Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iul 2009 - Anul XIV, nr. 173 (4159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurodeputaţii români din PPE îi scriu liderului socialiştilor europeni în legătură cu Radu Mazăre

Luni, 27 Iulie 2009 (15:52:19)

Eurodeputaţii români din PPE îi cer liderului PSE, Poul Nyrup Rasmussen, să dezavueze public gestul lui Radu Mazăre de a purta o uniformă germană din timpul celui de-al doilea Război Mondial, precizând că "poporul român nu aprobă şi nu împărtăşeşte acest gen de conduită iresponsabilă şi imorală".

Eurodeputaţii români din PPE i-au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Partidului Socialiştilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen, în care cataloghează drept inacceptabilă expunerea publică a uniformei şi a însemnelor Armatei germane din timpul celui de al doilea Război mondial.

Ei îi dau asigurări liderului socialist "că poporul român nu aprobă şi nu împărtăşeşte acest gen de conduită iresponsabilă şi imorală", adăugând că atitudinea lui Radu Mazăre "este un caz strict personal şi izolat".

"Asemenea comportamente se situează complet în afara valorilor morale comune, pe care familiile noastre politice le promovează. Sperăm că Partidul Socialiştilor Europeni va dezavua public acest comportament inadmisibil şi va face tot ce e necesar pentru ca el să nu se repete", scriu europarlamentarii.

"Domnul Radu Mazăre, membru marcant al Partidului Social Democrat, afiliat familiei dumneavoastră politice şi Primar al Constanţei, un oraş important
al României, a participat la un eveniment local purtând uniforma şi însemnele Armatei germane din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Acest gest încălcă
atât normele europene cât şi prevederile legilor statului român care interzic organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi propagarea
imaginii persoanelor vinovate de săvârşirea de crime împotriva păcii si umanităţii. Gestul incalificabil al domnului Mazăre a adus prejudicii grave imaginii României şi, implicit, a Uniunii Europene, provocând reacţii internaţionale de protest ample şi vehemente", scriu eurodeputaţii români din grupul popularilor europeni.

Scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Partidului Socialiştilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen, subliniază de asemenea că valorile constitutive ale Uniunii Europene au adus în viaţa naţiunilor europene o epocă fără precedent de pace, democraţie şi libertate. "Solidaritatea europeană a ultimilor mai bine de 50 de ani a pus în locul ororilor ultimului război mondial toleranţa, reconcilierea şi cooperarea statelor membre ale familiei europene", spun semnatarii.

Radu Mazăre a apărut, duminică seară, la Mamaia, pe scena unei prezentări de modă, purtând o uniformă de ofiţer german şi fiind însoţit de fiul său, care era şi el îmbrăcat într-o uniformă de ordonanţă de ofiţer german, amândoi defilând în pas de paradă.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului l-a reclamat, luni, pe Radu Mazăre pentru încălcarea Legii privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Mazăre a fost reclamat, într-o scrisoare adresată atât procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, cât şi lui Mircea Geoană, şeful lui Mazăre pe linie de partid, că a încălcat actul normativ privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

În scrisoarea organizaţiei, semnată de directorul acesteia, Marco Maximilian Katz, primarul Constanţei este acuzat că purta uniformă nazistă şi că ar fi instigat un minor, pe fiul său, să îi urmeze exemplul, "educându-l pe acesta să trateze legislaţia în vigoare cu dispret".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, întrebat cum comentează apariţia primarului Constanţei, Radu Mazăre (PSD), îmbăcat în ofiţer german din timpul războiului, că este vorba despre "teribilism de prost gust".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurodeputaţii români din PPE îi scriu liderului socialiştilor europeni în legătură cu Radu Mazăre.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurodeputaţii români din PPE îi scriu liderului socialiştilor europeni în legătură cu Radu Mazăre0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei