Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iun 2009 - Anul XIV, nr. 133 (4119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Toţi politicienii români au pierdut alegerile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Văd că se duce o luptă turbată pentru adjudecarea titlului de câştigător al alegerilor. Cum îl revendică PSD şi PC, cum sare PD-L şi EBA. Din spate vine tare UDMR, care strigă că are scor mai bun ca anul trecut şi PRM, care anunţă că e momentul revanşei. Nici PNL nu s-a declarat învins, arătând cu degetul spre fraudele de la urne. Până la urmă, dacă stai să-i asculţi pe toţi, ai putea crede că toate partidele care au reprezentanţi în Parlamentul European au câştigat alegerile. Într-un fel sau altul. Dintr-un motiv sau altul. M-aş fi aşteptat să văd măcar un politician care să pună capul în pământ şi să spună: „Noi, oamenii politici, partidele politice, am pierdut categoric alegerile pe 7 iunie. Am pierdut pentru că nu am reuşit să aducem la vot decât 27,52% dintre români”.
Dar cifra celor care au mers la vot din proprie iniţiativă este, sunt convins, mult sub 20%. În toată ţara s-au dat bani pentru ca oamenii să meargă la vot (30 lei în mediul rural, între 40 şi 50 de lei în Bucureşti şi până la 250 de lei în Cluj), s-au dat porci (Covasna), pungi cu orez, ulei, bere, suc şi napolitane (Teleorman) etc.
La noi în judeţ, lucrurile au stat la fel. În republica lui Olărean, Rădăuţi, s-au dat premii la radio pentru a se merge la vot, romii au fost duşi în excursii cu microbuzul la secţia de votare, s-a ameninţat un preşedinte de secţie care a îndrăznit să ceară respectarea legii etc. În fine, nu are rost să mai insistăm pe aceste mizerii.
Ce vreau să subliniez este faptul că, trăgând linie, putem spune că la nivelul întregii ţări sute de mii de oameni au mers la vot (cel puţin o dată) doar datorită avantajelor materiale pe care le-au primit. Dacă nu li s-ar fi dat bani, dacă nu li s-ar fi dat orez sau napolitane, oamenii ar fi stat acasă. Iar numărul celor prezenţi la vot de abia ar fi trecut de 15%, dacă ar fi trecut.
În concluzie, chiar şi cu acest mincinos 27,52%, clasa politică din România a pierdut, categoric, alegerile. Dezbaterile politicienilor din aceste zile nu ar trebui să se refere la partidele clasate mai bine şi la analize comparative. Clasa politică ar trebui să privească electoratul şi să ridice o mulţime de întrebări. Iar cea mai importantă ar fi: „Cum am reuşit noi, politicienii, să-i îndepărtăm pe oameni, să facem să le fie silă să meargă la vot?”
Principala preocupare a politicienilor români ar trebui să fie, de acum încolo, schimbarea atitudinii. Şi ar trebui să conştientizeze că, prin ceea ce fac, între două tururi de scrutin, prin modul în care îi tratează şi le pasă de oameni, îi pot aduce la vot. Nu cu autobuze, nu cu bani, nu cu pungi cu mâncare. Am avea o clasă politică sănătoasă, cred eu, abia atunci când măcar aproape 50% dintre români merg la vot de bună voie. Nu plătiţi şi nu obligaţi.
Văd că în aceste zile se discută intens despre adoptarea unei legi prin care prezenţa la vot să fie obligatorie. Nu mi se pare corect. Dar, se poate lesne observa că, pentru politicieni, e mult mai simplu aşa, decât să-şi schimbe atitudinea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toţi politicienii români au pierdut alegerile.
 Vizualizări articol: 2195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Toţi politicienii români au pierdut alegerile5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect trimis de
(10 iun 2009, 14:14:40
bine zis dar ce folos sa strici vorbele pe niste magari cum sunt marea majoritate a ploiticienilor nostri...? pasul urmator acestei mascarade de alegeri, in cazul in care ar castiga basescu senior alegerile, ar fi sa schimbe constitutia, sa declare Romania monarhie si sa se autoproclame regele basescu intai...de constanta! asa ar scapa de grija alegerilor atat el si orice plod din neamul lui cu ganduri de afirmare pe plan politic!...Doamne...poate ii dau idei...! oricum acum harta judetului suceava, cu locurile unde merge precis cu turismul electoral, a fost desenata...dar nu cred ca definitiv pentru ca ea este in continua schimbare,oricand se mai pot adauga noi locatii idilice pentru bagat in urne voturi false si pentru adus "turisti" rromi si nu numai care ar "ajuta " la alegerea "corecta "a presedintelui, sau a parlamentarilor sau...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei