Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2009 - Anul XIV, nr. 166 (4152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hrebenciuc: Descentralizarea nu mai e la ordinea zilei din cauza crizei; federalizarea nu e posibilă

Duminică, 19 Iulie 2009 (16:57:29)

Liderul grupului parlamentar PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că descentralizarea nu mai este un subiect la ordinea zilei în România, din cauza crizei, şi că pe această temă se va putea discuta, cu calm, după trecerea efectelor fenomenului.

Hrebenciuc a făcut această declaraţia reacţionând la afirmaţiile liderului UDMR, Marko Bela, care a arătat că în următoarele două deceni ar trebui să se ajungă la descentralizarea totală a statului, urmată de regionalizare şi federalizare.

"Am avut o discuţie în prealabil cu domnul Marko Bela, nu neapărat asupra acestor subiecte. Acestea sunt de acum subiecte noi cu care UDMR a apărut, nu au fost abordate până acum în discuţiile dintre partide", a spus Hrebenciuc.

El a arătat că sintagma prin care preşedintele Băsescu s-a referit la descentralizare, în care a explicat tinerilor maghiari furioşi faptul că autonomia trebuie să fie la fel şi la Odorhei şi în alte localităţi, este absolut corectă, dar a subliniat că descentralizarea nu se face în perioade de criză.

"Descentralizarea nu se face în situaţii de criză. Dacă o să vă uitaţi, începând cu SUA şi trecnd prin toate ţările din Europa, începând cu cele din Vest, veţi remarca următorul fapt: statul, în perioade de criză, îşi intensifică, centralizează decizia la nivelul său şi nu o descentralizează. Astfel încât, eu personal cred, şi sunt convins că şi mulţi din colegii mei din PSD cred acelaşi lucru, centralizarea nu mai este subiect la ordinea zilei astăzi în România", a subliniat Hrebenciuc.

El a arătat că despre descentralizare se va putea discuta cu calm şi linişte în momentul în care efectele crizei vor trece.

Hrebenciuc a mai spus că federalizarea ţine de o discuţie mai veche a UDMR, dar a arătat că aceasta este valabilă la nivelul unor ţări cum sunt Germania, Spania, care, însă, au un cu totul alt context decât cel pe care îl are România, fiind vorba şi de tradiţia fiecărei ţări în parte.

"Nu cred posibilă federalizarea României în următorii 20 de ani, ca să menţin termenul la care s-a referit domnul Marko Bela", a conchis Hrebenciuc.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri după-amiază, la dezbaterile care au avut loc la Universitatea Tusvanyos, că, în opinia sa, paşii care trebuie făcuţi în următoarele două decenii sunt descentralizarea totală a statului, regionalizarea şi posibila federalizare a acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că nu el trebuie să fie întrebat despre descentralizare, întrucât a insistat că acest proces trebuie accelerat, ci mai degrabă ar trebuit întrebaţi reprezentanţii UDMR de ce nu vor să fie aliatul său.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hrebenciuc: Descentralizarea nu mai e la ordinea zilei din cauza crizei; federalizarea nu e posibilă.
 Vizualizări articol: 403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hrebenciuc: Descentralizarea nu mai e la ordinea zilei din cauza crizei; federalizarea nu e posibilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei