Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 aug 2009 - Anul XIV, nr. 201 (4187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Justiţia ameninţă cu proteste, nemulţumită de condiţiile de muncă şi de salarii

Vineri, 28 August 2009 (14:30:46)

Sindicaliştii Federaţiei Naţionale Sindicale "Justiţia" susţin protestele magistraţilor şi ameninţă cu acţiuni similare, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salariile din sistemul judiciar.

Nemulţumirile magistraţilor sunt comune cu cele ale personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex din instanţele judecătoreşti şi privesc, în special, condiţiile de derulare a activităţii în instanţe, potrivit unui comunicat de vineri al Federaţiei "Justiţia".

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a anunţat, vineri, că magistraţii instanţei suspendă de luni toate activităţile, în afară de judecarea cauzelor cu măsuri preventive şi a celor referitoare la plasamentul minorilor, iar judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale.

Potrivit vicepreşedintelui instanţei, Adunarea Generală a judecătorilor, întrunită joi, a constatat un dezechilibru vizibil în modul de salarizare propus de legea unică şi o încălcare a articolului 1 din Constituţie, care prevede că cele trei puteri în stat sunt egale.

Astfel, din 31 august, activitatea Tribunalului Bucureşti va fi schimbată radical, prin faptul că se vor judeca numai cauzele penale referitoare la măsuri preventive şi cauzele civile legate de plasamentul minorilor, a mai spus judecătoarea Laura Andrei.

Toate celelalte cauze şi cereri vor primi termene de judecată într-o perioadă mai îndelungată de timp.

Totodată, Laura Andrei a precizat că angajaţii Biroului Apostile vor primi şi înregistra, în continuare, cereri, indicând solicitanţilor cum trebuie să procedeze în situaţia actuală. La Oficiul Registrului Comerţului activitatea rămâne neschimbată, cu o singură şedinţă pe lună.

În acelaşi timp, judecătorii Tribunalului vor refuza categoric desemnarea în birourile electorale şi vor semna o cerere în acest sens.

Personalul auxiliar şi membrii sindicatelor vor întrerupe, de asemenea, din 1 septembrie, orice contact cu publicul.

Laura Andrei a mai spus că, în funcţie de rezultatul discuţiilor dintre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), asociaţiile de judecători şi Guvern, magistraţii vor analiza şi alte forme de protest faţă de adoptarea legii unice de salarizare.

"Protestele acestea se fac cu respectarea legii. Amânările vor fi pronunţate în şedinţe publice, iar magistraţii vor prezenta motivul lor. În absenţa unei justiţii independente nu putem vorbi, oricum, de interesul justiţiabilului. Accesul la justiţie nu va fi îngrădit, cererile se vor putea trimite prin poştă sau în format electronic şi vor fi procesate, dar soluţionate pe o perioadă mai îndelungată de timp", a explicat Laura Andrei.

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti a precizat că speră şi la sprijinul altor instanţe, precum Curtea de Apel Bucureşti (CAB), acestea putând decide pentru o formă similară de protest.

Andrei a subliniat că legea unică de salarizare reprezintă o lezare directă a independenţei judecătorilor şi nu încurajează rămânerea în sistem. Ea a precizat că, în afară de CSM, care la rândul lui nu a fost primit la discuţii pe tema legii, nimeni nu a cerut magistraţilor un punct de vedere.

În cadrul Adunării Generale a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, care are loc vineri, managerul economic al instanţei a prezentat o expertiză potrivit căreia salariile judecătorilor vor scădea cu până la 60 la sută conform proiectului legii unice de salarizare.

În urmă cu două săptămâni, coeficienţii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul Finanţelor, cu până la 25%. Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficienţilor cu aproximativ 40%, în urmă cu aproape două luni.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Justiţia ameninţă cu proteste, nemulţumită de condiţiile de muncă şi de salarii.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Justiţia ameninţă cu proteste, nemulţumită de condiţiile de muncă şi de salarii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei