Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 aug 2009 - Anul XIV, nr. 203 (4189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Au mai căzut unii

Gruparea „Cotos” din Straja, trafic cu ţigări de 200.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă grupare de traficanţi de ţigări aduse din Ucraina a fost destrămată de oamenii legii. De această dată, reţeaua acţiona în zona Straja, iar din datele oferite de anchetatori s-a stabilit că au fost introduse ilegal în România ţigări în valoare de 200.000 de euro.

 

Oamenii legii le-au căzut în spate traficaţilor de ţigări în dimineaţa zilei de sâmbătă. În jurul orei 7.00, Gheorghe Cotos şi Constantin Cotos (este doar coincidenţă de nume) au fost prinşi cu 4.000 de pachete de ţigări cu timbru ucrainean, în valoare totală de aproape 17.000 de lei. Pentru că atât cei doi, cât şi ceilalţi membri ai grupării erau monitorizaţi de mai multă vreme, anchetatorii au reuşit să obţină şi mandate de percheziţie.
De la locuinţele lui Gheorghe şi Constantin Cotos au fost ridicate zece telefoane mobile, şapte cartele sim, un binoclu, 62 de pachete de ţigări, precum şi obiecte de îmbrăcăminte.
Potrivit anchetatorilor, modul de operare era similar cu cel folosit şi de alte grupări. Astfel, trei indivizi au mers spre frontiera cu Ucraina, unde s-au întâlnit cu o altă persoană, cel mai probabil de naţionalitate ucraineană, care le-a livrat o cantitate de ţigări introduse ilegal în România.
Din informaţiile adunate până în prezent, gruparea infracţională era formată din 17 români şi ucraineni, iar până acum au introdus ilegal în România ţigări în valoare de circa 200.000 de euro.

 

Judecătorii le-au trecut cu vederea 40 de transporturi clandestine de ţigări

Acţiunea de sâmbătă dimineaţă a fost posibilă ca urmare a colaborării mai multor instituţii ale statului. Este vorba de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, dar şi reprezentanţi ai DGIPI, misiunea fiind coordonată de procurorul şef al DIICOT Suceava.
Până să fie prinşi, membrii grupării „Cotos” au efectuat în jur de 40 de transporturi clandestine. Cu toate acestea, judecătorii de la Tribunalul Suceava au considerat că probele din dosar nu sunt suficiente. Aşa se face că atât Gheorghe Cotos, cât şi Constantin Cotos au fost lăsaţi în libertate, cererile de arestare formulate de procurorii DIICOT fiind respinse.
Cei doi sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire, aderare sau sprijinire a unei grupări infracţionale organizate, contrabandă şi trecerea ilegală a frontierei de stat.
Un al treilea individ, considerat capul grupării şi care este originar tot din Straja şi se numeşte tot Cotos, nu a fost deocamdată de găsit, iar cererea de arestare formulată pe numele său va fi analizată de judecătorii de la Tribunalul Suceava la începutul acestei săptămâni.

 

A şaptea grupare în ultimii trei ani

Gruparea „Cotos” din Straja este a şaptea pe care oamenii legii au reuşit s-o destructureze în ultimii trei ani. Din păcate, fenomenul a luat o amploare deosebită, iar numărul reţelelor organizate temeinic este în creştere. Prejudiciul creat prin introducerea ilegală în ţară a ţigărilor de contrabandă se ridică la câteva milioane de euro, iar previziunile şefului DIICOT Suceava, procurorul Marius Cazac, prind contur tot mai mult.
În urmă cu mai puţin de două săptămâni, acesta declara că fenomenul va lua amploare, iar destrămarea reţelelor de traficanţi de ţigări va deveni tot mai dificilă.

 

În 2008, în Suceava existau 1,8 milioane de pachete de ţigări de contrabandă

Analizele realizate de marile companii de ţigări din România arătau că Suceava este unul dintre principalii poli ai traficului în domeniu. La mijlocul anului trecut, în judeţul Suceava au fost descoperite peste 36 de milioane de ţigarete, adică 1,8 milioane de pachete de ţigări, marea lor majoritate aduse din Ucraina. Perspectivele sunt la fel de sumbre şi arată că, în perioada următoare, cota ţigaretelor produse şi comercializate în România va fi depăşită de ţigaretele de provenienţă ucraineană.
Un alt studiu, din 2007, a relevat că ţigările de contrabandă reprezentau 12% din piaţă, iar prejudiciul total adus bugetului de stat prin neplata obligaţiilor fiscale se ridica la 4,2 miliarde de euro. La sfârşitul aceluiaşi an 2007, ţigările Ronson şi St. George, ambele mărci produse în Ucraina, reprezentau 43% din totalul ţigărilor de pe piaţa neagră din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gruparea „Cotos” din Straja, trafic cu ţigări de 200.000 de euro.
 Vizualizări articol: 4004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Gruparea „Cotos” din Straja, trafic cu ţigări de 200.000 de euro5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei