Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iul 2009 - Anul XIV, nr. 173 (4159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Jandarmii vor avea dreptul de a constata contravenţiile electorale, ca şi poliţiştii - proiect

Luni, 27 Iulie 2009 (15:50:12)

Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române vor avea dreptul de a constata o serie de contravenţii electorale, în aceleaşi condiţii şi domenii ca şi poliţiştii, prevederile fiind cuprinse într-un proiect de act normativ care propune modificarea regimului de constatare a contravenţiilor.

"Având în vedere misiunile Jandarmeriei Române pe timpul desfăşurării alegerilor privind asigurarea măsurilor de pază, ordine şi siguranţă publică, precum şi a intervenţiei pentru restabilirea ordinii publice acolo unde este cazul, se constată că acestei instituţii i-au fost încredinţate spre executare misiuni, fără însă a i se pune la dispoziţie instrumentele necesare gestionării eficiente a acestora, în sensul lipsei de competenţă în a constata contravenţii prevăzute de legile electorale", se arată în proiect.

Astfel, proiectul a fost elaborat ţinându-se cont de modificările şi completările aduse Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2009 prin care s-a acordat ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul Jandarmeriei Române dreptul de a constata o serie de contravenţii electorale, în aceleaşi condiţii şi domenii ca şi poliţiştilor.

Prin acest proiect de act normativ se propune modificarea regimului de constatare a contravenţiilor în sensul acordării de astfel de competenţe şi în sarcina personalului Jandarmeriei Române.

Contravenţiile vizate sunt cele prin care, în genere, se tulbură ordinea publică, fiind săvârşite în spaţiu public, iar pentru constatare lor nu este necesară efectuarea unor acte premergătoare, a unor cercetări prealabile sau a unor constatări tehnicoştiinţifice, ceea ce permite oricărei persoane să observe săvârşirea acestor fapte.

"Prin aplicarea prevederilor cuprinse în această lege se poate asigura diminuarea numărului de fapte contravenţionale săvârşite pe timpul alegerilor, impactul asupra cetăţeanului, datorat imaginii pozitive de care se bucură Jandarmeria Română, a cărei credibilitate poate fi valorificată mai bine în condiţiile aplicării noii legi, beneficii aduse cetăţeanului prin asigurarea unui climat de normalitate pe timpul desfăşurării alegerilor", potrivit proiectului.

Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, Jandarmerie Română veghează la buna desfăşurare a campaniei electorale şi a alegerilor parlamentare şi locale, precum şi a referendumului.

Cu această ocazie, efectivelor de jandarmi le sunt încredinţate asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării adunărilor electorale - mitinguri şi manifestări cultural-artistice organizate de către partidele politice şi candidaţii independenţi, pe timpul campaniei electorale.

Jandarmii asigură paza locurilor de tipărire a buletinelor de vot, a transportului acestora după tipărire şi a spaţiilor destinate depozitării şi distribuirii lor, asigură paza locaţiilor de votare, în baza repartiţiei stabilite la nivelul fiecărui judeţ de către instituţia prefectului, participă, alături de efectivele de poliţie, la intensificarea măsurilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe timpul desfăşurării campaniei electorale, precum şi în ziua alegerilor, pe raza localităţilor date în responsabilitate de către instituţia prefectului. De asemenea, jandarmii asigură în permanenţă unele rezerve de intervenţie destinate suplimentării, la nevoie, a măsurilor de ordine şi siguranţă publică, respectiv pentru intervenţia operativă în vederea rezolvării oricăror situaţii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jandarmii vor avea dreptul de a constata contravenţiile electorale, ca şi poliţiştii - proiect.
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jandarmii vor avea dreptul de a constata contravenţiile electorale, ca şi poliţiştii - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei