Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 aug 2009 - Anul XIV, nr. 201 (4187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Romii să-şi trimită copiii la şcoală, este "o cheie majoră pentru această minoritate"

Vineri, 28 August 2009 (21:27:50)

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat pe reprezentanţii rromilor cu care s-a întâlnit, vineri seară, la Sinaia, să-şi trimită copiii la şcoală, preşedintele spunând că are convingerea că şcoala este "o cheie majoră pentru minoritatea rromă din ţara asta".

Prezent, vineri seară, la Sinaia, unde a participat la Festivalul "Romanii Kultura", preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii rrome din România, cărora le-a spus că nu are niciun mesaj, ci doar că a venit cu multă plăcere aflând că pentru prima dată un festival al rromilor se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele a spus că nu vrea nici să poarte o discuţie politică, şi nici să dea sfaturi, adăugând că are convingerea că "dincolo de orice e o cheie majoră pentru majoritatea rromă din ţara asta şi ea se numeşte şcoală".

Traian Băsescu a adăugat că şcoala este cel mai important lucru pentru generaţiile de copii rromi, iar mersul la şcoală nu înseamnă dezrădăcinarea de tradiţii şi de obiceiuri.

"Dacă tradiţia înseamnă partea de nemers la şcoală, trebuie abandonată partea asta. Altfel şanse sunt mici", a spus Traian Băsescu.

Referindu-se la modul în care rromi sunt organizaţi şi reprezentaţi preşedintele le-a spus acestora că "din păcate" sunt prea multe organizaţii ale rromilor, el dând ca exemplu UDMR, despre care a spus că reuşeşte "să fie un bloc" şi să intre la guvernare.

Reprezentanţii rromilor au explicat, la rândul lor, că de multe ori oamenii "iau efectul situaţiei", dar puţini se întrebă de ce copiii rromi nu merg la şcoală, aceştia arătând care sunt problemele din cauza cărora unele familii rrome nu-şi trimit copiii să urmeze cursuri de şcoli.

Traian Băsescu le-a replicat celor care au susţinut acest punct de vedere dând exemplul satului Hudeşti, din judeţul Botoşani, sat care anul trecut a fost grav afectat de inundaţii. Băsescu a arătat că în timpul inundaţiilor "a fost luat de ape aproape tot satul" şi că anul acesta, când a mers la Hudeşti, a văzut şcoala din satul locuit în mare majoritate de rromi, şcoală în care erau peste 20 de calculatoare contectate la internet, calculatoare la care copiii vin inclusiv în vacanţă.

"Domnilor, se poate!" a spus Băsescu.

În momentul în care unul dintre rromii prezenţi a spus că aceasta este o excepţie, preşedintele a răspuns că el crede că acolo unde comunitatea este compactă şi liderii rromilor sunt deschişi copiii merg la şcoală.

"Şansa copilului e dată de familie. Nu putem împinge către societate răspunderea şi să spunem că numai societatea e de vină şi familia nu", le-a spus Traian Băsescu romilor.

La ora transmiteri acestei ştiri, discuţiile între reprezentanţii romilor şi traian Băsescu continuă într-una dintre sălile unui hotel din Sinaia.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Romii să-şi trimită copiii la şcoală, este "o cheie majoră pentru această minoritate".
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Romii să-şi trimită copiii la şcoală, este "o cheie majoră pentru această minoritate"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei