Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iul 2009 - Anul XIV, nr. 161 (4147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Legea 19 prevede recalcularea pensiilor mari, politicienii au dorit avantajarea unor bugetari

Luni, 13 Iulie 2009 (19:46:21)

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că susţine ideea recalculării pensiilor mari în baza Legii 19, precizând că actul normativ aşa a fost gândit de la început, dar clasa politică a dorit avantajarea unor sisteme de bugetari.

Preşedintele "Cartel Alfa" susţine că cea mai bună soluţie ar fi recalcularea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, întrucât Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii a fost gândită astfel încât să permită recalcularea tuturor pensiilor.

"Aşa a ieşit legea în 2000, dar clasa politică de atunci, o parte şi de acum, nu a dorit acest lucru, deoarece s-a urmărit crearea de avantaje pentru anumite sisteme. Însă legea aşa a fost gândită, calcularea pensiei să se facă proporţional cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale", a declarat Bogdan Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" a precizat că în elaborarea noii legi ar trebui să se ţină cont de faptul că în anumite domenii ar trebui să se acorde o pensie de serviciu care să-i stimuleze pe angajaţi să aibă o activitate corectă de-a lungul vieţii profesionale şi care să se acorde doar celor care au avut o conduită perfectă.

Îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau recalcularea acestora în baza Legii 19 şi păstrarea în plată a nivelului obţinut sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea noii Legi a pensiilor, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, există mai multe variante care trebuie analizate pentru elaborarea noii Legi a pensiilor, punerea lor în aplicare însemnând "tratamente speciale" pentru pensiile speciale aflate în plată.

Printre variantele analizate se numără îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau stabilirea unui nou nivel de plată, prin recalcularea acestor pensii în baza Legii privind sistemul public de pensii.

De asemenea, grupul de expeţi care lucrează la elaborarea noii legi analizează şi posibilitatea impozitării anumitor sume, până în prezent nefiind stabilit nivelul de impozitare sau un anumit plafon de la care să se aplice impozitarea.

"Legea este foarte complexă pentru că trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, dar şi de condiţiile impuse prin acordul de împrumut, care prevede finalizarea acestui proiect de lege până la sfârşitul anului", au declarat sursele citate.

De asemenea, în vederea elaborării noi legi, trebuie rezolvată şi problema pensiilor de invaliditate, care au crescut cu 50 la sută din 2000 până în prezent, de la circa 600.000 la 900.000 de beneficiari.

Stabilirea pensiei strict în funcţie de contribuţia plătită la bugetul de asigurări sociale sau aplicarea unui impozit calculat la suma acordată prin legi speciale şi care depăşeşte valoarea contribuţiei plătite în timpul activităţii sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea Legii pensiilor.

"Pentru stabilirea unui sistem unitar şi nediscriminatoriu al pensiilor publice se discută despre plata unei pensii calculate în raport cu nivelul contribuţiei sociale plătite de-a lungul întregii perioade de activitate sau despre un impozit care să fie aplicat la diferenţa de sumă dintre pensia calculată pe baza contribuţiei şi suplimentul acordat prin legi speciale. Nu a fost încă luată o decizie finală, deoarece în prezent sunt căutate soluţiile tehnice, dar şi juridice", au afirmat sursele citate.

Potrivit acestora, pensia acordată prin legi speciale este, în unele cazuri, de zece ori mai mare decât pensia calculată strict în funcţie de contribuţia plătită.

Conform acordului încheiat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, legislaţia privind pensiile trebuie revizuită până la sfârşitul anului.

În luna mai, Executivul a aprobat un set de şapte principii pe baza cărora va fi elaborată legea privind sistemul unitar de pensii publice, hotărând ca principiul care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupaţionale să fie reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.

După aprobarea principiilor, reprezentanţii Guvernului anunţau că pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contribuţiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii, iar recalcularea va viza aproximativ 200.000 persoane care beneficiază în prezent de legi speciale, majoritatea din Armată şi Interne.

Prin recalculare, pensiile speciale ar putea fi reduse, prin recalculare, la o treime din valoarea actuală, arăta Guvernul, precizând că de o pensie mai mare de 10.000 lei beneficiază în prezent circa 10.000 persoane, dintr-un total de 200.000 beneficiari de legi speciale.

Premierul Emil Boc arăta că fiecare pensionar va primi o pensie calculată pe baza contribuţiei personale la sistemul public, fără privilegii şi pe baza unui principiu de echitate şi echilibru în faţa legii, procedură care în unele cazuri va conduce la scăderi ale sumelor primite în prezent.

El amintea că legislaţia actuală favorizează anumite categorii de pensionari în detrimentul altora.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Legea 19 prevede recalcularea pensiilor mari, politicienii au dorit avantajarea unor bugetari.
 Vizualizări articol: 1277 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Hossu: Legea 19 prevede recalcularea pensiilor mari, politicienii au dorit avantajarea unor bugetari5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei