Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mai 2009 - Anul XIV, nr. 108 (4094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Castelul Bran, redeschis oficial pe 1 iunie, cu sprijinul Ministerului Turismului

Marţi, 12 Mai 2009 (18:16:26)
 Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, va redeschide oficial, pe 1 iunie, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului urmează să îl promoveze în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul familiei de Habsburg, Corin Trandafir.

Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, vor prelua domeniul în administrare pe 18 mai, iar pe 1 iunie vor redeschide oficial publicului castelul. Inaugurarea va avea loc de la ora 13.00 şi va include un tur privat al castelului şi lansarea vinurilor Chateau Bran - Merlot 2007, ediţie limitată, 10.410 sticle, şi Cabernet Sauvignon, ediţie de colecţie, 1377 de sticle, cu semnătura originală a lui Dominic de Habsburg. Vinurile vor putea fi achiziţionate din magazinul de suveniruri al Castelului Bran.

De asemenea, Castelul Bran va putea fi vizitat de la ora 9.00, iar între orele 9.30 şi 15.30, va avea loc un program special pentru copii - Şcoala Medievală - în parcul castelului, unde aceştia vor putea să participe la ateliere de pictură heraldică şi iconografie, mânuitul spadei, tir cu arcul, tehnica încondeierii ouălor şi roata olarului.

Tot cu ocazia inaugurării, va avea loc un concert de muzică veche românească, susţinut de formaţia Anton Pann, de la ora 15.00.

Avocatul proprietarilor, Corin Trandafir, a precizat că remobilarea castelului a fost finalizată şi că toate încăperile care erau înainte deschise publicului vor fi accesibile şi de pe 1 iunie, iar programul de vizitare, care fusese redus pe perioada reamenajării, va reveni la cel iniţial, de la ora 9.00 la ora 18.00, de marţi până duminică, iar luni - între orele 12.00 - 18.00.

Familia de Habsburg va administra Castelul Bran prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai cărei acţionari majoritari sunt Dominic de Habsburg şi surorile sale, a precizat avocatul proprietarilor.

După ce Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Potrivit lui Corin Trandafir, în urma acestei reamenajări, castelul va reflecta mai bine atmosfera de dinainte de naţionalizare, dat fiind că în colecţia statului român existau piese de mobilier originale doar în unele cămăruţe, restul reprezentând achiziţii de stat. Totodată, familia de Habsburg intenţionează să reamenajeze parcul, unde au fost plantaţi şi pomi fructifei, pentru a-i da o înfăţişare cât mai apropiată de cea de dinainte de naţionalizare.

Printre proiectele proprietarilor se numără şi amenajarea unui apartament, în turnul rotund, pentru cei care doresc să petreacă o noapte la castel. Turnul rotund al Castelului a avut această destinaţie şi în perioada interbelică şi nu a fost inclus ulterior în circuitul de vizitare, a precizat Corin Trandafir, subliniind că toate spaţiile care erau deschise pentru vizitare vor rămâne accesibile publicului şi că nu se va construi un hotel în Castelul Bran.

Proprietarii au în vedere şi acţiuni de renovare, mai întâi la Casa administratorului, unde intenţionează să deschidă un magazin de suveniruri, şi la Casa de ceai, care are destinaţia de wine lounge de lux, dar şi în corpul castelului, fiind nevoie de refacerea tencuielii exterioare, a acoperişului, precum şi a pavajului din curtea interioară.

Pentru a realiza aceste acţiuni, proprietarii trebuie să obţină, însă, avizele necesare de la Ministerul Culturii, pentru că renovarea presupune intervenţii asupra unui monument istoric din categoria A, după cum a explicat Corin Trandafir. Astfel, lucrările ar putea începe în câteva luni şi s-ar putea finaliza în maximum doi ani, dar obţinerea avizelor poate dura şi peste un an, a mai spus avocatul familiei de Habsburg.

Totodată, el a precizat că sunt disponibile fonduri pentru aceste reparaţii, care ar costa între 500.000 şi 600.000 de euro, dintre care 400.000 de euro reprezintă chiria pe care statul român o datorează proprietarilor Castelului Bran.

Castelul Bran a fost retrocedat pe 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a rămas în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani. De la retrocedare, statul a trebuit să plătească chirie pentru colecţiile sale din castel.

Colecţiile statului de la Bran au fost între timp transferate la Vama Medievală, un spaţiu din apropierea castelului, care aparţine tot familiei de Habsburg, dar de care statul mai poate dispune până în 2012. Muzeul Naţional Bran va fi inaugurat în acest nou sediu, pe 31 mai. Printre exponatele lui se va număra şi inima Reginei Maria, pe care Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti o va preda în custodie muzeului de la Bran, la iniţiativa Ministerului Culturii.

În urma restituirii Castelului Bran moştenitorilor, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Decizia de restituire a fost contestată de deputatul PD Dumitru Puchianu în 2007, în Parlament formându-se o subcomisie de anchetă parlamentară, care a analizat legalitatea restituirii Castelului Bran. Potrivit raportului alcătuit de subcomisie, adoptat în septembrie 2007 de Camera Deputaţilor, restituirea castelului nu s-a făcut către toate persoanele îndreptăţite, iar actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută. Guvernul a stabilit, însă, că retrocedarea Castelului Bran a fost legală, deoarece unii dintre moştenitori (Alexandra Baillou şi Jerrine Habsburg Lothringen, n.r.) au renunţat la castel prin acte notariale, iar trecerea în proprietate privată a imobilului nu este neconstituţională.

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria şi fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape şase decenii după ce familia sa a fost forţată de regimul comunist să părăsească ţara, pe când el avea doar zece ani.

Retrocedarea în natură a avut loc după aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor şi avocaţii noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti. În forma iniţială, legea nu le-a permis urmaşilor principesei Ileana să reintre în posesia castelului în natură, chiar dacă ei au făcut o notificare în acest sens încă de acum cinci ani, ci urmau să fie despăgubiţi în bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură.

Pe de altă parte, avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut, la începutul lunii decembrie 2006, o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judeţean Braşov. În urma acestei oferte, preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar.

Cu toate acestea, Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, pentru elaborarea unui plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

În 1920, Consiliul orăşenesc Braşov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Castelul Bran, redeschis oficial pe 1 iunie, cu sprijinul Ministerului Turismului.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Castelul Bran, redeschis oficial pe 1 iunie, cu sprijinul Ministerului Turismului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei