Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2009 - Anul XIV, nr. 163 (4149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizii judecătoreşti

Cerşetorii, puşi la treabă în contul amenzilor primite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La nivelul judeţului Suceava cerşetoria este cu adevărat un fenomen, în evidenţele oamenilor legii fiind înregistrate sute de persoane care apelează la mila publicului.
Ani de zile, amenzile aplicate cerşetorilor nu au avut nici un efect, aceştia refuzând să le achite, iar debitele adunate fiind imposibil de recuperat.
Situaţia s-a schimbat din luna decembrie a anului trecut, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, iar efectele acesteia au început deja să se vadă.

 

Prin decizia numărul 1354, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile actelor normative care stipulau că este necesar acordul contravenientului în vederea înlocuirii de către instanţa de judecată a sancţiunii amenzii contravenţionale cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.
Până la apariţia acestei decizii, cerşetorii chemaţi în faţa instanţei, ca de altfel toate categoriile de debitori, declarau că refuză ca amenzile să fie transformate în ore de muncă în folosul comunităţii, iar fără acordul lor nu se putea lua o decizie de acest gen. Cum debitele nu puteau fi recuperate, marea lor majoritatea neavând în proprietate bunuri şi nerealizând venituri, nu se ajungea la nici o finalitate, unii cerşetorii adunând zeci de amenzi, fără a le păsa deloc de acest lucru.
Acum, dacă persoana în cauză nu îşi plăteşte amenda şi nici nu are cum fi executată silit, instanţa emite imediat dispoziţia efectuării de ore de muncă în folosul comunităţii, indiferent dacă persoana în cauză este de acord sau nu.

 

Cerşetorii, puşi la muncă unul după altul

De la apariţia deciziei, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a primit de la primăriile pe raza cărora sunt domiciliaţi debitorii în jur de 150 de solicitări de transformare a amenzilor în ore de muncă, înaintându-le către judecătorii. Dintre acestea, 54 au fost deja soluţionate de instanţă prin decizia de prestare de ore de muncă în folosul comunităţii. Majoritatea deciziilor vizează cerşetori, în timp ce câteva cazuri se referă la persoane sancţionate pentru consum de băuturi alcoolice în locuri publice.
„Până la apariţia deciziei, în jur de 95% dintre solicitările înaintate la noi de către primării nu aveau nici o finalitate. Acum, situaţia s-a schimbat radical, persoane amendate repetat pentru cerşetorie având de prestat zeci de ore de muncă în folosul comunităţii”, a explicat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava.
Acesta a subliniat că oamenii legii sancţionează doar cerşetorii care apelează repetat la mila publicului, deşi nu sunt în imposibilitatea de a munci, cei cu handicapuri fiind doar îndepărtaţi din zonele în care sunt identificaţi.
Dintre cerşetorii puşi la muncă prin decizie judecătorească cei mai mulţi îşi au domiciliile în Dorneşti şi Sadova, un număr mai mic fiind din Horodnic de Sus, Ipoteşti, Ilişeşti, Rădăuţi sau Albeşti-Botoşani.

 

La Sadova, cerşetorii au de lucrat peste 500 de ore

În cazul comunei Sadova, 20 de localnici sancţionaţi contravenţional pentru cerşetorie au primit deja decizii de prestare de muncă în folosul comunităţii.
După cum a precizat Anca Matei, consilierul juridic din cadrul primăriei, deciziile judecătoreşti însumează peste 500 de ore de muncă, persoanele în cauză, aproape în unanimitate de etnie romă, fiind angrenate în activităţi de salubritate, igienizare, decolmatări de şanţuri etc., sub coordonarea viceprimarului localităţii.
„Până la decizia Curţii Constituţionale nu făceam decât să lucrăm în zadar, cheltuiam bani pe anchete sociale şi alte activităţi similare, iar ei refuzau să plătească ori să accepte orele de muncă. În general cei care au primit deciziile au acceptat situaţia, mai ales că am fost sprijiniţi în acţiunile noastre şi de poliţie”, ne-a declarat consilierul juridic.
În ceea ce priveşte numărul de ore de muncă dispuse, deciziile instanţelor sunt diferite, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte. Astfel, o persoană cu o amendă de 100 de lei are de prestat 10 ore de muncă, în timp ce alta, cu acelaşi debit, are de prestat 30 de ore de muncă în folosul comunităţii. Într-un alt caz, un cerşetor din Sadova care a adunat amenzi în valoare de 500 de lei are de lucrat 50 de ore în serviciul primăriei, acelaşi număr de ore fiind dispus şi în cazul unui alt cerşetor, amendat cu 200 de lei.

 

Peste 500 de cerşetori identificaţi în judeţ

În primele şase luni ale acestui an, Jandarmeria Suceava a identificat în judeţ 546 de cerşetori. Dintre aceştia 429 erau cu domiciliul în Suceava, iar restul erau „stranieri”, majoritatea din Botoşani şi Paşcani - Iaşi.
Pe numele cerşetorilor au fost emise nu mai puţin de 735 de amenzi, unii dintre ei adunând teancuri de sancţiuni contravenţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cerşetorii, puşi la treabă în contul amenzilor primite .
 Vizualizări articol: 1880 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Cerşetorii, puşi la treabă în contul amenzilor primite5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Buna treaba trimis de
(15 iul 2009, 17:12:33
toate amenzile trasnformate in munca in folosul comunitatii

vis-a-vis de blocul in care locuiesc sunt doi cersetori ce is fac veacul de vreo 3 ani, dar numai pe vreme frumoasa

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei