Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iul 2009 - Anul XIV, nr. 161 (4147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Medicii de familie se tem de faliment, din cauza sistemului de coplată prin tichete de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Introducerea sistemul de coplată prin tichete de sănătate, care urmează să fie implementat în toată ţara, va arunca medicii de familie în faliment. Avertismentul a fost lansat ieri, de secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, Irina Badrajan, care a declarat că, în cazul în care măsura va fi adoptată în forma iniţială, veniturile medicilor de familie vor scădea la jumătate, condiţii în care doctorii nu îşi vor mai putea achita cheltuielile legate de întreţinerea şi funcţionarea cabinetelor în care lucrează.
„Din punct de vedere financiar este un dezastru, deoarece scade capitaţia de la 80% la 50%. Practic, Casa de Asigurări de Sănătate ne va plăti la 50% capitaţia, iar fiindcă foarte multe grupe vor fi scutite de coplata respectivă, de la foarte puţini pacienţi se vor reîntoarce la noi acei cinci lei plătiţi pentru o consultaţie. Ca să nu mai vorbim de faptul că această coplată este foarte mică, practic o insultă la adresa noastră. Pe de altă parte, şi serviciile vor fi mai puţine, fiindcă scad la 50%”, a explicat medicul.

 

Pentru tichetele de sănătate, contribuţia personală va fi de circa 350 lei/an

Irina Badrajan a adăugat că, în coplată, sunt prevăzute între şase şi opt consultaţii gratuite la medicul de familie, în timp ce restul ar trebui plătite integral, şi a opinat că populaţia va fi foarte indignată de acest lucru.
„Oamenii vor percepe foarte prost faptul că ajung să plătească până şi la medicul de familie. Ca atare, pacienţii vor refuza să vină în afara consultaţiilor gratuite, iar noi nu vom avea bani pentru a supravieţui”, crede medicul.
Reamintim că, pe lângă contribuţia lunară la asigurările de sănătate, românii vor avea de plătit pe tichetul de sănătate aproximativ 350 lei/an.
Ministrul Sănătăţii Ion Bazac a spus că această măsură va fi pusă în dezbatere publică, astfel încât actele normative să fie aprobate până în luna septembrie şi să intre în vigoare în ultimul trimestru al anului.
Potrivit proiectului ministerului Sănătăţii, va fi stabilit un pachet general de servicii medicale care va acoperi asistenţa medicală gratuită pentru urgenţele reale şi intervenţiile chirurgicale.

 

Categoriile de persoane scutite de la plata tichetelor de sănătate

Potrivit estimărilor, contribuţia personală prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include două intervenţii de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, şase - opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, zece analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă. Pacientul va plăti astfel cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi zece lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei. Pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale, dar sunt consultaţi în structurile de urgenţă din spitale, vor fi nevoiţi să plătească o contribuţie personală de 20 de lei. De asemenea, în spital se vor mai plăti şi eventuale investigaţii de înaltă performanţă, cum ar fi examenul RMN, însă nu mai mult de 200 de lei.
Conform pachetului de servicii medicale, pacienţii vor plăti prin tichetul pentru sănătate şi internarea, care poate ajunge la cel mult 50 de lei pe episodul de internare, indiferent de numărul de zile.
De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/lună, copiii cu vârsta până in 18 ani, şomeri, persoane care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide (doar pentru servicii aferente gravidităţii) şi persoane aflate în Programele Naţionale de Sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie se tem de faliment, din cauza sistemului de coplată prin tichete de sănătate.
 Vizualizări articol: 1659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Medicii de familie se tem de faliment, din cauza sistemului de coplată prin tichete de sănătate3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dictionar explicativ al limbii romane trimis de
(13 iul 2009, 22:07:06
Reformist = bandit numit la conducerea unui domeniu din Romania spre a-l duce la faliment.
2.   Griji nejustificate trimis de
(14 iul 2009, 07:07:58
Nu stiu cum se face dar de fiecare data cand apare vreo noua reglementare in sistemul de sanatate, medicii de familie sunt primii care riposteaza punand intotdeauna in fata "interesul pacientului'. Eu cred ca de fapt este vorba de interesul lor propriu.. nicidecum al pacientului. In cazul tichetelor de sanatate oricum e vorba despre o teama nejustificata. Oamenii au nevoie de serviciile medicale si cu timpul vor intelege si ca acestea nu pot fi intotdeauna oferite gratuit de stat. Se numeste civilizatie si impartirea responsabilitatii..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei