Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2009 - Anul XIV, nr. 163 (4149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Daciana Sârbu militează, în PE, pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri

Miercuri, 15 Iulie 2009 (14:12:40)

Europarlamentarul român Daciana Sârbu a militat, alături de fundaţia Vier Pfoten România şi organizaţia Agent Green, pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a noului Parlament European de la Strasbourg, informează un comunicat.

Cele două organizaţii solicită europarlamentarilor români să semneze petiţia iniţiată de ele.

"Este timpul să observăm nevoile animalelor sălbatice şi să le oferim ceea ce îşi doresc: libertatea. Există ţări europene, cum ar fi Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia şi Ungaria, care au impus deja interdicţii asupra folosirii animalelor sălbatice în circuri. În România nu există o astfel de iniţiativă, dar o luăm noi astăzi. Am intenţia să transform această initiaţivă într-una la nivel european", a spus Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.

Animalele sălbatice ţinute în captivitate suferă tulburări comportamentale grave, deoarece sunt ţinute în lanţuri, forţate să facă lucruri pe care nu le-ar face niciodată în natură, bătute adesea de dresori, separate de familia lor, cumpărate şi vândute, mutate dintr-un loc în altul. Practic, animalele sunt tratate ca obiecte de amuzament pentru oameni.

"Faptul că omul domină planeta nu presupune că trebuie să tratăm celelalte specii drept sclavi pentru amuzamentul nostru. Animalele sălbatice sunt fiinţe vii, care au nevoi similare ca oamenii (adăpost, hrană, sursă de apă, distracţie şi libertate). Ele trebuie observate cu responsabilitate în habitatele lor naturale, în rezervaţii ştiinţifice, parcuri naturale şi naţionale. Tocmai de aceea în ţările civilizate a luat naştere şi se dezvoltă rapid o nouă formă de turism, ecoturismul", a spus Gabriel Păun, coordonator campaniei Agent Green.

Ursul, leul, elefantul, hipopotamul, girafa, rinocerul, tigrul, leul de mare sunt speciile sălbatice cel mai des exploatate în circuri, cu condiţii inacceptabile în totală contradicţie cu necesităţile animalelor. De obicei, o cuşcă de circ pentru urşi are 12 mp, iar una pentru elefanţi, 100 mp. Cercetătorii spun că habitatul natural pentru astfel de mamifere mari este de obicei de 600 kmp pentru elefant şi de până la 1.000 kmp pentru urs. Chiar şi animalele sălbatice născute în captivitate au nevoi similare cu cele ale rudelor din sălbăticie. Acestea nu se pot adapta la viaţă în captivitate. Cel mai vast habitat natural din Europa, nefragmentat de infrastructură şi alte activităţi antropogene, este Peisajul Forestier Intact din munţii Retezat Godeanu Tarcu şi măsoară 1.001 kmp.

În Europa există încă sute de circuri ambulante. Vier Pfoten a iniţiat anul trecut o campanie la nivel european pentru interzicerea, la nivelul Uniuni Europene, a folosirii animalelor sălbatice la circ.

"Suferinţa animalelor sălbatice din circuri este inimaginabilă. Mulţi dresori lovesc cu brutalitate animalele sălbatice şi chiar recunosc acest fapt. Consecinţele psihologice sunt handicapuri definitive pentru animalele folosite la circ şi pun în pericol vieţile dresorilor şi îngrijitorilor. Suntem în secolul XXI. Avem la dispoziţie mijloace sofisticate de divertisment, incluzând simulări 3D computerizate. Nu mai există nicio justificare pentru ca animalele sălbatice să sufere în continuare doar pentru amuzamentul oamenilor", a încheiat Veronica Tulpan, coordonator programe naţionale, Vier Pfoten România.

Vier Pfoten România şi Agent Green cer Guvernului României şi Parlamentului European să interzică folosirea tuturor speciilor de animale sălbatice în circuri.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daciana Sârbu militează, în PE, pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Daciana Sârbu militează, în PE, pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei