Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2009 - Anul XIV, nr. 163 (4149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România nu ar trebui să plătească un preţ atât de mare pentru gaze - expert SUA

Miercuri, 15 Iulie 2009 (15:15:21)

Edward Chow, expert pe probleme energetice în cadrul Centrului pentru Studii Internaţionale şi Strategice (CSIS) din Washington, s-a declarat "şocat" de preţul mare plătit de România pentru gazele importate, adăugând că Bucureştiul nu ar trebui să accepte aşa ceva.

"Nici n-am avut idee cât de mare este preţul pe care România îl plăteşte pentru gazele naturale până la venirea mea aici, ieri. Adică, dacă mi-ar fi spus cineva că sunt puţin mai mari aş fi fost surprins, însă nu şocat. Dar sunt absolut şocat de diferenţele de preţ de care vorbim (diferenţa între cât plăteşte România şi cât plătesc alte state din regiune, n.red.) şi nu am date suficiente ca să îmi dau seama de motive", a comentat expertul american, răspunzând unei întrbări referitoare la preţul mare plătit de România pentru gazele naturale.

"Ce are România de permite furnizorului să propună un astfel de preţ pe care se pare că îl şi obţine? (...) Este vorba despre lipsa interconectivităţii cu alte pieţe, faptul că alte Guverne la rândul lor nu permit circulaţia liberă a gazului?", s-a întrebat Chow.

El a spus că în orice caz, România nu ar trebui să accepte un preţ atât de mare la gaze.

"Nu cunosc particularităţile cazului dumneavoastră astfel încât să înţeleg de ce se întâmplă aşa ceva (preţurile mari, n.red.) şi care sunt soluţiile dar (...) România nu trebuie să accepte orice preţ care exportatorul care are un monopol îl oferă", a mai spus Chow.

El a atras atenţia că Statele Unite au un interes geopolitic major în această regiune. El a amintit faptul că SUA au fost un avocat important pentru aderarea României şi a Bulgariei la NATO.

"Dar trebuie să recunoaştem, dacă vorbim de securitate energetică, este faptul că deşi SUA au un interes geopolitic foarte important în regiune, interesul geoeconomic este, mai degrabă, al Europei. Deci, când sunt de făcut lucruri în domeniul economic, trebuie neapărat implicată Europa (...). La urma urmei, noi (SUA, n.red.) suntem foarte departe", a spus el, adăugând că nu întotdeauna interesele geopolitice ale SUA în regiune se potrivesc cu cele de natură geoeconomică ale Europei.

Edward Chow este senior fellow in the Energy and National Security Program în cadrul CSIS şi este expert pe probleme internaţionale în domeniul energiei, cu 30 de ani de experienţă în domeniul petrolier.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România nu ar trebui să plătească un preţ atât de mare pentru gaze - expert SUA.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România nu ar trebui să plătească un preţ atât de mare pentru gaze - expert SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei