Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 aug 2009 - Anul XIV, nr. 203 (4189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cornea: Nu suntem de acord cu amânarea începerii şcolii după trei luni de vacanţă

Luni, 31 August 2009 (13:57:41)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) este împotriva propunerii FEN privind amânarea cu zece zile a începerii cursurilor, mai ales că elevii au avut o vacanţă de trei luni, iar în noiembrie cei din ciclul primar vor avea o nouă vacanţă, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX liderul FSLI.

"Nu sunt de acord cu amânarea începerii cursurilor după trei luni de vacanţă. Cei mici abia vin din vacanţă şi intră în alta în noiembrie. Dacă mai decalăm cu încă zece zile, cred că nu mai facem şcoală", a precizat liderul FSLI, Aurel Cornea.

El a mai spus că propunerea privind decalarea începerii cursurilor cu zece zile aparţine Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

"Mai mult, o minivacanţă de zece zile nu va aduce economii, întrucât programul s-ar prelugi în iarnă, când oricum cheltuielile sunt mai mari. Nu este oportună această hotărâre," a adăugat Cornea.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PSD, că nu este de acord ca începutul anului şcolar să fie amânat, pentru a se contabiliza astfel cele 10 zile de concediu fără plată, aşa cum a propus unul dintre liderii federaţiilor sindicale din învăţământ.

"Unii dintre liderii federaţiilor sindicale din învăţământ au această soluţie (amânarea începutului anului şcolar, n.r.). Mâine (marţi, n.r.) ne vom întâlni. Poate mai găsim şi alte soluţii, în aşa fel încât să putem rezolva această problemă cu cel mai minim efort financiar din partea profesorilor", a spus Ecaterina Andronescu.

Ea a arătat că nu susţine, personal, varianta amânării începutului anului şcolar.

"Anul şcolar este an şcolar. Are un număr de zile. Pentru fiecare zi din anul şcolar este o planificare a curriculumului şcolar. Orice zi pierdută e o zi pierdută pentru şcoală. Personal nu pledez pentru aceast variantă", a spus Ecaterina Andronescu.

Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, a declarat, pentru Gândul, că amânarea cu 10 zile a începerii anului şcolar ar putea fi o soluţie pentru a răspunde astfel solicitării Guvernului privind concendiul fără plată pentru bugetari.

"Ar fi cea mai bună variantă. Decât să luăm zece zile de concediu fără plată în timpul anului şcolar, mai bine să amânăm începerea cursurilor. Măcar copiii să aibă ceva de câştigat din asta, iar materia ar fi mai uşor de recuperat decât dacă am întrerupe orele la mijlocul semestrului. Aşteptăm să vedem ce ne va spune ministrul Educaţiei şi vom discuta această idee cu restul colegilor. Oricum, nu ne poate obliga nimeni să muncim fără bani", a declarat, pentru Gândul, Constantin Ciosu.

Procedura de stabilire a zilelor libere fără plată va fi decisă de fiecare minister în parte, cu respectarea legii, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care a făcut un apel către angajaţii din sistemul public să înţeleagă necesitatea acestei măsuri temporare.

El a arătat că procedura a fost lăsată la latitudinea fiecărui ordonator principal de credite, care are ca variante - ce pot fi combinate - acordarea de zile libere, diminuarea salariilor, disponibilizări, reducerea programului de lucru, pentru a opera în final reducerea fondului de salarii. Procedura va fi stabilită prin discuţii cu angajaţii.

Pogea a precizat că reducerea de cheltuieli aferente zilelor libere a fost inclusă în ordonanţa de rectificare bugetară, aprobată, sâmbătă, de Guvern.

Executivul a elaborat deja un proiect de lege, prezentat joi de MEDIAFAX, care prevede că, în vederea încadrării în limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, vor acorda, din oficiu, în perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare sau, după caz, vor dispune reducerea programului de lucru astfel încât veniturile plătite salariaţilor să se diminueze cu 15,5% lunar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cornea: Nu suntem de acord cu amânarea începerii şcolii după trei luni de vacanţă.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cornea: Nu suntem de acord cu amânarea începerii şcolii după trei luni de vacanţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei