Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2009 - Anul XIV, nr. 134 (4120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele ANOFM: În luna mai s-a constatat o tendinţă de aplatizare a ratei şomajului

Joi, 11 Iunie 2009 (15:28:06)

Preşedintele ANOFM, Silviu Bian, a declarat, joi, că rata şomajului a avut în luna mai o tendinţă de aplatizare, fiind înregistraţi 9.062 de şomeri indemnizaţi, comparativ cu circa 30.000 întregistraţi lunar de la începutul anului.

Silviu Bian a precizat, la dezbaterea "Perspective pe piaţa forţei de muncă", că explicaţia acestui fenomen constă în faptul că în trimestrele doi şi trei sunt şanse mai bune de angajare în munci sezoniere, cum ar fi în agricultură, turism şi chiar construcţii.

Bian a precizat că în luna mai au fost înregistrate 526.803 persoane aflate în şomaj, rata şomajului fiind de 5,8%, cu 0,1% mai mare decât în aprilie şi cu 2,1% mai mare decât în luna mai 2008.

În ce priveşte persoanele care au intrat în şomaj în luna mai, preşedintrele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) a precizat că acestea provin din sectorul privat, subliniind că se constată o tendinţă de încetinire a ratei şomajului.

Din numărul total al şomerilor, 266.477 sunt în plată potrivit Ordonanţei 28/2009, Bian precizând că o mare partea a acestora ar urma să iasă din plată în luna iulie.

El a amintit că, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, la sfârşitul anului 2009 ar urma să fie înregistraţi 620.000 de şomeri, iar rata şomajului să fie de 6,8%.

"Cred că putem găsi soluţii pentru a nu atinge această rată", a spus Bian.

Şeful ANOFM a precizat că se constată şi o menţinere a numărului locurilor de muncă vacante, în luna mai fiind înregistrate 13.800 de posturi.

"Există tendinţa companiilor să se protejeze anunţând disponibilizări. În realitate, acestea sunt mult mai puţine. Spre exemplu, în luna mai au fost anunţate circa 22.000 de disponibilizări şi s-au făcut doar vreo 9.000", a mai spus Bian.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, declara, în urmă cu aproape trei săptămâni, într-un interviu acordat ziarului Gândul, că cifra cea mai probabilă a şomerilor va fi de 700.000, ceea ce înseamnă că rata şomajului va fi în jur de 7%.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la începutul lunii mai, că dacă şomajul va ajunge în jurul a 10%, atunci "este clar că vom avea mari probleme sociale", însă a precizat că instituţiile statului "arată că în momentul de faţă nu avem o astfel de perspectivă dacă gestionăm lucrurile cum trebuie".

Şeful statului preciza că nu a luat o decizie privind candidatura la un nou mandat şi că el nu îi are adversari nici pe Mircea Geoană, nici pe Crin Antonescu, ci criza economică, iar decizia va fi luată în funcţie de derapajul acesteia, şomaj de peste 10%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele ANOFM: În luna mai s-a constatat o tendinţă de aplatizare a ratei şomajului .
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele ANOFM: În luna mai s-a constatat o tendinţă de aplatizare a ratei şomajului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei