Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2009 - Anul XIV, nr. 134 (4120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Benzina se va scumpi cu 1% la 1 iulie, dată de la care trebuie să conţină 4% biocarburanţi

Joi, 11 Iunie 2009 (17:07:40)

Preţul benzinei va creşte nesemnificativ la 1 iulie, cu 1%, ca urmare a obligaţiei companiilor petroliere de a amesteca acest tip de combustibil cu componenţi bio în proporţie de 4%, consideră reprezentanţii Lukoil România, subsidiara locală a grupului rus Lukoil.

"Având în vedere că din iulie anul curent benzina va conţine 4% componenta bio derivată a etanolului, preţul va cunoaşte o creştere de până în 1%. Creşterea preţurilor pe piaţa românească depinde de preţurile produselor petroliere, care, la rândul lor, sunt dependente de cotaţiile barilului de pe pieţele internaţionale. Rezultă că oricum va urma o creştere", potrivit informaţiilor Lukoil România transmise la solicitarea MEDIAFAX.

Alte două companii contactate, Petrom (SNP) şi Rompetrol, nu au comunicat dacă preţul benzinei va creşte la 1 iulie, menţionând doar că preţurile din România sunt dependente de cele internaţionale.

"Atât carburanţii cât şi bio-componenţii sunt cotaţi internaţionali. Preţurile Petrom au o evoluţie dinamică, bazată pe cotaţiile internaţionale ale carburanţilor, dar şi pe competiţia de pe piaţă. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb leu/dolar", au declarat reprezentanţii Petrom, companie deţinută de grupul austriac OMV.

La rândul lor, oficialii Rompetrol, companie controlată de KazMunaiGaz din Kazahstan, adaugă la factorii care contribuie la creşterea preţurilor şi faptul că biocomponenţii vor fi importaţi.

"Un alt element care a majorat preţul combustibililor a fost şi taxa pentru Fondul Special pentru Produse Petroliere (FSPP). În plus, Rompetrol Rafinare va folosi, pentru început, doar biocomponenţi din import. Astfel, evoluţia preţurilor carburanţilor comercializaţi în România este în strânsă legătură cu preţurile dictate de pieţele internaţionale de profil", potrivit companiei.

Legislaţia obligă producătorii şi distribuitorii de produse petroliere ca, de la 1 iulie, să vândă doar benzină cu un conţinut de 4% de biocarburant. Benzina comercializată conţine minimum 2% biocarburanţi începând cu 1 ianuarie 2009.

Guvernul a emis, în anul 2007, o hotărâre prin care producătorii şi distribuitorii de carburanţi sunt obligaţi să amestece carburanţii cu biocombustibil. Astfel, la 1 iulie 2007, motorina a fost amestecată cu biocombustibil în proporţie de 2%, iar la 1 ianuarie 2008 ponderea a urcat la 3%. Din 1 iulie 2008, motorina conţine 4% biocombustibil.

"Pe fondul deprecierii leului în raport cu dolarul, taxa FSPP s-a mărit cu 13,6% în aprilie şi cu 13,5% în mai. Atât la accize, cât şi la taxa FSPP, se aplică TVA, deci încasările la bugetul de stat cresc, în timp ce consumatorul plăteşte un preţ mai mare", au mai spus reprezentanţii Rompetrol.

Petrom va cumpăra biocomponentele din import, dar are în vedere şi obţinerea acestora în procesul de rafinare. Necesarul lunar de biocarburant se ridică la câteva mii de tone.

Utilizarea biocarburanţilor, obţinuţi din cereale, plante oleaginoase şi zahăr, este considerată o soluţie de combatere a încălzirii climei şi de reducere a emisiilor poluante, precum şi o alternativă la combustibilii fosili.

Uniunea Europeană şi-a propus ca 10% din combustibilii utilizaţi pentru transport să provină din surse regenerabile până în 2020. O serie de critici ai acestei măsuri susţin că astfel se va intensifica defrişarea pădurilor în statele în curs de dezvoltare, iar preţul alimentelor va creşte.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Benzina se va scumpi cu 1% la 1 iulie, dată de la care trebuie să conţină 4% biocarburanţi.
 Vizualizări articol: 717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Benzina se va scumpi cu 1% la 1 iulie, dată de la care trebuie să conţină 4% biocarburanţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei