Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2009 - Anul XIV, nr. 166 (4152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Noi respectăm Constituţia, dar conceptul de stat naţional unitar este perimat

Duminică, 19 Iulie 2009 (17:45:40)

Vicepreşedintele executiv al UDMR Borbely Laszlo declară, referitor la afirmaţiile lui Viorel Hrebenciuc potrivit cărora maghiarii au votat Constituţia cu art. 1 încorporat, că maghiarii din România, inclusiv UDMR, respectă actul fundamental, însă conceptul de stat naţional unitar este "perimat".

Borbely a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că problema autonomiei, inclusiv a celei teritoriale, trebuie discutată la nivel politic.

El a spus că poziţia UDMR în această privinţă nu este nouă, ci, dimpotrivă, este aceeaşi din 1990 încoace. El a subliniat că întotdeauna UDMR şi maghiarii au respectat Constituţia României.

"Referitor la Constituţie, nimeni nu trebuie să ne aducă aminte, noi o respectăm, pe cea din \'91 nu am votat-o, dar am respectat-o. În 2003, când s-a revizuit, am votat-o, pentru că este mai bună decât cea din \'91 şi conţine mai multe prevederi referitoare la drepturile minorităţilor. Totuşi, noi considerăm conceptul de stat naţional unitar ca perimat", a spus Borbely.

Vicepreşedintele executiv al UDMR a menţionat că aceste aspecte vor fi discutate, inclusiv problema autonomiei teritoriale.

"Se poate discuta pe marginea Constituţiei şi aceasta se poate modifica, este deranjant însă când politicienii, inclusiv preşedintele, spun că «niciodată». Trebuie să discutăm şi să ne înţelegem, noi întotdeauna am urmat calea democratică a dialogului, am arătat că putem discuta, că putem fi parteneri de dialog, chiar dacă avem puncte de vedere diferite, cum au şi partidele româneşti", a conchis el.

Sâmbătă dimineaţă, la Băile Tuşnad, la cea de a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos", Traian Băsescu a susţinut un discurs în timpul căruia, când a vorbit despre autonomia locală care trebuie să fie la fel "la Odorhei şi la Tulcea", a fost huiduit îndelung, la fel ca şi în momentul în care a citat din Constituţie despre caracterul naţional, suveran şi independent al României.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat că preşedintele Traian Băsescu a dat dovadă de atitudine "iresponsabilă" când i-a "provocat" pe tinerii maghiari, sâmbătă, la Tuşnad, el acuzându-l că a făcut acest lucru din motive electorale.

El a ţinut să-i reamintească preşedintelui Băsescu că minoritatea maghiară a votat actuala Constituţuie a României, cu articolul unu încorporat, la Referendumul din 2003 şi a subliniat că şeful statului încearcă să provoace reacţia tinerilor maghiari din motive strict electorale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Noi respectăm Constituţia, dar conceptul de stat naţional unitar este perimat.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Noi respectăm Constituţia, dar conceptul de stat naţional unitar este perimat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei