Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2009 - Anul XIV, nr. 134 (4120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marian Sârbu: Plata pensiilor şi a alocaţiilor sociale nu este în pericol

Joi, 11 Iunie 2009 (14:13:44)

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, joi, că plata pensiilor şi a alocaţiilor sociale nu este în pericol, precizând că Ministerul de Finanţe va decide dacă la un moment dat va fi necesară o rectificare bugetară.

Marian Sârbu a explicat că o eventuală rectificare bugetară va trebui să ţină cont de înţelegerile prevăzute în acordul cu FMI şi că toate aceste elemente trebuie armonizate cu prevederile din acord.

Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei, potrivit acordului cu FMI.

"O sursă semnificativă de presiune fiscală pe termen mediu este costul viitoarelor obligaţii privind pensiile, iar pentru a ne adresa acestora, vom reforma sistemul de pensii, în coordonare cu Banca Mondială", se arată în scrisoarea de intenţie, semnată de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi transmisă de autorităţile române directorului executiv al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Măsurile se referă la schimbarea indexării pensiilor publice la inflaţie, mai degrabă decât la salarii, sau la limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor, se arată în scrisoarea de intenţie, publicată miercuri.

În plus, se va extinde treptat obligativităţii plăţii contribuţiilor la pensii pentru categoriile de angajaţi publici care sunt excluşi de la acestea în prezent.

"Vom continua ajustarea graduală vârstei de pensionare peste graficul stabilit, în special pentru femei, luând în considerare evoluţia aşteptărilor privind durata de viaţă, pentru a permite o stabilitate financiară mai mare a sistemului, precum şi pentru a asigura că parametrii de pensionare sunt mai în conformitate cu practicile europene", potrivit scrisorii de intenţie.

Previziunile actuale arată că România va înregistra un deficit d 2% din PIB din pensii în 2011, care va creşte la peste 6% din PIB până în 2050.

Programul stabilit cu FMI ia în considerare reforme ale parametrilor de pensii, pentru a se realiza un control mai bun al costurilor sistemului şi a reduce în mod semnificativ deficitul.

Actualul sistem de pensii prevede indexarea pensiilor cu salariile, permite majorări discreţionare a acestora, include o vârstă redusă de pensionare şi exclude anumite grupuri de angajaţi publici de la contribuţiile la pensii, mai notează FMI.

Premierul Emil Boc declara, în urmă cu o lună, că Guvernul s-a confruntat, la sfârşitul lunii aprilie, cu pericolul real de a nu avea posibilitatea să achite salariile şi pensiile, dar momentul a fost depăşit, fiind depuse eforturi ca fondurile să fie asigurate din buget.

Guvernul a decis, la sfârşitul lunii ianuarie, că pensiile vor fi majorate în acest an cu cinci la sută, respectiv trei procente în aprilie şi două procente în octombrie.

Astfel, din 1 aprilie, valoarea punctului de pensie a crescut cu trei procente, de la 697,5 lei la 718,4 lei, urmând ca de la 1 octombrie să se majoreze cu alte două procente, până la 732,8 lei.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 de lei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marian Sârbu: Plata pensiilor şi a alocaţiilor sociale nu este în pericol .
 Vizualizări articol: 707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marian Sârbu: Plata pensiilor şi a alocaţiilor sociale nu este în pericol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei