Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 aug 2009 - Anul XIV, nr. 203 (4189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coşea: Dacă INA se desfiinţează, România trebuie să ramburseze UE 10,5 milioane de euro

Luni, 31 August 2009 (13:56:38)

Directorul Institutului Naţional de Administraţie, Mircea Coşea, şi-a exprimat, luni, dezacordul total privind desfiinţarea instituţiei şi comasarea acesteia cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, afirmând că dacă INA se desfiiinţează, România trebuie să ramburseze UE 10,5 milioane de euro.

Mircea Coşea a precizat că Institutul Naţional de Administraţie (INA) este o instituţie naţională, cu personalitate juridică, creată prin legislaţie europeană şi care se autofinanţează, adică aduce bani la bugetul de stat.

Prin transformarea INA în direcţie a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) aceasta ar deveni o entitate bugetară, care ar consuma bani şi nu ar mai contribui cu nimic la bugetul statului, a afirmat Coşea.

"Ceea ce ştiu a venit prin fax de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Adresez o rugăminte unor instituţii şi persoane, pentru a aduce argumente în favoarea acestei măsuri. După cum am spus, INA este o instituţie de importanţă publică şi se autofinanţează, deci nu mănâncă de la buget, ci aduce bani statului. Mai mult, înfiinţarea INA a fost o condiţie a aderării la UE şi a primit fonduri comunitare. După cum arată şi documentele Ministerului Finanţelor Publice, dacă INA se desfiinţează, România trebuie să ramburseze Uniunii Europene 10,5 milioane de euro în câteva luni. Aceasta este o subminare a economiei, în condiţiile crizei actuale", a precizat Coşea.

Directorul INA a mai spus că a încercat să informeze autorităţile statului despre această situaţie, dar nu a primit niciun răspuns, nu a fost consultat şi nici nu a fost chemat la discuţii.

Potrivit lui Coşea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, ar fi prezentat date false când a anunţat comasarea INA cu ANFP, în 12 august, spunând că vor fi tăiate 176 de posturi din cadrul instituţiei, în contextul în care institutul are doar 86 de posturi ocupate şi 108 aprobate.

Coşea a mai amintit şi de asociaţiile şi SRL-urile ce organizează cursuri de formare în administraţie publică, autorizate în timpul Guvernului Tăriceanu printr-o ordonanţă de urgenţă, în contextul în care INA este singura instituţie europeană care poate acorda certificate de calificare. Directorul INA a precizat că multe dintre acestea primesc fonduri de la buget, iar persoanele care asigură pregătirea cursanţilor au funcţii de conducere în cadrul ANFP, ceea ce constituie un conflict de interese.

"Cer argumente de la domnul ministru Dan Nica, de la Cătălin Baba, şeful Cancelariei Primului Ministru, care este artizanul acestei reforme, de la Cătălin Finţea, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru şi domnului Vasile Puşcaş, ministru pentru Afaceri Europene, în favoarea acestei măsuri", a spus Mircea Coşea.

Acesta a adăugat că orice măsură trebuie argumentată, altfel aceasta poate să degenereze. El a precizat că nu numai personalul INA va avea de suferit în urma acestei măsuri, ci şi România, care "se joacă cu locul său european".

Coşea a subliniat că în cazul în care ministrul Dan Nica are o problemă personală cu el, îşi poate prezenta demisia de la conducerea INA, însă nu poate admite desfiinţarea institutului.

Directorul INA a mai explicat că, dacă instituţia devine direcţie a ANFP, aceasta nu mai poate încheia contracte şi nu mai poate beneficia de fonduri comunitare, aducând pierderi bugetului de stat.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a anunţat, în 12 august, că reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor prevede comasarea Institutului Naţional de Administraţie cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale şi a Institutului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor cu Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor.

"Sunt instituţii care au obiecte de activitate similare şi care vor funcţiona împreună", a spus Nica, menţionând totuşi că acestea se autofinanţau.

Ministrul a afirmat că autofinanţarea presupunea, "bineînţeles", şi acordarea unor salarii "generoase".

"Dispar nişte posturi de directori şi de directori adjuncţi", a mai spus Nica.

Ultima reorganizare a MAI, care a avut loc în primăvara acestui an, a dus la reducerea posturilor cu 35 la sută. Atunci, 22 de direcţii generale din aparatul central al ministerului au fost restructurate.

Premierul Emil Boc anunţa, la începutul lunii august, că Guvernul a decis să restructureze 226 de agenţii, astfel încât să rămână doar 107, urmând ca 9.200 de posturi să fie eliberate, iar veniturile proprii ale agenţiilor să fie virate direct la buget, realizându-se economii totale de circa 150 milioane euro.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coşea: Dacă INA se desfiinţează, România trebuie să ramburseze UE 10,5 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Coşea: Dacă INA se desfiinţează, România trebuie să ramburseze UE 10,5 milioane de euro5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei