Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2009 - Anul XIV, nr. 166 (4152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SNSPA: Susţinem demersul MECI pentru intrarea în legalitate a studiilor din universităţile private

Duminică, 19 Iulie 2009 (19:21:22)

Cadrele didactice de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) susţin măsurile iniţiate de Ministerul Educaţiei pentru aşezarea tuturor programelor de studiu din universităţile private pe baze legale, susţine rectorul Paul Dobrescu.

"Nuanţele pot fi discutate, direcţia nu! Iniţiativa MECI, care vine într-un moment esenţial pentru învăţământul nostru, are valoare de simbol şi este luată cu gândul la interesul profund şi de durată al societăţii româneşti. Pot fi, şi este necesar să fie, discuţii în legătură cu nuanţele pe care le implică aplicarea acestor măsuri, dar direcţia este indiscutabil oportună şi necesară. De aceea, o susţinem fără rezerve", a precizat rectorul SNSPA, Paul Dobrescu, citat într-un comunicat de duminică al instituţiei de învăţământ superior.

De aceeaşi părere este şi Consorţiul "Universitaria", format din Universitatea din Bucureşti, Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj-Napoca, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, care susţine consolidarea "legalităţii universitare" şi cere clasei politice să sprijine măsurile "responsabile şi exigente" care au fost luate de către Ministerul Educaţiei pentru asanarea învăţământului superior românesc.

"Fabricile de diplome care s-au dezvoltat în ţara noastră constituie o metodă de a câştiga bani prin fraudarea publicului, un prejudiciu moral grav adus tineretului (care este format în spiritul profitului nemeritat şi al superficialităţii) şi o atingere adusă imaginii României în lume, prin generarea neîncrederii în calificările naţionale", potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Sursa citată precizează că aceste instituţii nu sunt de fapt universităţi, ci nişte unităţi comerciale care "exploatează credulitatea tinerilor".

"Măsurile luate în cazul Universităţii «Spiru Haret» trebuie duse la bun sfârşit şi extinse în întregul sistem naţional de învăţământ superior. Încrederea în educaţia românească va fi recăpătată doar continuînd efortul de normalizare, consolidare a legalităţii şi asigurare a calităţii formării universitare", se mai arată în comunicatul Consorţiului "Universitaria".

Conducerea PSD s-a reunit, duminică, la ora 18.00, într-o şedinţă informală, la sediul central, la care iau parte şi miniştri ai partidului, pentru a pregăti şedinţa coaliţiei PSD-PDL de luni şi a discuta despre cazul "Spiru Haret".

La ora difuzării acestei ştiri, şedinţa a început, fiind prezenţi Bogdan Niculescu Duvăz, Marian Vanghelie şi Nicu Bănicioiu. După ora 18.00, la sediul partidului au sosit Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu şi Mircea Geoană, preşedintele partidului refuzând să facă declaraţii. Au sosit, de asemenea, la sediul PSD, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Constantin Niţă, Nicolae Nemirschi, Ion Bazac.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, joi, că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi alte instituţii de învăţământ superior la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de selecţie, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani.

Absolvenţii programelor de studii şi de la formele de învăţământ neautorizate vor putea să-şi valideze diplomele într-o perioadă de cinci ani, dacă promovează un examen de selecţie şi dacă susţin şi promovează examenul de licenţă într-o universitate cu programul de studii acreditat şi evaluat cu calificativul "grad ridicat de încredere".

Această procedură va fi cuprinsă într-o ordonanţă de Guvernului, iar lista universităţilor la care se va putea susţine acest examen de validare va fi făcută publică de MECI odată cu actul normativ.

Surse din PSD au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că liderul PSD, Mircea Geoană, ar fi nemulţumit de prestaţia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ar fi pus PSD în situaţii "delicate" atât în cazul "Spiru Haret", dar şi în cazul subiectelor de la teza unică.

Potrivit surselor citate, nemulţumirile de la vârful PSD ar privi faptul că ministrul Andronescu nu a informat conducerea partidului în ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă privind absolvenţii Universităţii "Spiru Haret", dar şi scandalurile în care a fost implicat ministerul în privinţa subiectelor de la teza unică şi care s-au reflectat, implicit, asupra imaginii PSD.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu se pune problema retragerii sprijinului politic de care beneficiază ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei declara, vineri seară, la Iaşi, că va prezenta proiectul de ordonanţă privind Universitatea "Spiru Haret" în şedinţa Biroului Permanent al PSD de săptămâna viitoare.

Ministrul Educaţiei a menţionat că nu ştie de unde au apărut "zvonurile" privind o eventuală retragere a sprijinului politic.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SNSPA: Susţinem demersul MECI pentru intrarea în legalitate a studiilor din universităţile private.
 Vizualizări articol: 838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SNSPA: Susţinem demersul MECI pentru intrarea în legalitate a studiilor din universităţile private0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei