape 10 milioane de euro. Schema acestei afaceri dubioase a fost brevetată de un anume Giani Canschi, care joacă tare în mai multe judeţe ale Moldovei.
Individul şi-a înfiinţat mai multe societăţi cu care jonglează pe banii, nervii şi timpul oamenilor.
SC Geprocon SA Iaşi, cu sediul în strada Aeroportului, nr. 1, din Iaşi, care figurează cu doi asociaţi, respectiv Giani Canschi şi SC Zanolli SRL Iaşi, firmă controlată de acelaşi Giani Canschi, se înscrie la licitaţiile organizate prin judeţele Moldovei.
Înainte de a se publica rezultatele licitaţiilor, o altă firmă, SC Bucium Building SRL Iaşi, cu acţionari, aţi ghicit deja, Giani Canschi şi SC Zanolli SRL, constată „erori grave” şi depune reclamaţii la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor.
Urmarea este simplă. În cazul în care SC Geprocon SRL Iaşi câştigă licitaţia, SC Bucium Building SRL Iaşi îşi retrage contestaţia. În caz contrar, contestaţia îşi urmează cursul, iar în unele situaţii se poate ajunge şi până la suspendarea procedurilor, aşa cum s-a întâmplat la Vicovu de Jos.

 

Proiecte de zece milioane de euro, la mâna unui neica nimeni

Cele patru proiecte contestate de Giani Canschi, prin SC Bucium Building SRL Iaşi, valorează aproape zece milioane de euro.
Pare paradoxal cum o firmă care are un singur angajat poate avea un asemenea succes şi trecere la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor. Nici despre SC Geprocon SA Iaşi informaţiile nu sunt mai generoase. Firma are 55 de angajaţi, dar participă la toate licitaţiile din judeţele Moldovei. Aşa se face că tandemul de firme Bucium Building - Geprocon are la activ 21 de licitaţii forţate în judeţele Suceava, Iaşi, Bacău, Botoşani şi Vaslui.
În Suceava există patru astfel de situaţii. Cel mai grav caz este la Vicovu de Jos, unde un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, privind lucrări de canalizare, alimentare cu apă şi modernizarea unui drum comunal este momentan blocat după contestaţia depusă de SC Bucium Building SRL Iaşi.
„Pentru noi înseamnă câteva luni de întârziere. Este de neconceput ca o firmă care nu are nici o legătură cu licitaţia să blocheze un proiect atât de important pentru comunitate”, a declarat Petru Bilibou, viceprimarul din Vicovu de Jos.
Situaţia s-a repetat aproape la indigo şi în alte trei localităţi sucevene.
La Mălini, proiectul privind alocarea lucrărilor la staţia de epurare şi canalizarea pentru satele Mălini, Poiana Mărului şi Pâraie a fost blocată din august şi până acum câteva zile din cauza firmei conduse de Giani Canschi.
„Mi-au scos peri albi. Un proiect de 2,5 milioane de euro pentru oamenii din satele comunei Mălini a stat la mâna unei firme de care nu am auzit. Este ruşinos”, a comentat Petru Nistor, primarul din Mălini.
SC Bucium Building SRL Iaşi a depus contestaţii şi în cazul altor două licitaţii derulate de Primăriile din Dorneşti şi Liteni. La Dorneşti, licitaţia a avut loc acum câteva zile şi vizează lucrări la un sistem integrat de colectare şi epurare de ape uzate şi modernizare de drumuri comunale, în valoare de circa 2,2 milioane de euro. La licitaţie au participat opt firme, printre care şi SC Gecropon SRL Iaşi, iar în cazul în care firma va fi desemnată câştigătoare, prietenii de la SC Bucium Building SRL Iaşi şi-ar putea retrage contestaţia.
O altă licitaţie deja contestată de SC Bucium Building SRL Iaşi, deşi nu a avut încă loc, vizează lucrările de alimentare cu apă din oraşul Liteni, proiect de aproape 2,3 milioane de euro.

 

Cine opreşte acest tandem?

Deocamdată, tandemul firmelor lui Giani Canschi pare de neoprit, iar instituţiile statului sunt neputincioase.
Nu se ştie dacă la mijloc este lipsă de profesionalism sau dacă se exercită presiuni pentru favorizarea firmelor ieşene. În anumite medii se vehiculează că pentru a-şi retrage contestaţiile în cazurile în care a pierdut licitaţiile, Giani Canschi negociază fructuos cu reprezentanţii administraţiilor locale şi cu firmele câştigătoare, iar dacă totul îi este pe plac lucrurile revin la normal.
Cert este că, prin aceste piedici, se întârzie cu luni bune derularea unor proiecte importante pentru comunităţile locale, iar instituţiile abilitate ar trebui să intervină pentru a stopa un fenomen mai mult decât periculos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiecte de milioane de euro, blocate de o firmă cu un singur angajat din Iaşi.
 Vizualizări articol: 4898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiecte de milioane de euro, blocate de o firmă cu un singur angajat din Iaşi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Desigur trimis de
(29 oct 2009, 13:44:19
unde nu-i cap, vai de fund...

daca legea a fost trecuta la repezeala intr-o zi de plictiseala a legislativului nostru, uite ca acum ne dam cu capul de toti peretii.

personal eu l-as impusca direct pe "desteptul" asta, dar nu pot, asa ca propun sa il facem senator ceva...ca e pacat de el sa se iroseasca cu gainarii din astea.
2.   ... trimis de
(29 oct 2009, 22:38:35
Probabil ca individul din Iasi speculeaza gafele functionarilor care s-au ocupat de licitatii. A vazut ca "are balta peste" si... profita din plin.

Intrebarea este de ce chestiile astea se intampla numai la noi in moldavia ?

De ce nu si in celelalte judete ?

Raspunsul e foarte simplu: si ceilalti s-au "fript" la randul lor si au luat masuri: au angajat profesionisti adevarati. La noi... posturile sunt ocupate in functie de algoritmul politic, de rubedenii sau de marimea comisionului.

Cat despre profesionalism... cine are nevoie de asa ceva ? Daca este asa de bun sa se duca sa lucreze in strainatate ca la noi... nu este nevoie.
3.   Tzeparul de Vaslui trimis de
(29 oct 2009, 23:23:31
Cunosc personajul...Giani Canschi,regele macaroanelor si taiteilor...Celebrele paste Giani...mananci si castigi ! Tzepar ca orice iesean care se respecta! Baiat de curte al fruntasilor PSD-isti ieseni,sponsor de nadejde al clanului Nechita-Solcanu et.comp. Fratilor,unde-l prindeti,trageti fara somatie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei