Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iul 2009 - Anul XIV, nr. 161 (4147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD propune eliminarea impozitului forfetar începând cu 1 septembrie

Luni, 13 Iulie 2009 (15:39:17)

PSD propune eliminarea impozitului forfetar începând cu 1 septembrie, a anunţat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului, purtătorul de cuvânt al formaţiunii social-democrate, Bogdan Niculescu Duvăz.

Duvăz a arătat că PSD doreşte să solicite PDL, în cursul acestei săptămâni, stabilirea unei date clare privind eliminarea impozitului minim.

El a arătat că există voci care s-au exprimat public, inclusiv din cadrul PDL – respectiv vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, care consideră impozitul minim ca fiind nepotrivit şi inoportun.

"Dacă am ajuns la concluzia aceasta, trebuie să spunem de la ce dată – noi am dori cu 1 septembrie - acest impozit să nu mai funcţioneze", a spus Duvăz.

El a arătat că discuţia privind eliminarea impozitului forfetar nu se pate face de pe o zi pe alta, dar că aceasta trebuie făcută şi clarificată şi public.

"Stabilirea unui termen clar este de dorit. Noi am spus să fie peste o lună şi jumătate, astfel încât ministerul de Finanţe să poată face toate diligenţele necesare, şi, pe de altă parte, contribuabilul să fie avertizat de acest lucru. Pe de altă parte el ştie că în perioada în care acest impozit a funcţionat are nişte datorii şi instituţiile statului sunt chemate să verifice aceste datorii", a adăugat Duvăz.

El a arătat că PSD propune revenirea la situaţia iniţială, deocamdată, arătând că impozitul forfetar a fost neproductiv pentru bugetul de stat, dar şi pentru economia românească.

"Acest impozit nu a făcut decât să sufoce întreprinderile mici şi foarte mici", a spus Duvăz.

Întrebat ce se va întâmpla cu firmele care şi-au încetat activitatea sau care şi-au suspendat activitatea din cauza impozitului forfetar, în condiţiile în care se doreşte eliminarea acestuia, Duvăz a spus că acest subiect poate fi discutat la momentul redactării actului normativ prin care impozitul forfetar să fie eliminat.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu (PDL), a declarat, săptămâna trecută, că introducerea impozitului minim a reprezentat o eroare a Guvernului, întrucât politica fiscală nu trebuie să aibă doar rol de colectare, ci şi de stimulare a economiei. "Şi guvernul face erori. O eroare a fost impozitul forfetar. Eu sunt adeptul unei politici fiscale care să nu aibă doar rol de colectare, ci şi unul de stimulare a economiei", a spus Videanu.

Un studiu de impact realizat de Ministerul Finanţelor estimează că este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim, în timp ce încasările totale până în 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde lei.

Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Introducerea acestui impozit a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic.

Pe fondul acestor critici, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va evalua "după toamnă" efectele impozitului asupra economiei şi va stabili dacă scopul pentru care s-a decis introducerea acestei taxe a fost atins.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD propune eliminarea impozitului forfetar începând cu 1 septembrie.
 Vizualizări articol: 464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
PSD propune eliminarea impozitului forfetar începând cu 1 septembrie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei