Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iun 2009 - Anul XIV, nr. 133 (4119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Afacere profitabilă

Compania CFR, fraudată de o reţea formată din zeci de veterani de război

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O fraudă care la prima vedere ar putea părea un mijloc de subzistenţă pentru nişte oameni în vârstă, care nu-şi pot duce traiul din pensie, se dovedeşte, în realitate, o adevărată afacere, în care sunt implicate zeci de persoane.
Este vorba de cazurile a numeroşi pensionari veterani de război care, folosindu-se de dreptul lor de a călători gratuit cu trenul, împreună cu un însoţitor, creează mari pagube financiare Companiei CFR Călători.

 

La nivelul judeţului Suceava fenomenul se manifestă de mai mulţi ani de zile, însă în 2008 numărul cazurilor a fost mai mare ca niciodată. Din evidenţele oamenilor legii de la Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava rezultă că anul trecut aproape 40 de pensionari veterani de război s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinşi în mai multe rânduri comiţând înşelăciuni cu biletele gratuite de călătorie. În două cazuri, valoarea fraudei probate a depăşit suma de 10.000 de lei, condiţii în care se poate vorbi de o adevărată afacere, bine pusă la punct. Prin comparaţie, în 2007, pentru fraude de acest gen s-au întocmit doar 15 dosare penale, în multe cazuri pe numele unor indivizi prinşi şi în 2008.

 

Mecanismul fraudei

Comisarul Florin Catană, şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, ne-a explicat care este mecanismul prin care unii veterani de război ajung să-şi umple buzunarele de bani.
Conform legilor în vigoare, veteranii de război sau soţiile lor au dreptul la 6-12 călătorii gratuite pe an cu trenul, la fiecare cursă putând lua câte un însoţitor. Cei specializaţi în această afacere colectează bilete de călătorie de la alţi veterani de război, adunând zeci de tichete gratuite şi trecând la racolarea clienţilor prin gări.
„Aleg numai curse lungi şi abordează oamenii în gări, spunându-le că îi duc la destinaţie cu o sumă la jumătate faţă de preţul biletului. Sunt cazuri când merg şi cu mai mulţi călători, prelevându-se de faptul că au acest drept, atâta timp cât merg cu biletele repartizate lor”, explică şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava.
Fiecare bilet are o serie, dar controlorul din tren nu are cum verifica dacă aceasta este repartizată posesorului de legitimaţie aflat în tren sau altuia.
Aceste verificări se pot face doar de către poliţişti, în baza de date, după îndeplinirea mai multor formalităţi.

 

Majoritatea au peste 80 de ani

În actele de constatare făcute de poliţie se găsesc veterani care au probate fraude ce însumează şi peste 10.000 de lei. De exemplu, anul trecut, un veteran de război a înşelat CFR cu 11.806 lei, altul cu 10.120 de lei, în top mai fiind fraude de 2.900 de lei, 2.582 de lei sau 2.326 de lei.
Aceste sume reprezintă prejudiciul probat, în condiţiile în care aceştia nu pot fi prinşi de fiecare dată, astfel că pagubele create companiei CFR sunt mult mai mari.
De precizat că pe lista pensionarilor care s-au ales cu dosare penale anul trecut se găsesc în majoritate persoane trecute de 80 de ani, atât femei, cât şi bărbaţi.

 

Nu sunt pedepsiţi de lege

În toate cazurile, veteranii prinşi de poliţişti s-au ales cu dosare penale, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, fals material şi uz de fals.
Chiar şi în aceste condiţii, unii dintre ei continuă să fraudeze compania CFR. Toate cazurile din ultimii ani s-au finalizat cu aplicarea unei amenzi administrative, de câteva sute de lei, astfel că rigorile legii nu îi sperie pe aceştia.
„Unii dintre ei fac totul pe faţă, nu se ascund de această practică şi invocă faptul că se luptă să supravieţuiască. Din punct de vedere legal, însă, ei comit o infracţiune, iar pagubele produse nu sunt tocmai mici”, a punctat Catană.
El a ţinut să precizeze că într-un caz recent de la Botoşani, unui veteran probat cu fraude imense i s-a pus sechestru pe locuinţă. De asemenea, Ministerul Transporturilor a început să se constituie parte civilă în fiecare dosar, urmând a încerca să-şi recupereze banii în instanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Compania CFR, fraudată de o reţea formată din zeci de veterani de război .
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 5 voturi
Compania CFR, fraudată de o reţea formată din zeci de veterani de război3.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei