Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 aug 2009 - Anul XIV, nr. 201 (4187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Firmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar dacă produc sau cumpără tehnologie

Scutirea de impozit la profitul reinvestit va fi acordată doar pentru producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice noi - maşini, utilaje şi instalaţii de lucru -, facilitate valabilă până la finele anului 2010, pentru care este estimat un minus bugetar de până la 420 milioane lei.
În prezent, investiţiile în mijloacele fixe de natura echipamentelor tehnologice se recuperează, din punct de vedere fiscal, prin deducerea la calculul profitului impozabil ca şi cheltuieli de amortizare.
Scutirea de impozit va fi acordată pentru profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice utilizate în desfăşurarea activităţii de bază (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), cu condiţia ca aceste active să fie considerate noi, în sensul că nu au fost utilizate anterior, iar întreprinderile mici şi mijlocii care vor beneficia de această facilitate nu vor mai primi fonduri bugetare drept compensare a sumelor cheltuite pentru investiţii în tehnologie, conform unui proiect de ordonanţă obţinut de MEDIAFAX.
IMM-urile beneficiază în prezent de un mecanism care presupune restituirea sumelor plătite cu titlu de impozit pe profit pentru investiţiile efectuate în echipamente tehnologice.

 

Activele trebuie păstrate în patrimoniu cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata lor normală de funcţionare

Firmele beneficiare vor fi obligate să păstreze activele în patrimoniu cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata lor normală de funcţionare, stabilită potrivit catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. Dacă firmele nu respectă această condiţie, pentru sumele respective va fi recalculat impozitul pe profit şi vor fi stabilite majorări de întârziere, de la data aplicării facilităţii.
Sancţiunea nu va fi însă aplicată dacă activele sunt transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare şi dacă firma beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel, drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi activele înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment.

 

Profitul investit, soldul contului de profit şi pierdere

Actul normativ, care completează Codul Fiscal prin introducerea scutirii de impozit, defineşte profitul investit ca fiind soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la începutul anului, utilizat în acest scop în anul efectuării investiţiei. Valoarea fiscală, respectiv valoarea de intrare a activelor, va fi determinată prin scăderea din valoarea de producţie şi/sau achiziţie a sumei pentru care s-a aplicat facilitatea.
În document se arată că scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate va fi acordată în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă şi că, pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, va fi luat în considerare profitul contabil înregistrat începând cu 1 octombrie 2009 şi investit în activele produse şi/sau achiziţionate după aceeaşi dată.
"Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", se arată în proiectul de ordonanţă.
În cazul microîntreprinderilor care, în cursul unui an fiscal, realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau a căror pondere de venituri realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, pentru aplicarea facilităţii va fi luat în considerare profitul contabil cumulat de la începutul anului investit în activele menţionate, produse şi/sau achiziţionate începând cu trimestrul în care aceste firme au devenit plătitori de impozit pe profit.
"În cazul în care impozitul pe profit este sub nivelul impozitul minim, contribuabilii sunt obligaţi la plata impozitului minim", se arată în document.

 

Scutirea de impozit, calculată trimestrial sau anual

Scutirea de impozit va fi calculată trimestrial sau anual, după caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care, la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă, nu se efectuează regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat să repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.
În cazul activelor produse pe parcursul mai multor ani consecutivi, scutirea de impozit se acordă pentru lucrările realizate efectiv, în baza unor situaţii parţiale de lucrări, pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv.
Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit va fi acordată începând cu 1 octombrie 2009 şi va fi valabilă până la 31 decembrie 2010 inclusiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar dacă produc sau cumpără tehnologie.
 Vizualizări articol: 1184 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar dacă produc sau cumpără tehnologie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei