Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mai 2009 - Anul XIV, nr. 108 (4094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Unul din patru români este obez, dar doar unul din o sută urmează tratament medical

Marţi, 12 Mai 2009 (13:41:40)
O persoană din patru este obeză în România, iar una din două are probleme cu greutatea şi cu toate acestea, doar o persoană din o sută urmează un tratament supravegheat medical pentru această afecţiune.

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), prof. dr. Nicolae Hâncu, a atras atenţia, într-o conferinţă de presă, asupra faptului că obezitatea este o boală extrem de agresivă, epidemică, dar care ar putea fi prevenită.

"Explicaţia constă în percepţia oamenilor, în ceea ce ei cred, ştiu sau au fost învăţaţi ce înseamnă kilogramele în plus. Oamenii nu ştiu că au o problemă medicală, că de fapt obezitatea poate genera hipertensiune arterială, hiperlipidemie (creşterea cantităţii de lipide din sânge), diabet (de tip II, non insulino dependent), risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulaţie la nivelul picioarelor şi atac cerebral), probleme ale aparatului locomotor în special la nivelul articulaţiilor şi ale spatelui, respiraţie îngreunată, mobilitate limitată, dureri de spate sau articulare", a explicat Hâncu.

El a spus că FRDNBM a lansat un amplu program "ReductoStart" prin care atenţionează că procesul de slăbire poate fi controlat medical, iar în această primăvară campania se desfăşoară sub sloganul "Trăiesc XXL. Iubesc XXL. Port M".

Medicul Hâncu a spus că talia unei femei trebuie să nu depăşească 80 de centimetri, iar a bărbaţilor, 94 de centimetri.

El spune că această campanie are cinci obiective, cinci "A", respectiv alertarea populaţiei cât şi a medicilor privind obezitatea, acţiune medicală, ajustarea ambientului, atragerea mediilor şi agresivitate.

Potrivit lui Hâncu, jumătate din medicii obezi nu se tratează. "Am vorbit despre alertarea medicilor întrucât şi în rândul lor există obezi care nu se tratează. Trebuie să plecăm de la ideea că avem nevoie de o dietă hipocalorică pe viaţă combinată cu activitate fizică pentru că doar reducerea mâncării nu este suficientă. Trebuie să ne culcăm înainte de miezul nopţii, să dormim aproximativ şapte ore şi jumătate pe noapte şi obligatoriu să mâncăm de dimineaţă. De asemenea este nevoie să renunţăm la fumat şi la consumul exagerat de alcool pentru că acestea din urmă contribuie la creşterea în greutate", a mai spus Hâncu.

Medicul a precizat că acumularea de ţesut adipos la nivelul şoldurilor şi al coapselor pune mai puţine probleme decât o acumulare la nivelul absomenului, iar riscul apariţiei unor boli legate de obezitate este influenţat de repartiţia ţesului adipos.

"Treburile casnice precum grădinăritul, urcatul scărilor, mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înotul sunt câteva activităţi care ar putea fi luate în calcul ca fiind un program de exerciţii fizice. Această activitate ar trebui practicată dacă este posibil zilnic 30 de minute într-o singură repriză sau în reprize repartizate de-a lungul zilei", a mai spus medicul.

Primul sfat al medicului pentru persoanele obeze este să meargă la medic indiferent de cauzele care au generat obezitatea. Dacă factorii genetici nu pot fi modificaţi, stilul de viaţă poate fi schimbat, a spus medicul endocrinolog, consultant pentru programul "ReductoStart", Corina Neamţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unul din patru români este obez, dar doar unul din o sută urmează tratament medical.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unul din patru români este obez, dar doar unul din o sută urmează tratament medical0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei