Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) au cerut, miercuri, respingerea coplăţii pentru serviciile medicale şi ca impozitarea pensiei şi contribuţia la asigurări să se aplice pentru pensii mai mari de 2.000 de lei, nu de 1.000 cum este în prezent.
Purtătorul de cuvânt al FNSPR, Viorel Copil, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că impozitarea pensiilor şi plata contribuţiilor la sănătate se fac, acum, de la sume de aproximativ o mie de lei. Potrivit acestuia, contribuţia la sănătate valorează aproximativ 6,5 la sută din pensie.
Referitor la coplată, prim-vicepreşedintele FNSPR, Marin Iordache, a subliniat că pensia din România nu face faţă introducerii acesteia.
Casa de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii analizează modalitatea introducerii sistemului de coplată, iar primele discuţii vizează ca orice persoană care merge la medicul de familie să plătească cinci lei, la specialist zece lei, iar în spital o sută de lei pentru o internare de o săptămână.
Reprezentanţii pensionarilor au criticat actualii guvernanţi şi parlamentari, arătând că aceştia motivează pensiile mici prin criza economică şi lipsa fondurilor, însă, pe de altă parte, au votat majorări salariale, au dublat fondurile pentru deplasările în străinătate ale preşedintelui ţării şi au demarat construirea unui nou sediu SPP.
În plus, sindicaliştii cer aplicarea prevederilor Legii 250/2008, privind creşterea valorii punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie şi urgentarea elaborării legii unice a pensiilor, cu o metodologie unică de calcul.
O altă problemă dezbătută, miercuri, de reprezentanţii pensionarilor, a fost patrimoniul fostei uniuni a sindicatelor române, UGSR, care, momentan, este în administraţia a cinci federaţii sindicale.
Viorel Copil a amintit că există un proiect de lege prin care acest patrimoniu să fie administrat de toate sindicatele din România, însă uniunilor pensionarilor nu li s-a acceptat includerea în comitetul de administraţie.